Kutatás

Társkeresés tudományos alapokon

Európa-szerte kb. 13 millió egyedülálló nő és férfi dönt az ELITTÁRS által is alkalmazott tudományos társkereső módszer mellett. Ennek meghatározó eleme a közel 300 kérdésből álló személyiségteszt, amely a személyes érdeklődési köröket, értékeket és attitűdöket, valamint a párkapcsolattal szembeni elvárásokat méri fel, ezáltal egy átfogó képet formál az illető személyiségéről. A személyiségtesztből nyert információk képezik a tudományos és személyre szabott társkeresési módszer bázisát, amely során csak a személyiségéhez illő partnerjelölteket javasoljuk Önnek.

A partnerjelölt kiválasztásához felhasznált algoritmus optimalizálása érdekében, az ELITTÁRS számos más viselkedési formáról gyűjtött adattal együtt folyamatosan méri az Ön aktivitását és a partnerjelöltekhez fűződő reakcióit. Ez a pontos és precíz módszer teszi az ELITTÁRS szolgáltatásait Európa-szerte kimagaslóvá.

Kutatási együttműködés vezető egyetemekkel

2011 óta az Affinitas GmbH, az ELITTÁRS anyavállalata, kutatási együttműködések keretében az online társkeresők viselkedési formáiról gyűjtött adatokat – teljes anonimitást biztosítva – a világ különböző egyetemeinek kiemelkedő kutatói rendelkezésére bocsátja. A kutatásban együttműködő partnerek közé tartozik többek között Prof. Dr. Melinda Mills szociológus és kutatócsoportja a hollandiai Groningeni Egyetemről valamint Dr. Jochen Gebauer a németországi Humboldt Egyetemről, aki Prof. Dr. Constantine Sedikides-szel együttműködve az összegyűjtött adatokat pszichológiai szempontból tanulmányozza.

Mi az ELITTÁRS-nál is azon dolgozunk, hogy egyrészről a tudományt támogathassuk, másrészről pedig a meglévő ismereteket és tudást az ELITTÁRS szolgáltatások fejlesztéséhez felhasználhassuk.

Együttműködő partnereink

Prof. Dr. Melinda Mills

Szociológiai Intézet
Groningen Egyetem, Hollandia

 

Prof. Dr. Melinda Mills és a 11 fős nemzetközi kutatócsoportja „Online társkeresők nemzetközi összehasonlításban” témakörben végeznek szociológiai kutatásokat. Munkáját számos díjjal jutalmazták, emellett különböző nemzetközi kutatóprojektek vezetőjeként dolgozik, mint például a holland Tudományalapítvány (NWO) által közel 900. 000 euróval támogatott projekt, gén-környezet interakció és termékenység témakörben.

„Az Affinitas GmbH által rendelkezésre bocsátott adatok használata egyedülálló esélyt nyújt a jelenség tanulmányozására és egy rendkívüli és nagyszabású kutatás megvalósítására teremt lehetőséget.", Prof. Dr. Melinda Mills, 2011. június

Dr. Jochen Gebauer

Pszichológiai Intézet
Humboldt Egyetem, Németország

 

Dr. Jochen Gebauer számos nemzetközi szakemberrel együttműködve a személyiség és a szociálpszichológia kérdéskörökben végez kutatásokat, és az Affinitas GmbH által rendelkezésére bocsátott adatokat ezekből a nézőpontokból tanulmányozza. Kutatási területe széles spektrumot ölel fel: Például kutatta az összefüggést a vallásosság és a mentális jólét között, összehasonlítva azt a vallásos (pl.: Törökország) és a többnyire ateista (pl.: Svédország) országokban. Az erről készült tanulmányt a Psychological Science is közölte, amely a legbefolyásosabb és legelismertebb pszichológiai szakfolyóiratok egyike.

Dr. Martin Bruder

Pszichológiai Tanszék
Konstanz Egyetem, Németország

 

Dr. Martin Bruder a Konstanz Egyetem egy junior kutatócsoportjának vezetője, amely „erkölcs és érzelem” témakörökben végez kutatásokat. Elsősorban azzal foglalkozik, hogy milyen szerepet játszik abban az érzelem, hogy az emberek hogyan és mikor viselkednek együttműködően, morálisan és pro-szociálisan. Munkája során a partnerpreferenciákban megjelenő nemi különbségekre is fókuszál. Dr. Jochen Gebauer-rel együtt többek között azt is vizsgálja, hogy miként befolyásolja a magas jövedelemmel rendelkező partner kritérium jelentőségét az egyén anyagi helyzete, illetve a társadalom általános jóléte.

Társszerzők

Prof. Dr. Mark R. Leary

Pszichológiai és Idegtudományi Tanszék
Duke Egyetem, Észak-Karolina, USA

 

Prof. Dr. Mark R. Leary a pszichológia és az idegtudományok professzora, valamint a szociálpszichológia doktora az Észak-Kaliforniai Duke Egyetemen. Több mint 12 könyvet írt és szerkesztett, emellett több mint 200 tudományos cikke és publikációja jelent meg. A főbb kutatási témakörei többek között az önazonosság és identitás, az interperszonális motiváció és érzelem, valamint a szociál- és egészségügyi pszichológia területeinek összefonódása. A maga területén a világ egyik legelismertebb és legbefolyásosabb tudósának számít.

Prof. Dr. Delroy L. Paulhus

Pszichológiai Tanszék
British Columbia Egyetem, Vancouver, B.C., Kanada

 

Prof. Dr. Delroy L. Paulhus a British Columbia Egyetem professzora és az Association for Psychological Science (Pszichológiai Tudományok Társasága), a Western Psychological Association (Nyugat Pszichológiai Társaság) und valamint a Canadian Psychological Association (Kanadai Pszichológiai Társaság) tagja. A legfőbb kutatási területei: agency-communion (ügynökség-közösségek), over-claiming (túlzott érvényesítés), self-deception (önbecsapás), impression management (benyomás menedzsment), cheating (megcsalás), und dark personalities (sötét személyiségek). A társadalmilag és szociálisan elvárt választendenciákról alkotott tudományos munkái a nemzetközileg legismertebb és legelismertebb művek közé tartoznak ezen a tudományterületen.

Prof. Dr. Constantine Sedikides

Pszichológiai Tanszék
Southampton Egyetem, Anglia

 

Prof. Dr. Constantine Sedikides a „Center for Research on Self and Identity” (az ént és az identitást kutató intézet) igazgatója az angliai Southampton Egyetemen. A személyiség- és szociálpszichológia tudományterületén a leghíresebb és legelismertebb tudósok közé tartozik. Az eddigi munkássága során több mint 200 publikációt és 11 könyvet írt ebben a témában.

 

Publikációk és prezentációk

Gebauer, J. E., Wagner, J., Sedikides, C., & Neberich, W. (2012). Agency-Communion and Self-Esteem Relations are Moderated by Culture, Religiosity, Age, and Sex: Evidence for the “Self-Centrality Breeds Self-Enhancement” Principle. Paper accepted for publication in Journal of Personality.

Gebauer, J. E. (2012, March). On Big Two's mean(ing)s: Agency-for-communion and communion-for-agency. Vortrag auf der 8th European Spring Conference on Social Psychology in St. Moritz, Schweiz.

Gebauer, J. E., Paulhus, D., & Neberich, W. (2012). Big Two Personality and Religiosity Across Cultures: Communals as Religious Conformists and Agentics as Religious Contrarians. Paper accepted for publication in Social Psychological and Personality Science.

Gebauer, J. E., Leary, M. R., & Neberich, W. (in press). Unfortunate first names: Effects of name-based relational devaluation and interpersonal neglect. Social Psychological and Personality Science.

Gebauer, J. E., Sedikides, C., & Neberich, W. (in press). Religiosity, social self-esteem, and psychological adjustment: On the cross-cultural specificity of the psychological benefits of religiosity. Psychological Science.

Gebauer, J. E., Sedikides, C., Maio, G. R., & Neberich. W. (2011). Verdammte Selbstvergötterung: Selbstliebe selbst unter Religiösen? [Damned narcissism: Self-love among religious people.] Talk, 11th Conference of the German Society for Psychology, section differential psychology, personality psychology, and psychological diagnostics, 09/26th - 28th, University Saarbrücken, Germany.

Potarca, G.F. & Mills, M.C. (2012) Partner Preferences and Racial Homophily in Online Dating: A Cross-National Comparison, Vortrag auf der internationalen Jahreskonferenz “Population Association of America” (PAA 2012), 3. – 5. Mai, San Francisco, USA.

Potarca, G.F. & Mills, M.C. (2012). Racial Homophily and Exclusion in Online Dating Preferences: A Cross-National Comparison, Vortrag auf der “European Population Conference” (EPC 2012), 13. – 16. Juni, Stockholm, Schweden.

Mills, M. C. & Potarca, G.F. (2011). Partner preferences and racial homophily in online dating: A cross-national comparison. Talk given at the ECSR 20th Anniversary Conference (European Society or Societies? A 20-Year Perspective), December 14-17, University College Dublin, Ireland.