Hogyan segít önbizalom növelésében a jóga?

Szabó Szilvia Jógamájá

Önbizalom nélkül az ember életéből hiányzik a kívánt lendület. Márpedig mindkettőre szükségünk van. A munkánk sikeréhez is, de természetesen a magánélethez vagy akár a sikeres párkapcsolathoz is. Nézzük, hogyan segít az önbizalom növelésében a jóga, egyáltalán mit gondol az önbizalomról és a sikerről a több évezredes tradíció?

Egy biztos: a jóga szaktekintélyekben van valamilyen misztikus, békés belső erő. Szabó Szilvia Jógamájá, vezető jógaoktató és jógaterapeuta járja körbe a témát, és konkrét gyakorlatokat is ajánl az önbizalom erősítésére. A cikk írója hosszú évek óta rendszeresen jár Indiába ismereteit elmélyíteni. A jóga évezredes tudományát a budapesti Inbound Jógaiskola vezetőjeként jóga tanfolyam és jógaműhelyi foglalkozás keretében oktatja Magyarországon.

jóga légzés

Jóga és önbizalom

A jóga eredeti értelmében egy belső út, mely az igazi önvaló megtapasztalásához és a tartós boldogság megtalálásához vezet. Ha az ember testileg és mentálisan is harmóniában van, boldogság veszi körül. Ilyenkor egészséges önbizalomról beszélhetünk, mert az egyén önértékelése megfelelő. Gyakorlásában, meditációjában belső nyugalomra tesz szert, ebben a nyugalomban nyitottabbá válik. Jobban figyel társaira, környezetére, a belső hangra és a megérzéseire. Az ember akkor képes elcsendesedni, ha nem kínozzák rossz gondolatai, negatív érzései. Ha békében van önmagával, békében van a világgal is mely körülveszi.

Mielőtt gyakorolni kezdenénk, járjuk körbe az önbecsülés fogalmát. Egyáltalán hogy áll a jóga a magabiztosság kérdéséhez, mit gondol az önbizalom hiányának okairól? Az önbizalomhoz szorosan kapcsolódó fogalom a siker és a kudarc.

Mi is a siker?

A siker a jóga filozófiájában egészen különös megvilágítást kap. A jóga világában a siker nem az a konkrét eredmény, amit munkánkkal vagy magánéletünkben elérünk. A siker az, hogy helyesen végezzük a munkánkat, helyesen éljük a magánéletünket. Az eredmény pedig végső soron az élet ajándéka. A siker nem a saját munkánk eredménye, hanem egyfajta ajándék. Sokszor két ember ugyanúgy csinálja a dolgokat, ugyanakkor és ugyanott, egyikük mégis nagyobb eredményt ér el a másiknál. Ez igaz saját életünkre is. Egyszer komoly eredményeket kapunk ajándékba az élettől, máskor pedig törekvésünk látszólag meddő marad. A jóga életszemlélete leveszi vállunkról azt a stresszt, hogy mindenképpen eredmény kell, különben nem vagyunk sikeresek. Sikerre szükség van, de a siker maga a törekvés, nem pedig az eredmény.

Siker és magabiztosság

A jóga életszemléletében a siker nem szédíti meg az embert. Magabiztosság természetes módon jelen van abban, aki nem a munkája gyümölcsére, a konkrét anyagi sikerre törekszik. Célkitűzése, hogy helyesen végezze munkáját, helyesen töltse be társadalmi szerepét. Az ilyen szemlélet elégedettséget eredményez. Az elégedettség pedig megszüli az oly fontos, és egészséges magabiztosságot, ami nélkül oly nehéz az élet és egy új kapcsolat megtalálása is.

Az önbizalomhiány okai

Az ember elméje gyakran túlpörög. Magasak az elvárások és túlterhelt, mert nehezen tud megfelelni a sikerorientált világban. Akaratlanul is a médiazajban visszhangzó világ leggazdagabb, legszebb celebjeihez viszonyítja magát. Emiatt kevés sikerélmény éri, sőt kudarcokat él meg, mert reménytelen célokat tűz ki maga elé. Olyannyira reményteleneket, hogy már-már céltalanná válik az élete, így minden önbizalma elszáll. Gyakran kevesebbnek érzi magát társainál, ami mind az önbizalomhiányhoz, vagy akár önmarcangoláshoz vezet, súlyos esetben depresszióhoz.

Nem kívánatos önbizalom

Másik gyakori jelenség, amikor kevés tudás birtokában vállalkozik valamire, illetve ha szert tesz valamennyi tudásra, és ezzel párhuzamosan a büszkesége is nagyot nő. Mindkét eset veszélyes, mert a büszkeség elveszi az alázatot, tiszteletet, és az odaadást. A szeretés képessége nélkül pedig az ember kiszárad.

Mint mondani szokás, az kiabál, akinek a háza ég. Akinek sok dolga van még az önbizalommal, az magamutogató erővel adja elő magát, büszkélkedik vélt vagy valós eredményeivel. Így alakul az egészséges önbizalom büszkeséggé.

Önbizalom növelés jóga gyakorlatok segítségével

A fent említett jelenségek nagyon gyakoriak életünkben. A jóga gyakorlása segítséget nyújt a kiegyensúlyozott állapot elérésére. A jóga páratlan ajándékai a következő hatékony önbizalom fejlesztő gyakorlatok.

A jóga fizikai gyakorlatai, az ászanák sokat segítenek abban, hogy az ember önbizalom erősítés terén fejlődjön. Megfelelő gyakorlással, tiszteletben tartva a testi határokat, a testi képességek fejleszthetők. Az első látásra lehetetlennek tűnő jóga pózok egyre könnyebben elvégezhetők, ami önmagában már nagymértékű önbizalom növelést jelent. Ugyanakkor ne feledjük, a jóga a célja az önvaló megtapasztalása.

fejenállás - jógaAz ászanák közül különösen a fejenállás önbizalom fejlesztő póz. Nem kell megijedni a tradicionális gyakorlásban fokozatosan, lépésről lépésre elsajátítható ez a testhelyzet. Természetesen egy kezdő gyakorló nem ezzel kezdi a gyakorlást, de az önbizalom fejlesztés hatásában kiemelkedik a többi póz közül.

A pránájámák, vagyis a jógalégzési technikák is sokat tudnak segíteni. Itt a lehető legegyszerűbb gyakorlat, a teljes jógalégzés már óriási eredményeket hoz. Mindössze egy teljes be és kilégzésre van szükség, a tüdő teljes kapacitását kihasználva. Elcsendesíti és megnyugtatja az elmét, segíti a befelé figyelést. Ha az elme elcsendesedik, a negatív gondolatok és érzelmek hullámzásai csökkennek. Tovább fokozhatjuk a pozitív hatásokat, ha a belégzés után is, és a kilégzés után is tartunk 1-1 szünetet. A levegő visszatartásával még tovább fokozható a befelé figyelés és a koncentráció.

A legfontosabb gyakorlat pedig a meditáció, ami a jóga gyakorlásának a csúcspontja, kiteljesedése. Az elme fölötti uralom elsajátítása, a teljes elcsendesedés állapota, ahol megszűnik tér és idő korlátja. A hamis büszkeség és a hamis ego elvész, így a gyakorló megtapasztalja a határtalanságot és végtelenséget.

A meditáció célja a teljes önátadás, az abszolút harmónia megélése. Ebben az állapotban nem az elme uralkodik. Ahol a hamis ego elcsendesedik, ott megtapasztalható az igazi önvaló. Lelki tudatban, belső harmóniában az önbizalom automatikus hozadék.

Mi a véleménye? Önnek mi segít vagy segített önbizalma növelésében? Ossza meg velünk a cikk alatt kommentben!