Szerző: Igaz Ágnes
8197

Amikor a nő többet keres vagy sikeresebb, mint a férfi

sikeres nő és társa
Az ember azt gondolná, hogy mára általánosan elfogadottá vált és nem okozhat gondot egy párkapcsolatban, ha a tradicionális felállással ellentétesen a pár tagjai közül a nő sikeresebb, esetleg többet keres, mint a férfi. Ezzel szemben az igazság az, hogy még mindig sokszor érzik a férfiak és a nők is egy fajta társadalmi elvárásként, hogy a férfiak teremtsék meg az anyagi biztonságot a párkapcsolatban vagy a családban. Ezért sokszor a párkapcsolat rovására megy, ha a nő keres többet vagy sikeresebb. Mi lehet ennek az oka?

Tradicionális nemi szerepek

A férfiak és a nők társadalmi szerepe, valamint ezekkel a szerepekkel kapcsolatos társadalmi elvárás rengeteget változott a történelem során. Egyre több nőben merült fel az igény a munkavállalás iránt, igazán pedig a huszadik század második felében gyorsult fel a folyamat, amely egyben az átlagos gyermekszám csökkenésével is együtt járt. Egy háztartáson belül a kevesebb számú gyermek vállalása természetesen tovább könnyítette a nők kereső tevékenységét, e mellett azonban nyilvánvalóan megmaradt a nők reprodukciós funkciója (gyermekek világrahozatala, ellátása, gondozása) és sok esetben nem csökkent a háztartás ellátására vonatkozó feladatkörük sem. A háztartáson belüli és kívüli feladatok együttes ellátása pedig természetszerűleg hordozza magában az egyéni, családi és munkahelyi konfliktusok kialakulásának lehetőségét.1

sikeres orvos nőEgy ilyen berögződött modellt viszonylag nehéz és sok idő megváltoztatni, de ugyanúgy, ahogy a randevúzásban, mára teljesen elfogadottá vált, hogy a nők kezdeményezzenek, úgy a párkapcsolatokban és a házasságokban is lassan-lassan, de elfogadottá kell válnia, hogy a nők ugyanannyit, vagy többet dolgozzanak, akár magasabb beosztásban és fizetéssel, mint a társuk. A kérdés ilyenkor leginkább az, hogy mennyire tudja elfogadni egy férfi azt, hogy társa sikeresebb a professzionális életében, mint ő, vagy éppen ellenkezőleg, mennyire tudja elfogadni egy nő azt, hogy társa kevésbé sikeres szakmailag, mint ő.

A téma mélyebb megismerésének céljából kérdőívben vizsgáltuk 842 ELITTÁRS tag véleményét.2 A felmérésben arra voltunk kíváncsiak, hogy mi tesz sikeressé egy nőt a férfiak szemében és mitől érzik magukat sikeresnek a nők.

Mitől sikeres egy nő?

Arra a kérdésre, hogy mi tesz egy nőt illetve mi tesz egy férfit sikeressé a társkereső férfiak hasonló válaszokat adtak, nem tettek nagy különbséget a két nem között. Egy nő szerintük akkor sikeres, ha boldog magánélete van (48 százalék), intelligens (20 százalék), társadalmilag elismert (11 százalék) illetve szakmailag elismert (8 százalék), 3 százalékuk szerint a magas beosztás, kevesebb, mint 1 százalék szerint pedig a jó fizetés jelenti a sikert a nőknél. Saját esetükben hasonlóan gondolkodnak, a siker legnagyobb mércéje a boldog magánélet (41 százalék), az intelligencia (17 százalék) és a szakmai elismerés (14 százalék). A válaszadó nők 36 százalékának véleménye alapján is a boldog magánélet jelenti a sikert, ezt a szakmai elismerés és az intelligencia követi közel azonos mértékben (18 százalék) a sorban.

Regisztráljon!

 • férfi
 • frusztráció
 • társkeresés sikeres nőként
 • Háztartásbeli férfi?

  A fiatalabb generációk számára egyre inkább elfogadottabb, ha egy párkapcsolatban a nő keres többet, mint a férfi, továbbra is problémás lehet azonban, ha a férfi egyáltalán nem dolgozik. Sokan gondolják úgy, hogy a férfinak anyagilag is hozzá kell járulnia a háztartáshoz, legalábbis próbálkoznia kell, ezért nehezen képzelnek el egy olyan lehetőséget, amelyben a férfi háztartásbeli lenne. Néhány országban azonban ez már nagyobb körben elfogadott, mint ahogyan az is, hogy például egy párból a férfi maradjon otthon vagy legalább a férfi is maradjon otthon a gyermek születése után.

 • Frusztráció mindkét fél részéről

  Ha egy párkapcsolatban a nő sikeresebb a professzionális életében, mint a férfi, az gyakran mind a nő, mind a férfi számára frusztrációt okozhat. Salama Marine, az ELITTÁRS pszichológus szakértője így nyilatkozott: „Sok férfinak fontos, hogy társa fel tudjon rá nézni, ebben a helyzetben sokan kisebbségi komplexust, féltékenységet és ezzel konfliktusokat is elkezdenek kialakítani magukban illetve a párkapcsolatban. Természetesen a helyzetet egyik félnek sem könnyű kezelnie, különösen nagy szerepe van ebben a társadalmi nyomásnak, amely sikertelenségre emlékeztetheti azokat a férfiakat, akiknek társuk eredményesebb náluk. Ugyanígy a társadalmi nyomásnak eleget téve a nőkben bűntudat alakulhat ki azért, mert társuknál sikeresebbek, ezért elvárják, hogy a férfi is hozzájáruljon a család bevételeinek növelésébe.”3

 • Konfliktuslehetőség

  A mindennapokban általában helyén tudja kezelni egy pár, ha az egyik fél fizetése jóval magasabb, mint a másiké, esetleg sikeresebb mint a másik, azonban a jövedelmi különbség bármilyen szituációban előjöhet problémaként. Általában egy veszekedésnek nem a sikerbeli különbség a kiinduló pontja, véli a pszichológus, Salama Marine. Szerinte a téma inkább arra alkalmas, hogy bármilyen más esetben történő vitát felerősítsen. Bizonyos szituációkban például olyan formában is előkerülhet a konfliktus, hogy a magasabb fizetéssel rendelkező fél úgy érzi, hogy őt illeti meg a végleges döntés, hiszen az ő a kenyérkereső. Mint ahogy minden problémáról, fontos, hogy erről is tudjanak beszélni. Ha például a férfit zavarja, hogy a nő többet keres és nem tudnak túllépni a kérdésen, érdemes végig beszélni más, a párkapcsolat szempontjából fontos, jövőbeli kérdéseket is, hogy kiderüljön, érdemes-e dolgozni ezeken vagy egyik fél sem tágítana álláspontjától.

 • Társkeresés sikeres nőként

  A felmérésünk rámutatott, hogy átlagosan a válaszadók 91 százaléka szerint a sikeres nők nehezebb helyzetben vannak társkereséskor, mint a sikeres férfiak. Ennek okaként a legtöbb férfi (33 százalék) azt jelölte meg, hogy a sikeres nők válogatósak és túl magas elvárásokkal rendelkeznek, amelyeknek nem lehet eleget tenni, 24 százalékuk pedig magukat a férfiakat okolják, szerintük a legtöbb férfi tart a sikeres nőktől. A nők sokkal magabiztosabban állítják, hogy a férfiak félnek tőlük, ezt a válaszadó nők 57 százaléka állította. Minden hatodik nő szerint a túl magas elvárások állhatnak a nehezebb társkeresés mögött, 13 százalékuk szerint pedig az idő szűke, a túl elfoglalt életstílus az okozó.

Milyen társat érdemes keresnie egy sikeres egyedülállónak?

Természetesen bárkivel bármikor előfordulhat, hogy olyasvalakibe szeret bele, aki sikeresebb vagy éppen, kevésbé sikeres, mint ő. Számos férfi a nála sikeresebb nők iránt vonzódik, számos nő pedig a nála kevésbé sikeres férfiak iránt. Vajon miért van ez így?

Salama Marine magyarázata szerint azok a férfiak, akik általában náluk sikeresebb nőket keresnek társként, biztonságra vágynak. Emellett szó lehet arról is, hogy tartanak attól, hogy életüket a saját kezükbe vegyék, szükségük van egy támaszra, véli a pszichológus. Annak az okát, hogy sikeres nők miért ismerkednének náluk kevésbé sikeres férfiakkal, a szakértő két féleképpen magyarázza: „Ennek egyik oka az lehet, hogy ezek a nők tudat alatt is szeretnék társukat irányítani és szeretnék, hogy övék legyen a hatalom a párkapcsolatban. Egy másik ok lehet, hogy a nő szeretne minden tekintetben független maradni társától, esetleg tart attól, hogy a férfi elhagyja. Korábbi párkapcsolatok tapasztalatai is hasonlóképpen befolyásolhatnak egy ilyen döntést: ha például a nő korábban volt párjától függött mentálisan és pénzügyileg is, érthető döntésnek látszik, hogy társként olyasvalakit képzel el, akire semmilyen formában nem lesz utalva, például kevésbé sikeres, alacsonyabb fizetéssel rendelkezik vagy nehezebben hoz meg döntéseket, mint ő.”

Tippek férfiaknak arra az esetre, ha a nő többet keres

  Legyenek őszinték egymással, beszéljenek a pénzügyekről is

Fontos, hogy megosszák egymással aggodalmaikat, akkor is, ha pénzkérdésről van szó. Ne hagyják, hogy a pénzügyek tönkretegyék a kapcsolatot. Őszintén osszák meg egymással, ha előléptették valamelyiküket, vagy fizetésemelést kapott, hiszen egy idő után bizonyára kiderül minden, így ezek elhallgatása csak fokozza a feszültséget.

  Ne próbáljon meg lépést tartanirandi: főzés

A pénzügyi szituációk már az első randi alkalmával felmerülhetnek, hiszen sok esetben a férfiak úgy érzik, hogy elvárás feléjük nézve, hogy ők állják az első pár randit. Ha olyan randevút tervezett, amivel el akarná kápráztatni a nőt, azonban ez a későbbiekben pénzügyi problémákat okozna Önnek, ne tegye. Inkább legyen kreatív és találjon ki olyan programot, amelyet mindketten teljes körűen tudnak élvezni.4

  Mindkettőjük véleménye ugyanolyan fontos

Nem számít, hogy melyikük mennyit keres, a fontos döntésekben mindkettejük véleményének számítania kell. Attól függetlenül, hogy egy utazás tervezéséről van szó, egy nagyobb beruházásról vagy a közös lakhelyük kiválasztásáról, fontos, hogy beszéljenek a szituációról annak érdekében, hogy megelőzzék a komolyabb konfliktusokat. Érdemes megfelelő nyitottsággal kezelni például egy éttermi számla rendezését is. Sok olyan nő van, akit például kifejezetten zavar, ha meghívják őket.

  Maradjanak függetlenek is

Ez a pont mind a férfiakra, mind a nőkre vonatkozik. Fontos, hogy mindketten, bűntudat nélkül el tudják költeni azt a pénzt, amit magukra szánnának. Hogy egy sztereotipikus példánál maradjuk, ha a férfi videokonzolra költené a megkeresett pénzt, míg a nő egy drága cipőre, a legjobb megoldás, ha mindketten elfogadják a másik döntéseit.

  Legyen büszke társa sikereire

Fontos, ha társa tanultabb, magasabb pozícióban van vagy magasabb a fizetése, ne élje meg saját kudarcaként. Legyen büszke szerelmére és fejezze ezt ki szóban is! A féltékenység, kisebbségi komplexus nem tesz jót sem Önnek, sem a kapcsolatnak. Törekedjen inkább Ön is a tanulásra, további sikerek elérésére, amivel Önre is igazán büszke lesz a társa!

Regisztráljon!

Kérdése van a témával kapcsolatban? Tegye fel a cikk alatt kommentben!