Array

5 fontos lecke romantikus karácsonyi filmekből | ELITTÁRS

Az 5 legfontosabb lecke, amire a klasszikus karácsonyi filmek megtaníthatják

karácsonyi pár

Karácsonyi filmek. Ha már megtalálta párját, csupán értelmetlen, ám kellemes páros ünnepi időtöltésként tekinthet rájuk. Ám egyedülállóként minden körülmények között kerülendőnek találhatja: a tündérporos, száncsengős kavalkád mintha csak arra szolgálna, hogy erősítse Önben az egyedüllét érzését. Így van? Nem, nincs így. Igazából sokkal több van bennük, mint azt elsőre hinné.

A giccs és cukormáz mellett számtalan karácsonyi film rejteget magában néhány valóban hasznos leckét a szeretetről – leckéket, amelyek egyaránt értékesek lehetnek az egyedülállók és a párban élők számára is. Nem hiszi? Olvasson tovább: összegyűjtöttünk öt leckét a legfontosabbak közül, amit karácsonyi filmekből tanulhatunk. Vigyázat, a cselekmények egy részét felfedjük!

Mi a manó? (2003)

Buddy-t a Télapó manói nevelték fel az északi sarkon. Amikor felkerekedik, hogy megtalálja biológiai családját, hamar rájön, hogy New York nevetségesen kegyetlen és cinikus hely – különösen egy édes, naiv „manó” számára. Bár nagy nyomás nehezedik rá, hogy megfeleljen, ártatlansága és életöröme mégis győzedelmeskedik, megmenti a karácsonyt és elhozza Buddy számára az igaz szerelmet, amit keres.

A lecke: Legyen hű Önmagához, és magához vonzza az Önhöz hasonlókat.

A „Mi a manó?” rendkívül fontos üzenetet hordoz magában, mégpedig azt, hogy előnyére válik, ha igazi valóját mutatja a világnak. Mindannyian áldozatául estünk már a gondolatnak, hogy a szerelem csak akkor találna ránk, ha mondjuk egy kicsivel gazdagabbak/vékonyabbak/szebbek lennénk. A „Mi a manó?” azonban azt üzeni Önnek, hogy felejtse el mindezt és legyen csak önmaga: az igazi attól lesz elragadtatva, amilyen Ön valójában (még akkor is, ha a kissé különc).

Az élet csodaszép (1946)

Amikor George visszatekint az életére, úgy érzi, minden remek alkalmat elszalasztott. Ezért úgy határoz, hogy véget vet neki – amíg őrangyala, Clarence közbe nem lép, hogy megmutassa, milyen lenne a világ, ha George meg sem született volna. Kiderül, hogy az élete során gyakorolt egyszerű kedves gesztusok hatalmas befolyással voltak a környezetére: a körülötte lévő emberek számára George távolról sem csődtömeg – nagy szükség van rá (és nagyon szeretik).

A lecke: nagyobb szükség van Önre, mint gondolná.

Ha elszomorítja, hogy egyedül tölti a karácsonyt, az ehhez hasonló filmek frissítően hathatnak, megerősítve a tényt, hogy a romantikus szerelem nem az egyetlen fajta szeretet, ami számít. A filmben természetesen benne van a nagy szerelem, de a barátok és a család szeretete ugyanolyan fontos. Mi több, George akkor is számíthat a szeretetükre, amikor a legrosszabbul érzi magát; ideje tehát emlékeznie arra, hogy ha magányos, van hova fordulnia. Jó eséllyel jobban szeretik Önt, mint azt gondolná.

Muppeték karácsonyi éneke (1992)

Ez a klasszikus Charles Dickens-i mese sok karácsonyi filmet ihletett már (nagyjából 45-öt!). Ez a film pedig – Muppetékkel, a zenével és Michael Caine-el – egyértelműen kiemelkedik a sorból. Mind ismerjük a történetet: a fösvény Scrooge a pénz megszállottja lett, és megfeledkezett a szeretetről. Ám, mikor három kísértet meglátogatja karácsony este, ráeszmél. hogy a magányos, megkeseredett emberek útját járja. A film végére a jeges szív olvadni kezd, amikor felismeri, hogy sokkal értékesebb dolgok is vannak a pénznél.

A lecke: Ne hagyja, hogy a siker (vagy az elhagyatás) megkeményítse a szívét.

Amikor Scrooge fiatal volt, az elismerés és siker utáni vágya vakká tette a családi élet örömeivel szemben, aminek következtében elhagyták őt. Emiatt mindenki t félretolt, aki szeretni tudta volna őt, és mindent kockára tett azért, ami azonnal kifizetődött: az üzleti sikerekért. Valahol érthető is a döntése. Ám, ahogy a szellemek rávilágítanak, ez az út mérhetetlenül magányos. Jó eséllyel az élet az útjába sodor majd valakit: a lecke, amit meg kell tanulnia, hogy adjon egy második esélyt a szerelemnek. És, ahogy azt Scrooge is megtanulta, soha nem késő elkezdeni.

Karácsonyi vakáció (1989)

Clark Grisworld csupán egy tökéletes karácsonyra vágyik; egy képeslapra illő vakációra pislákoló fényekkel, hóban szánkózással és bőséges ünnepi lakomával. Persze ő Griswold, ezért szükségtelen talán mondani, hogy semmi sem alakul a tervei szerint. Mégis, a tüzek, robbanások és eldugult lefolyók ellenére Clarknak mégis sikerül a végén a civakodó, ám szerető családját maga köré gyűjtenie, épp időben, hogy rájöjjön, mindvégig erre vágyott.

A lecke: nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy szeressék.

Nem baj, ha magas elvárásokat támaszt magával szemben, de az sem gond, ha nem mindig tud annak megfelelni. Valószínűleg azok, akik igazán számítanak, ugyanúgy fogják szeretni. Sőt, talán könnyebb lehet kijönni Önnel, ha elfogadja, hogy az élet gyengeségekkel, hibákkal, tévedésekkel jár. Clark ugyan nem részesül abban az áhított karácsonyi filmes varázslatban, amit elképzelt, de valami sokkal jobb dologban lesz része: igaz szeretetben, minden felfordulással és tökéletlenséggel együtt.

Reszkessetek, betörők! (1990)

Kevin McCallister családja Párizsba repült karácsonyra. Egyetlen probléma merült fel csupán, mégpedig az, hogy véletlenül otthon felejtették Kevin-t, egyedül. Kevinnek, a ház uralma felett érzett kezdeti öröme után hamarosan minden leleményességére szüksége lesz a túléléshez, miközben a házat is védelmeznie kell a rablóktól. Szerencsére a türelmének és bátorságának köszönhetően végül ő lesz a nap hőse (és végül ráébred, hogy mennyire szereti a családját).

A lecke: egyedül is jól érezheti magát karácsonykor: csak fel a fejjel!

Ugyan Kevin csak egy gyerek, de a hozzáállása tulajdonképpen nagyszerű példa mindenki számára, aki retteg annak gondolatától, hogy egyedül kell töltenie az ünnepeket. Kezdetnek hagyja magát megfertőzni az egyedüllét örömeinek értékelésével – ahelyett, hogy a bánatban dagonyázik, miért nem kényezteti magát és tölti úgy a Karácsonyt a változatosság kedvéért, ahogy szeretné? (Az ágyon ugrálás és sikoltozás persze opcionális!). Másodszor, a „soha nem adom fel” hozzáállásával Kevin képes fejlődni és győzedelmeskedni még túlerővel szemben is. És ez valóban elég inspiráló. Egyedül is boldog lehet karácsonykor. Csak fel a fejjel!

A karácsonyi filmek talán kissé csöpögősek, de ha az édes máz mögé néz, felfedezhet néhány nagy tanulságot a szeretetről, attól kezdve, hogy legyünk erősek, amikor rosszul áll a szénánk, egészen odáig, hogy a szeretetnek számtalan formája lehet. Ezeket a karácsonyi filmeket többször is érdemes megnézni. Milyen jó is, hogy évről évre képernyőre kerülnek!