10 tedd, ne tedd tipp a féltékenység leküzdésére

féltékeny nő

A párkapcsolatokban elkerülhetetlen a bizonyos mértékű féltékenység. Egyszerűen fogalmazva: amikor érdeklődünk valaki iránt, nem akarjuk őt elveszíteni. A helyzet iróniája, hogy a féltékenység gyakran akkor üti fel a fejét, amikor párunk boldog a kapcsolatban. A féltékenység valójában természetes, azonban nagyon fontos, hogy tudjuk a megfelelő módon kezelni azt. Van néhány hatásos módszer arra, hogyan kezelje a féltékenység érzését és irracionális félelmei ne veszélyeztessék jól működő párkapcsolatát.

Összeállítottunk egy tedd, ne tedd listát, hogy segítsünk Önnek a féltékenység legyőzésében, és kapcsolata harmóniában virágozhasson tovább.

Féltékenység leküzdése: 5 dolog, amit tegyen meg

1 Ismerje fel a problémát

Az első lépés valamilyen irracionális dolog leküzdéséhez minden esetben az, hogy tudomást kell venni a problémáról. A tudatosság segít elfogadtatni Önnel, hogy féltékenysége valószínűleg alaptalan, így annak legyőzése is könnyebben megy majd. A féltékenység kezelésének módja kihat párkapcsolata előmenetelére, ezért saját irracionalitásának felismerése egy hétköznapi szituációban jó alapot biztosít arra, hogy ellenőrzése alá vonhassa érzéseit.

2 Bízzon a párjában

Sokan valójában boldog párkapcsolatban élnek, mégis előtör belőlük a féltékenység. Tegye fel a kérdést magának, hogy megbízik-e párjában; adott-e társa valaha okot arra, hogy kételkedjen hűségében? A kérdésre adott válasz valószínűleg nemleges, és az egész csak az Ön képzeletének szülötte. Ugye emlékszik a mondásra, hogy „ártatlan, amíg a bűnössége nem bizonyított”? Bízzon meg párjában, és higgye el, még mindig sok jó ember van szerte a világban, aki a monogámiát értéknek tekinti.

3 Foglalja le magát

Az irracionális képzelgések megszüntetésének egyik leghatékonyabb módja, ha leköti a figyelmét valamivel. Így nem hagy teret elméjének arra, hogy a legvadabb féltékeny gondolatokat ébressze Önben. Elméje könnyen módot találhat nevetséges forgatókönyvek kidolgozására, hogy társát különböző helyzetekben képzelhesse el. Sokkal nagyobb ellenőrzése lesz azonban gondolatai felett, ha emberekkel veszi körül magát. Ha különféle projektekbe veti magát, vagy barátaival közös időtöltéssel tartja lefoglalva elméjét, az sokat segíthet féltékenysége leküzdésében.

4 Fejlessze az önbecsülését

A féltékenységgel folytatott küzdelem során érdemes lehet magunkba nézni, és elgondolkodni rajta, miért üti fel a fejét olyan könnyen a féltékenység zöld szemű szörnye. Az ok gyakran az alacsony önbecsülésben keresendő. Nagy valószínűséggel nincs alapja annak, hogy ne bízzon párjában, és a féltékenység abból származik, hogy korábban rosszul bántak Önnel, vagy esetleg úgy érzi, hogy nem érdemli meg párját. Hagyja mindezt maga mögött! Saját bizonytalanságáért nem partnere a felelős, és ha nem vigyáz, könnyen elijesztheti őt. Törekedjen az egészséges mértékű önbizalom kialakítására, higgyen magában, hisz Ön nagyszerű, és párja szerencsés, amiért Önnel lehet!

5 Kommunikáljon párjával megfelelőenféltékenység leküzdése

A féltékenység gyakran kommunikációs zavarokból, félreértésekből fakad. A legjobb az ilyen félreértéseket azonnal tisztázni, ügyelve arra, hogy a társával folytatott kommunikáció egyenes, őszinte legyen. Kételyeit őszintén azonban semmi esetre sem őrült módon, számtalan kérdéssel faggatva tárja partnere elé. Bizonyos dolgok tisztázása segíthet Önnek helyreállítani lelki békéjét, és így egyszerűen megfékezheti irracionális gondolatait. Mindezt az ésszerűség határain belül tegye; ha túlságosan irracionális, vagy fennáll a veszélye, hogy megbántja partnerét, ne hozakodjon elő a dologgal.

Féletékenység leküzdése: 5 dolog, amit ne tegyen

1 Ne hasonlítsa össze magát másokkal

Az egyik legjobb módja a féltékenység feldolgozásának, ha abbahagyja önmaga összehasonlítgatását másokkal. Könnyű féltékenynek lennie partnere barátaira vagy kollégáira, ha állandóan hibát talál önmagában és arra fókuszál, hogy másoknak jobb adottságaik vannak. Ezzel csak felerősíti féltékeny gondolatait. Persze mindig lesznek a világon olyan emberek, akik jobban néznek ki vagy okosabbak Önnél, de Ön is nagyszerű tulajdonságokkal bír, amik nem foghatók másokhoz. Valószínűleg társát is ez vonzotta Önhöz elsősorban.

2 Ne játszmázzon

A párkapcsolatukban féltékeny emberek közül sokan úgy gondolják, hogy a játszmázás jó megoldás. Talán azt szeretné, hogy társa átérezze, amit Ön érez? Bármi is az érvelés, nem ez a megfelelő válasz. A játszmázás csak ront a helyzeten, és lerombolja Önök között az eddig felépített bizalmat. Amikor úgy érzi, azt szeretné, hogy társa rosszul érezze magát vagy ideges legyen, küzdjön a késztetés ellen és bánjon vele továbbra is tisztességesen.

3 Ne próbálja meg féltékennyé tenni

Hasonlóképpen a társa féltékennyé tétele sem oldja meg a problémát. Ez nagyon veszélyes próbálkozás, és csak balul üthet ki kapcsolatában. Sokan úgy hiszik, ha a párjukat magukhoz hasonlóan féltékennyé teszik, azáltal valahogy visszanyerik hatalmukat. Ez azonban nem működik, és valószínűleg ahhoz vezet, hogy társa is megkérdőjelezi majd az Önbe vetett bizalmát, ami további vitákat szül és növeli Önök között a távolságot.

4 Ne hagyja, hogy a képzelete legyőzze a valóságot

Valószínűleg ez legalapvetőbb eleme a féltékenység legyőzésének. Legfőképpen az a probléma a féltékenységgel, hogy az egész csak a fejünkben létezik. Gyakran megalapozatlan, irracionális gondolatokra épül, ezért hagynia kell racionális elméjét győzedelmeskedni. Ahogy Robert L. Leahy Ph.D. tanácsolja a Psychology Today magazinban:

Ismerje fel, hogy a féltékeny gondolatok nem azonosak a valósággal. Talán azt gondolja, hogy a párja másvalaki után érdeklődik, de ez nem jelenti azt, hogy ez valóban így is van. A gondolatok világa és a valóság különbözőek.

Nagyon fontos tehát, hogy különbséget tegyünk a kettő között és hagyjuk a racionális énünket felülkerekedni. Uralkodjon az elméjén és könnyítse meg az életét.

5 Ne hagyja, hogy az online világ beszippantsa

A technológiával minden sokkal kifejezőbbé válik, ezért nehéz nem megszállottan ellenőrizni a közösségi médiát és a különféle kapcsolattartási felületeket, amelyeken párja jelen van. A képeket és üzeneteket könnyen félre lehet érteni az interneten, ezért sokan abszurd következtetésekre jutnak. Az egyik legjobb módja a féltékenység leküzdésének, ha távol tartja magát az online világtól, amennyire csak lehetséges.

Ezek voltak tehát tippjeink, amelyek segítségével leküzdheti a féltékenységet, de végső soron a bizalom a legfontosabb. A bizonytalanság természetes, de a kulcs annak kezelésében rejlik. Robert L. Leahy Ph.D. az alábbiakat javasolja:

A bizonytalanság az életünk része, és meg kell tanulnunk elfogadni azt. A bizonytalanság az egyike azoknak a korlátoknak, amelyekkel nem igazán tudunk mit kezdeni. Soha nem tudhatja biztosan, hogy a partnere nem fogja visszautasítani Önt. De ha gyanúsítgat, követelőzik vagy büntet, azzal egy önbeteljesítő jóslatot hozhat létre.

ELITTÁRS regisztráció