6 kulcs az életre szóló szerelem kiépítéséhez

életre szóló szerelem

Szerethetünk valójában valakit jobban vagy kevésbé az évek múlásával? A sírig tartó szerelem tényleg lehetséges, vagy csak a tündérmesékben és a romantikus filmekben? Amíg a statisztikák magukért beszélnek és a válási arány társadalmunkban egyre csak növekszik, még mindig hinni szeretnénk a szerelemben! A legutóbbi erre vonatkozó kutatásunk eredményei alapján összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek segítségére lehetnek abban, hogy hosszú és tartósan boldog kapcsolatot alakíthasson ki.

A kutatók hisznek a sírig tartó szerelemben!

A Stony Brook University kutatói a legalább 20 évet együtt töltő párok agyában lezajló reakcióknak és az újdonsült szerelmesek agyi reakcióinak összehasonlításához a röntgensugarakat hívták segítségül. Azt vizsgálták, hogyan reagálnak a párok, amikor a párjuk képét mutatják nekik. Kiderült, hogy a hosszú ideje egy párt alkotók 10%-a ugyanazokat a kémiai reakciókat produkálta, mint a friss szerelmesek. A kutatók úgy tartják, hogy a népszerű hiedelemmel ellentétben az erős romantikus és szenvedélyes érzelmek örökre megmaradnak a kapcsolatban.

Tanácsok az életre szóló szerelem kialakításához

A jó hír tehát, hogy a véget nem érő szerelem tényleg létezni látszik! A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy dolgozni kell a szerelem életben tartásáért.

1 Ne idealizáljuk a szerelmet

Russ Harris, egy ausztrál író és terapeuta úgy gondolja, el kell engednünk a szerelemre vonatkozó irreális elvárásainkat. Meg kell tanulnunk olyannak látni a társunkat, amilyen valójában, és abba kell hagynunk a hibák keresését. Mernünk kell teljes szívvel belemenni a kapcsolatba és az értékeket kell szem előtt tartanunk.

2 Fejezzük ki hálánkat gyakran

A Greater Good Science Center által közzétett tanulmány szerint a hála a „ragasztó”, ami összetartja a szerelmeseket. Egy vizsgálatban rögzítették a párok bűntudattal kapcsolatos érzéseit a köszönetük kifejezését követően, majd egy négytagú testület értékelte a megfigyeléseket. Ezután nyáltesztet végeztek, és kimutatták, hogy „valami van az oxitocin rendszert kontrolláló génekben, amely szisztematikusan előrejelzi a pozitív pillanatok megtapasztalásának képességét valaki hozzánk közel állóval.” Továbbá a hála kifejezésével a résztvevők sokkal szerelmesebbnek érezték magukat.

3 Kommunikáljunk többet és beszéljünk egymással tisztelettel

A családterapeuták egyetértenek abban, hogy a kommunikáció a boldog párkapcsolat kulcsa. Tipp: ne bonyolódjunk a helyes és helytelen dolgok megbeszélésébe. Akár egyedül vagyunk, akár mások társaságában, fontos, hogy ügyeljünk a szavainkra és a hanghordozásunkra. Az érdeklődő, életteli és elvárásoktól mentes beszélgetések életben tartása jótékony hatással vannak a kapcsolatra, és elengedhetetlenek, ha életre szóló szerelemre törekszünk.

4 Fektessünk energiát a barátság kialakításába

Minden erős kapcsolat és házasság veleje az erős barátság és ez egy olyan vonatkozása a kapcsolatnak, ami gazdagodni és mélyülni tud minden eltelt évvel, és kell is, hogy így legyen. Törekedjünk arra, hogy ne csak szeressük egymást, de kedveljük is egymást. Azok a párok, akik élethosszig tartó szerelmet valósítanak meg, egyszerre építik az élethosszig tartó barátságukat is. Úgy tudunk befektetni a barátságba, ha folytatjuk az álmodozást, új kalandokat élünk át társunkkal együtt, új dolgokat próbálunk ki, például utazunk, tanulunk, táncolunk, és olyan dolgokat csinálunk közösen, amik mindkettőnket boldoggá tesznek.

5 Nevessünk annyit, amennyit csak tudunk

A nevetés jót tesz a léleknek, a testnek és a párkapcsolatnak is! Persze ne nevessük ki egymást, de mindig keressük az alkalmat, hogy együtt nevethessünk. A nevetés az egyik legintimebb dolog, amit a párok megoszthatnak egymással. Még a nehéz időkben is találjunk valamit, amit hálával és örömmel ünnepelhetünk együtt. Ez az életünket és a kapcsolatunkat is sokkal vidámabbá teszi.

Indítsa az ismerkedést egy mosollyal az Elittárson! Küldjön mosolyt a nap legszimpatikusabb jelöltjének! Ki tudja, talán ő lehet az Ön életre szóló szerelme!

6 Soha ne adjuk fel egymást!

Távolítsuk el a „szakítás” és „válás” szavakat a szókészletünkből. Építsük a kapcsolatot a megváltoztathatatlan elköteleződésre, ne pedig az ingatag érzelmeinkre. Nem azok a párok alakítanak ki hosszú távú kapcsolatokat, akiknek soha nincs okuk a szakításra. Azok a párok képesek erre, akik eldöntik, hogy a másik melletti elköteleződésük nagyobb a felmerülő különbségeknél vagy hiányosságoknál.

Ön is meg szeretné tapasztalni az életre szóló szerelmet?

Ha még nem találta meg az Igazit, próbálja ki az ELITTÁRS oldalt még ma! A legalkalmasabb és legaktívabb egyedülállókkal ismerkedhet meg az oldalon a keresési feltételei alapján.

ELITTÁRS regisztráció