Útmutató és tippek összeköltözéshez

összeköltözés

Manapság idejét múlt gondolatnak tekinthető, hogy a házasság előtti összeköltözés párkapcsolati problémákhoz – vagy akár váláshoz – vezethet a későbbiekben. A túl korai összeköltözés azonban balszerencsés lehet, ha valamelyik fél (vagy éppen mindkettő) nem áll rá készen. Azonban az összeköltözés idejének meghatározása csak az első kihívás…

Útmutatónk az összeköltözés alapvető kérdéseihez a segítségére lehet. Tájékozódjon a lehetséges problémákról és buktatókról, hogy képes legyen azokat elkerülni.

Összeköltözés a megfelelő időben

Ha van kulcs a sikeres összeköltözéshez, az bizonyosan a megfelelő időzítés. Ha siettetjük az együttélést, azzal mindent tönkre tehetünk. Örökre.

Talán drámaian hangzik, de az összeköltözés valóban jelentős dolog. Sok előnye lehet az együttélésnek – például anyagi szempontból, és hogy nem kell mindig oda-vissza ingázni párja lakóhelye és saját otthona között – de az összeköltözés nem olyasmi, amit könnyen semmissé lehet tenni. Kezdésképpen hagyjanak néhány dolgot egymásnál – azonban ezt is tisztázzák előzetesen!

„Az együttélés nem vezet váláshoz” állítja Dr Arielle Kuperberg a 2014-ben, élettársi kapcsolatokat vizsgáló tanulmányában. „Váláshoz az vezet, ha az emberek – házasságkötéssel vagy a nélkül – összeköltöznek valakivel, mielőtt elég érettek és tapasztaltak lennének ahhoz, hogy megfelelő partnert válasszanak, és olyan életmódot folytassanak, amely elbír egy tartós kapcsolatot.”

Úgy tűnik, mintha minden idejüket együtt töltenék, és az összeköltözés lenne a következő logikus lépés? Még ha így is áll a helyzet, ez nem jelenti azt, hogy azonnal meg is kell történnie; sok, a partnere iránt erős kötődést érző ember esik abba a csapdába, hogy úgy hiszi, már készen állnak a folytatásra, még ha nincsenek is együtt olyan rég óta. Ha azt mondogatja magának, hogy „én komolyan gondolom ezt a kapcsolatot, mit árthat, ha egy kicsit gyorsabb ütemben haladunk?”, azzal alábecsüli, mennyi időbe telik igazán megismerni valakit. Kérdezze meg magától: ha ez a kapcsolat úgyis örökké fog tartani, mit árthat, ha várunk még?

Végső soron az összeköltözéssel minden misztériumtól megszabadulnak, ami Önök között volt. Meg kell tanulnia szeretni párjának otthoni énjét, látnia kell őt a legrosszabb formájában és kezelnie kell a munka utáni zsémbelését. És neki ugyanezt kell tennie Önért! Ha már ismeri párjának ezen oldalait is, és így is szereti, csak akkor van abban a helyzetben, hogy megfontolja az összeköltözést. Egy év? Két év? Nincs meghatározott idő, hogy meddig kell randizniuk – ez inkább hozzáállás kérdése.

Amikor itt van az ideje, az összeköltözés lehet az egyik legizgalmasabb szakasza egy tartós kapcsolatnak – nem utolsó sorban a tervezési fázisban! Bár az előkészületek nem foglalnak magukban mindent, akár mézeshetekként is megélhetik az első időszakot. Igaz, az együttélés kihívásai itt nem érnek véget…

Még több útmutatás: Társkeresés egyedülálló szülőként

Tanácsunk kompromisszumkötéshez

Azt mondják, a sikeres kapcsolat titka a kompromisszumokban rejlik, és ez soha nem érvényesül jobban, mint az összeköltözéskor. Például mi van akkor, ha utálja párja ronda karosszékét? Ez a bútordarab sokat jelent neki, és nincs rá esély, hogy most megszabaduljanak tőle…

Próbálja meg elejét venni az ilyesfajta problémáknak, és beszéljen át párjával annyi esetleges vitaforrást, amennyit csak el tud képzelni, nyugodt körülmények között, mielőtt elköteleződne az összeköltözés mellett. Ha most nem tudnak dűlőre jutni, és a beszélgetésük veszekedéssé fajul, talán még nincs itt az ideje a dolognak. Azonban a kapcsolatot már megmentette – nincs rosszabb, mint túl későn ráébredni, hogy nem tudnak kompromisszumot kötni az együttéléssel kapcsolatos kérdésekben. Ha mindezt előre kipuhatolják, legalább el tudnak menekülni a saját otthonukba. lakás

Nem biztos benne, hogy miben lehet szükség kompromisszumokra? Nézze át listánkat a potenciális csatamezőkről a teljesség igénye nélkül…

  • Dekor
  • Bútorok (és azok helyének meghatározása)
  • Hogyan töltik az estéket együtt
  • Mikor töltik az estéket együtt
  • Ki jöhet vendégségbe
  • Mikor jöhetnek mások vendégségbe
  • Mit egyenek
  • Mikor egyenek
  • Stb.

Ne hagyja magát elkedvetleníteni ezek bármelyikétől – az a helyzet, hogy valószínűleg már ismeri partnere ízlését, tudja, hogy mit szeretnek közösen csinálni, kivel szeretik együtt tölteni az idejüket, és minden mást is megismerhetett a randizós szakaszban. Viszont érdemes észben tartani, hogy ha együtt élnek, le kell mondania az ideje egy részének irányításáról és teret kell engednie párjának – tudnia kell, hogy felelősen bánik majd vele!

Az összeköltözés elkerülhetetlen vizsgája

Minden pár különböző, azonban van néhány gyakran felmerülő probléma és buktató, amire érdemes odafigyelni az együttélés kezdetén. Talán egyik helyzet sem lesz igaz az Önök kapcsolatára (talán csak egy, vagy az is lehet, hogy az összes!), de a nem árt az óvatosság.

A párok otthoni élete rengeteg gyakorlati feladattal jár, a számlák rendszerezésétől és befizetésétől kezdve a házimunkáig. Nyugodtan alkudozzon, ha egy feladatot utál – például vállalja el a vasalást, ha cserébe a párja megígéri, hogy mindig kiviszi a szemetet – de próbálják a feladatokat lehetőleg egyenlően megosztani. Ez azért fontos, mert az együttélés egy közös vállalkozás, és a ház körüli teendőkben való részvétel megmutatja párjának, hogy Ön energiát fektet a párkapcsolatba. Még ha az egyikőjük többet is dolgozik, és nem tud valójában ugyanannyit segíteni, gondoskodjanak róla, hogy mindketten ténylegesen részt vállalnak az otthoni feladatokból.

takarításA dologhoz hozzátartozik, hogy az emberek általában különböző körülmények között nőttek fel és eltérő elvárásaik vannak a tisztaságot és rendet illetően. Ne lepődjön meg, ha a kicsinyes viták arról, hogy ki mosogasson el (vagy végezzen más egyéb házimunkát, ne érezze magát biztonságban akkor sem, ha mosogatógépe van!) komolyabb párkapcsolati problémákká alakulnak. Ha neheztelni kezdenek egymásra az ilyen dolgok miatt, az akár végzetes lehet a kapcsolatra nézve. Képzelje el, hogy valami butaság miatt szakítanak! Sajnos ez is megtörténhet, szóval ne engedje ki a helyzetet az ellenőrzése alól.

Ne hagyják ki a terveikből a minőségi együtt töltött időt sem – a randizós esték nem csak a kisgyermekes párok számára fontosak! Most már együtt élnek, szóval valószínűleg több időt töltenek együtt, mint valaha; együtt végzik a házimunkát, együtt étkeznek, együtt alszanak. Hasonlóképpen, mivel már együtt élnek, jobban észre fogja venni a partnere hiányát – ha kimozdul a barátokkal, munkában van, vagy éppen a hobbijának hódol – és úgy érezheti, hogy párja kevesebb időt szán Önre, ha egyedül marad otthon. A szerelem könnyen elszállhat, ha hagyja. Jelöljenek ki egy vagy két estét a héten, amit egymásnak szentelnek és csináljanak valami különlegeset vagy szokatlant, hogy fenntartsák az izzást a kapcsolatban.

A randizós estéktől a bevásárlásig, az életük egy közös otthonban olyan lesz, amilyenné együtt alakítják. Ha érzelmileg felkészült és már most szereti a párja otthoni énjét, vágjon bele! Az összeköltözés egy kaland; egy közel létfontosságú beavatási szertartás minden pár számára, és, amíg támogatják egymást a nehéz pillanatokban is, egy izgalmas új fejezet az a közös életükben.