Amikor a nő többet keres vagy sikeresebb, mint a férfi

sikeres nő és társa

Az ember azt gondolná, hogy mára általánosan elfogadottá vált és nem okozhat gondot egy párkapcsolatban, ha a tradicionális felállással ellentétesen a pár tagjai közül a nő sikeresebb, esetleg többet keres, mint a férfi. Ezzel szemben az igazság az, hogy még mindig sokszor érzik a férfiak és a nők is egy fajta társadalmi elvárásként, hogy a férfiak teremtsék meg az anyagi biztonságot a párkapcsolatban vagy a családban. Ezért sokszor a párkapcsolat rovására megy, ha a nő keres többet vagy sikeresebb. Mi lehet ennek az oka?

Tradicionális nemi szerepek

A férfiak és a nők társadalmi szerepe, valamint ezekkel a szerepekkel kapcsolatos társadalmi elvárás rengeteget változott a történelem során. Egyre több nőben merült fel az igény a munkavállalás iránt, igazán pedig a huszadik század második felében gyorsult fel a folyamat, amely egyben az átlagos gyermekszám csökkenésével is együtt járt. Egy háztartáson belül a kevesebb számú gyermek vállalása természetesen tovább könnyítette a nők kereső tevékenységét, e mellett azonban nyilvánvalóan megmaradt a nők reprodukciós funkciója (gyermekek világrahozatala, ellátása, gondozása) és sok esetben nem csökkent a háztartás ellátására vonatkozó feladatkörük sem. A háztartáson belüli és kívüli feladatok együttes ellátása pedig természetszerűleg hordozza magában az egyéni, családi és munkahelyi konfliktusok kialakulásának lehetőségét.1

sikeres orvos nőEgy ilyen berögződött modellt viszonylag nehéz és sok idő megváltoztatni, de ugyanúgy, ahogy a randevúzásban, mára teljesen elfogadottá vált, hogy a nők kezdeményezzenek, úgy a párkapcsolatokban és a házasságokban is lassan-lassan, de elfogadottá kell válnia, hogy a nők ugyanannyit, vagy többet dolgozzanak, akár magasabb beosztásban és fizetéssel, mint a társuk. A kérdés ilyenkor leginkább az, hogy mennyire tudja elfogadni egy férfi azt, hogy társa sikeresebb a professzionális életében, mint ő, vagy éppen ellenkezőleg, mennyire tudja elfogadni egy nő azt, hogy társa kevésbé sikeres szakmailag, mint ő.

A téma mélyebb megismerésének céljából kérdőívben vizsgáltuk 842 ELITTÁRS tag véleményét.2 A felmérésben arra voltunk kíváncsiak, hogy mi tesz sikeressé egy nőt a férfiak szemében és mitől érzik magukat sikeresnek a nők.

Mitől sikeres egy nő?

Arra a kérdésre, hogy mi tesz egy nőt illetve mi tesz egy férfit sikeressé a társkereső férfiak hasonló válaszokat adtak, nem tettek nagy különbséget a két nem között. Egy nő szerintük akkor sikeres, ha boldog magánélete van (48 százalék), intelligens (20 százalék), társadalmilag elismert (11 százalék) illetve szakmailag elismert (8 százalék), 3 százalékuk szerint a magas beosztás, kevesebb, mint 1 százalék szerint pedig a jó fizetés jelenti a sikert a nőknél. Saját esetükben hasonlóan gondolkodnak, a siker legnagyobb mércéje a boldog magánélet (41 százalék), az intelligencia (17 százalék) és a szakmai elismerés (14 százalék). A válaszadó nők 36 százalékának véleménye alapján is a boldog magánélet jelenti a sikert, ezt a szakmai elismerés és az intelligencia követi közel azonos mértékben (18 százalék) a sorban.

Regisztráljon!

Milyen társat érdemes keresnie egy sikeres egyedülállónak?

Természetesen bárkivel bármikor előfordulhat, hogy olyasvalakibe szeret bele, aki sikeresebb vagy éppen, kevésbé sikeres, mint ő. Számos férfi a nála sikeresebb nők iránt vonzódik, számos nő pedig a nála kevésbé sikeres férfiak iránt. Vajon miért van ez így?

Salama Marine magyarázata szerint azok a férfiak, akik általában náluk sikeresebb nőket keresnek társként, biztonságra vágynak. Emellett szó lehet arról is, hogy tartanak attól, hogy életüket a saját kezükbe vegyék, szükségük van egy támaszra, véli a pszichológus. Annak az okát, hogy sikeres nők miért ismerkednének náluk kevésbé sikeres férfiakkal, a szakértő két féleképpen magyarázza: „Ennek egyik oka az lehet, hogy ezek a nők tudat alatt is szeretnék társukat irányítani és szeretnék, hogy övék legyen a hatalom a párkapcsolatban. Egy másik ok lehet, hogy a nő szeretne minden tekintetben független maradni társától, esetleg tart attól, hogy a férfi elhagyja. Korábbi párkapcsolatok tapasztalatai is hasonlóképpen befolyásolhatnak egy ilyen döntést: ha például a nő korábban volt párjától függött mentálisan és pénzügyileg is, érthető döntésnek látszik, hogy társként olyasvalakit képzel el, akire semmilyen formában nem lesz utalva, például kevésbé sikeres, alacsonyabb fizetéssel rendelkezik vagy nehezebben hoz meg döntéseket, mint ő.”

Tippek férfiaknak arra az esetre, ha a nő többet keres

Legyenek őszinték egymással, beszéljenek a pénzügyekről is

Fontos, hogy megosszák egymással aggodalmaikat, akkor is, ha pénzkérdésről van szó. Ne hagyják, hogy a pénzügyek tönkretegyék a kapcsolatot. Őszintén osszák meg egymással, ha előléptették valamelyiküket, vagy fizetésemelést kapott, hiszen egy idő után bizonyára kiderül minden, így ezek elhallgatása csak fokozza a feszültséget.

Ne próbáljon meg lépést tartanirandi: főzés

A pénzügyi szituációk már az első randi alkalmával felmerülhetnek, hiszen sok esetben a férfiak úgy érzik, hogy elvárás feléjük nézve, hogy ők állják az első pár randit. Ha olyan randevút tervezett, amivel el akarná kápráztatni a nőt, azonban ez a későbbiekben pénzügyi problémákat okozna Önnek, ne tegye. Inkább legyen kreatív és találjon ki olyan programot, amelyet mindketten teljes körűen tudnak élvezni.4

Mindkettőjük véleménye ugyanolyan fontos

Nem számít, hogy melyikük mennyit keres, a fontos döntésekben mindkettejük véleményének számítania kell. Attól függetlenül, hogy egy utazás tervezéséről van szó, egy nagyobb beruházásról vagy a közös lakhelyük kiválasztásáról, fontos, hogy beszéljenek a szituációról annak érdekében, hogy megelőzzék a komolyabb konfliktusokat. Érdemes megfelelő nyitottsággal kezelni például egy éttermi számla rendezését is. Sok olyan nő van, akit például kifejezetten zavar, ha meghívják őket.

Maradjanak függetlenek is

Ez a pont mind a férfiakra, mind a nőkre vonatkozik. Fontos, hogy mindketten, bűntudat nélkül el tudják költeni azt a pénzt, amit magukra szánnának. Hogy egy sztereotipikus példánál maradjuk, ha a férfi videokonzolra költené a megkeresett pénzt, míg a nő egy drága cipőre, a legjobb megoldás, ha mindketten elfogadják a másik döntéseit.

Legyen büszke társa sikereire

Fontos, ha társa tanultabb, magasabb pozícióban van vagy magasabb a fizetése, ne élje meg saját kudarcaként. Legyen büszke szerelmére és fejezze ezt ki szóban is! A féltékenység, kisebbségi komplexus nem tesz jót sem Önnek, sem a kapcsolatnak. Törekedjen inkább Ön is a tanulásra, további sikerek elérésére, amivel Önre is igazán büszke lesz a társa!

Regisztráljon!

Kérdése van a témával kapcsolatban? Tegye fel a cikk alatt kommentben!

Források:

1 Pongrácz Tiborné: Nemi szerepek társadalmi megítélése, 2005, Letöltve: 2016. március 1., http://www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/a966.pdf

2 ELITTÁRS felmérés a nemzetközi nőnap alkalmából, 2016. Február, 840 fő megkérdezésével, 70% nő, 30% férf

3 https://www.eliterencontre.fr/revue/trouver-lamour/elle-gagne-plus-que-moi

4 http://www.mensfitness.com/women/dating-advice/how-to-date-a-woman-who-makes-more-money-than-you?page=2