Élettárs: tökéletes társ egy életre

élettársak

A párválasztás az egyik legfontosabb döntés az életben. Egy olyan korban, amikor a válás egyre elterjedtebb, itt az ideje, hogy figyelmet fordítsunk a boldog, jól működő párkapcsolat három alappillérére.

Az ír drámaíró George Bernard Shaw híres mondása szerint „A szerelem egy személy és az összes többi közötti különbség durva felnagyítása.” Egy élet leforgása alatt azonban ezek az „apró különbségek” összeadódhatnak; az összeférhetetlenségek pedig megnyomoríthatják a kapcsolatot, míg a kompatibilitás egy kielégítő és teljes párkapcsolathoz vezethet.

De hogyan válassza ki a megfelelő társat, aki talán az élettársa lesz?

Pszichológiai szemszögből a karakterhasonlóság az egyik legerősebb előrejelzője egy hosszan tartó kapcsolatnak. Dr. Noam Shpancer a Psychology Today1 szakértője szerint „Szinte minden paraméter – háttér, személyiség, belső értékek és tapasztalat – alapján inkább olyasvalakihez vonzódunk, akivel sok a közös vonásunk, azzal szemben, aki teljesen különböző tőlünk”. Ami voltaképpen logikus; hiszen ha olyasvalakivel randevúzik, aki Önhöz hasonló, sokkal valószínűbb, hogy megtalálják a közös hangot, mivel hasonló a szociális és kulturális környezetük.

Az erős párkapcsolat három vonása:

1. Barátság

A barátság az alapja minden stabil párkapcsolatnak. Persze a forró románc összehozhat két embert, de a barátság tartja működésben a kapcsolatot, amikor a rózsaszín szemüveg elkezd lehullani. Ezért amikor életre szóló kapcsolatot választ, vizsgálja meg az aktuális barátságait és gondolkodjon el rajta, hogy milyen fajta emberekhez vonzódik. Valószínűleg a barátai meg tudják Önt nevettetni, jó a társaságukban lenni, és serkentő beszélgetésekkel kecsegtetnek, érdeklődésük pedig az Önéhez hasonló; ezek a dolgok táplálják a hosszan tartó barátság tüzét. Éppen ezért a barátokéhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező társ választása a legjobb, amit tehet, így biztosítva mindazt, ami egy kapcsolathoz hosszú távon szükséges.

Bővebben: Ismerje meg, hogy az Elittárs személyiségtesztje hogyan segít minket a kompatibilis párok megalkotásában!

2. Elfogadás

Senki sem tökéletes, és bármilyen nehéz is ezt hallani, ebbe Ön is beletartozik, valamint minden potenciális társ, akivel találkozik. Ezért amikor a társ kiválasztása kerül a sor, létfontosságú, hogy mindennel együtt elfogadja az illetőt – a jó, a rossz és a csúf dolgokkal együtt – majd döntse el, hogy el tudja-e fogadni a hiányosságait. Elvégre egy egész élet túl hosszú idő ahhoz, hogy a hibákra összpontosítva töltsük, és ahogy Salama Marine pszichológus mondja, „az egészséges párkapcsolat alapja abból a szabadságból fakad, hogy önmagunk lehetünk, anélkül, hogy a párunk reakciójától kellene tartanunk.”2 Ezért olyan társat válasszunk, akinek gyengeségeit elfogadjuk egy egyébként csodálatos csomag részeként; így a párkapcsolata olyan alapon fog állni, amely az élet elkerülhetetlen megpróbáltatásait is átvészeli.

3. Erő

Magától értetődik, hogy valakivel egy életen át együtt lenni nem lesz mindig könnyű. Még a legjobb kapcsolatok sem alakulnak véletlenszerűen – erőfeszítést, kommunikációt és elkötelezettséget igényelnek. Mind ismerjük a statisztikákat; minden második házasság válással végződik. Ezért olyasvalakit válasszon, aki hajlandó harcolni, amikor az események komolyra fordulnak. Ha olyan társat választ, aki Önhöz hasonlóan elkötelezett egy sikeres, hosszú távú kapcsolat kialakításában, masszív egyesült erővel néznek majd szembe az élet buktatóival.

Bár a párválasztás valószínűleg az egyik legnagyobb döntés lesz, amit az életben meg kell hoznia, a legtöbb esetben szükségtelen túlbonyolítani azt. Ha talált valakit, akivel jó együtt lenni, aki megérti önt és elfogadja olyannak, amilyen, aki hajlandó azon dolgozni, hogy a kapcsolat működjön, akkor jó irányban halad egy kielégítő, teljes és hosszan tartó kapcsolat felé.

Készen áll arra, hogy olyasvalakivel találkozzon, aki igazán nagyszerű és az élettársa vagy életre szóló társa lehetne?

Források:

1 Dr Noam Schpancer, Psychology Today: Laws of attraction: How do we select a life partner, 2014.

2 Salama Marine, az ELITTÁRS pszichológusa.