Szakítás feldolgozása: „hogyan felejtsem el a szerelmem?”

szakítás feldolgozása

Attól függetlenül, hogy a szakítás váratlanul történt vagy már számított rá, mindenképpen fájdalmas azt hallani, hogy kapcsolatának vége szakad. Hogyan tegye túl magát volt párján és a szakításon és legyen ismét boldog?

Miért olyan nehéz a szakítás feldolgozása?

Egy szakítás feldolgozása sosem egyszerű, sokszor heteknek, hónapoknak vagy akár éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki elfogadja a szakítást és túl tudjon lépni volt párján. Az üzenetek, SMS-ek, kedves telefonbeszélgetések vagy a közösségi média felületein való állandó jelenlét mind megakadályozhatják abban, hogy tovább tudjon lépni.

Értem, de hogyan felejtsem el?

Természetes, hogy minden szerelmes történet különbözik, azonban a szakítás feldolgozása rendelkezik néhány olyan lépéssel, amelyek csaknem mindegyik elmúlt párkapcsolat során jelentkeznek. Salama Marine, az ELITTÁRS pszichológus szakértője szerint az alábbi öt fő szakasszal kell számolnia annak, aki azon töri a fejét, hogy hogyan felejtse el volt párját és lépjen tovább.

  1. Elutasítás
  2. Harag
  3. Alkudozás
  4. Szomorúság
  5. Elfogadás

Vannak, akik a „szerelem gyászolásáról” beszélnek első lépésként, amely egy svájci pszichológus, Elizabeth Kübler-Ross elméletében jelent meg először. Ebben a szakítás utáni első szakaszt a gyászhoz hasonlítja, azonban amikor azt a kérdést teszi fel valaki, hogy „Hogyan felejtsem el a szerelmem?”, addigra minden bizonnyal túl van már az említett szakaszon.

A szakításhoz alapvetően két fajta fájdalom kapcsolódik közvetlenül: a volt párral töltött boldog időkre való visszaemlékezésből, nosztalgiázásból adódó szerelmi bánat, valamint a kommunikáció hiányából fakadó fájdalom. Egy fajta elvonási tünetként nehéz hozzászoknia ahhoz, hogy a volt párjáról nem hall rendszeresen vagy nem találkozik vele.

Amit a szakítás feldolgozásánál meg kell értenie

Van néhány fontos kérdés, amit érdemes feltennie magának: biztosan szeretné, hogy ismét kapcsolatban legyen volt párjával, aki szakított Önnel? Egy szakítás elkerülhetetlenül megváltoztatja két ember kapcsolatát. Természetesen lehetséges újrakezdeni valamit és megpróbálni tiszta lappal indulni egy volt párral, fontos azonban belátni, hogy ez a kapcsolat valószínűleg soha nem lesz olyan, mint korábban volt. A szakítást leggyakrabban visszautasításként éljük meg, ezért is próbálják sokan mindenáron visszaszerezni szerelmüket. Ez azonban inkább az egóhoz kapcsolódik, mint a szerelemhez. Ha ezt sikerül megértenie, könnyebb lesz „hátrébb lépni eggyel” és távolabbról szemlélni a szituációt, ez után minden bizonnyal azt is be tudja majd látni, hogy valószínűleg nem a legjobb ötlet visszatérni ahhoz az emberhez, aki nemrég visszautasította valamilyen okból.

Szüneteltesse a közösségi média használatát

szakítás feldolgozásaA közösségi média, mint például a Facebook használata általában pozitívan járul hozzá a mindennapi élethez, könnyebben lehet kapcsolatot tartani például régi barátokkal, azonban amikor az a kérdés, hogy hogyan felejtse el a szerelmét, a legjobb lehet, ha egy időre mellőzi a közösségi oldalak használatát. Sir Nigel Shadbolt, kutató úgy véli, hogy az emberi agy a fejlődés során megtanult felejteni: a memória nem tökéletes és ezért is mondják sokszor, hogy az idő begyógyítja a sebeket és az összetört szivet is. Ha azonban folyamatosan fényképekkel és üzenetekkel emlékezteti önmagát a múltra, nehezebb a felejtés és ezzel hosszabb az a folyamat, amely segíti a normális kerékvágásba történő visszatérést.

Hogyan lépjen tovább és legyen újra boldog?

Fogadja el a tényeket és engedje el volt párját

Ha jelenleg lehetetlennek is tűnik, sikerülni fog Önnek is. Egy fontos kulcsszó, a szakítás feldolgozása tekintetében az „elfogadás”. Próbálja meg külső szemmel nézni önmagát és a szituációt. Fogadja el a tényt, hogy valaha szeretett valakit, aki valaha szerette Önt, de mindez elmúlt.

Válassza szét a valóságot a képzelettől

Szakítás után könnyű egy romantikus szűrőn keresztül nézni a másik felet. Ez a szűrő szebbé, kedvesebbé teheti a volt partnert, azonban fontos, hogy a realitásnál maradjon. Ahhoz, hogy túl tudjon lépni volt szerelmén, lássa meg azokat az okokat, amelyek a párkapcsolat végéhez vezettek és fogadja el azt, hogy ettől a szakítás még megtörtént.

Tartsa kordában a gondolatait

Milyen gyakran gondol volt párjára és ha eszébe jut, mire gondol? Még mindig a „mi lett volna, ha” gondolatokkal emészti magát, és olyan lehetséges pontokat keres az elmúlt párkapcsolatában, amik a végéhez vezettek? Esetleg folyamatosan próbál visszamenni az időben és kitalálni, hogy hol rontotta el és mit tehetett volna másképp? Hagyja abba az ilyen fajta gondolkodást. Könnyű utólag okosnak lenni, azonban a jelenlegi helyzeten ez biztosan nem segít és ezek a gondolatok csak meghosszabbítják a szakítás feldolgozásának idejét.

Kerülje a negatív mantrákat

Amikor szakítás után az jár a fejében, hogy hogyan felejtse el szerelmét, eszébe juthat, hogy szisztematikusan megpróbálja kitörölni emlékezetéből volt párját. Azzal, hogy az agyát arra kényszeríti, hogy valamire vagy valakire ne gondoljon, épp az ellenkezőjét éri el: ahelyett, hogy elfelejtené a fájdalmat, amit okozott, éppen, hogy jobban bevésődik a fantáziálás és töprengés által. Nem várhatja, hogy egy mantrát hajtogatva, majd tényleg túl tud lépni volt párján, ez inkább csak ront a helyzeten.új hobbi - szakítás feldolgozása

Töltődjön fel pozitív energiával és koncentráljon önmagára

Vegye magát olyan emberekkel körül, akik mellett jól érzi magát és mindenekelőtt fókuszáljon önmagára. Ébredjen rá arra, hogy csak önmaga lehet az, aki kigyógyítja a szerelmi bánatból. Gondoljon a következő időszakra úgy, mint valami új kezdete: kezdjen el sportolni vagy keressen egy új hobbit, fedezzen fel új könyveket és zenéket, vagy foglaljon egy utazást csak magának. Ismerje fel, hogy bármit megtehet akár egyedül is, ez megerősíti a személyiségét.

Hogyan tovább? Csakis előre!

Legyen ez a mottója! Gondoljon erre mind a jó, mind a rossz pillanatokban. Azzal, hogy magában ismételgeti ezt, készen áll majd arra, hogy meggyőzze önmagát arról, hogy ideje tovább lépni – véli Salama Marine, pszichológus.

Mozduljon ki, találkozzon a barátaival! Talán megismerkedik valakivel, aki felkelti érdeklődését. Nem feltétlenül fogja rögtön megtalálni a lelki társát, azonban több randevú által észreveszi majd, mennyi érdekes ember van a világon, valamint mennyi más férfi vagy nő tartja Önt igazán izgalmasnak.

Ha nem érzi magát készen arra, hogy élőben találkozzon más egyedülállókkal, próbálkozhat első lépésként online társkereső oldalon is. Ez akár arra is jó mód, hogy lassacskán ráébredjen arra, hogy részese lehet egy új szerelmes történetnek is.

Hogy pontosan mennyi ideig tart majd elfelejtenie volt párját, nem tudjuk megmondani, ez egy olyan folyamat, amely mindenki esetében más és más hosszúságú lehet. Egyeseknél hetekbe, másoknál hónapokba vagy évekbe telik. Adjon magának elég időt ahhoz, hogy túltegye magát volt párján, majd válassza a lehető legjobb eszközt arra, hogy megtalálja azt a társat, akit valóban megérdemel.

Találjon rá az Önnek tökéletes társra: csatlakozzon az ELITTÁRS tagok közé még ma!

ELITTÁRS regisztráció

Önnek vannak tippjei a szakítás feldolgozására? Ossza meg őket kommentben!