Szeretlek – mikor, milyen gyakran és hogyan érdemes mondani?

szeretlek

Boldog barátnőjével vagy barátjával és úgy érzi, hogy kapcsolatuk készen áll arra, hogy igazán mély szerelemmé alakuljon? Akkor valószínűleg Ön is gondolkodott már azon, hogy kimondja a bűvös mondatot, esetleg már ki is mondta. Sokan bizonytalanok azonban, hogy mikor jön el ennek az ideje és hogyan kellene bevallani a másiknak szerelmüket. Ebből a cikkből ihletet meríthet, hogyan és mikor mondja ki először, hogy „Szeretlek”.

A szerelem kifejezése

Kimondani azt, hogy „Szeretlek” nagy fontossággal bírhat egy párkapcsolatban, különösen, ha először tervezi mondani társának. Idővel teljesen mindennapossá válhat a szerelem ilyen formájú kifejezése, ezért fontos, hogy a mondat megtartsa fontosságát és bűvös hatását.

A „Szeretlek” az egyik legerőteljesebb dolog, amit valakinek mondhat. Mivel azonban a magyar nyelvben nem létezik a szeretet kifejezésére egy enyhébb szó, ezért érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a „Szeretlek” különlegesen mély érzelmeket, szerelmet jelent egy másik ember irányába.

Az ELITTÁRS pszichológusa, Salama Marine a bizalommal magyarázza a mondat fontosságát: „Teljes mértékben meg kell bíznia a társában ahhoz, hogy kimondja, hogy „Szeretlek” valamint kell, hogy annyi önbizalma legyen, hogy megbirkózzon azzal is, ha esetleg csalódnia kell, lehetséges ugyanis, hogy miután szerelmet vallott, a másik nem viszonozza, és nem úgy válaszol, ahogyan azt reméli.”

Amikor először kimondja, hogy „Szeretlek”, teljesen természetes, ha picit izgatott és talán tart is a fogadtatásától. Ezért fontos, hogy ügyeljen a megérzéseire, hiszen egy idő után észre fogja venni, amikor társa készen áll arra, hogy hallja az Ön vallomását és viszonozni is fogja azt, hogy „Szeretlek”.

Regisztráljon!

Mikor a legjobb kimondani, hogy „Szeretlek”?

Természetesen mindenki máshogyan gondolkodik, azonban sokan ijesztőnek tartják, ha valaki túl korán vall szerelmet. Salama Marine pszichológus szerint, „ha túl korán, esetleg túl gyakran mondja, hogy „Szeretlek”, az azt jelentheti társa számára, hogy nem veszi elég komolyan a párkapcsolatot. Valójában azt mutatja, hogy a mondat nem kifejezetten fontos Önnek. A mély, igaz szerelem ugyanis idővel alakul ki két ember között, ezért szoktak általában addig várni, amíg őszintén, valódi érzelmeket tudnak kommunikálni a másik felé.”

Mit jelent azonban a „túl korán” és mikor jön el az ideje? A kérdésre természetesen nincs általános válasz, hiszen mindenki különböző, valamint sokszor függ a korábbi tapasztalatoktól, elmúlt szerelmektől és egyéb körülményektől is. Egy felmérés szerint1 a válaszadók fele (52 százalék) szerint 1-3 hónapnak kell eltelnie az első „Szeretlek” elhangzásáig, míg minden negyedik egyedülálló (24 százalék) várna legalább három hónapot.

szeretlek kifejezése - romantikus vacsora

Hogyan mondjam el neki, hogy szeretem? – a szerelem kinyilvánítása

Készüljön például egy gyertyás vacsorával, vagy használja ki egy séta nyújtotta lehetőségeket arra, hogy igazán romantikus környezetet teremtsen.

  • Nem kifejezetten Önre és társára vall a romantika, mégis úgy érzi, hogy eljött a pillanata annak, hogy kinyilvánítsa érzéseit? Választhat egy teljesen spontán, hétköznapi szituációt is arra, hogy kimondja először, hogy „Szeretlek”. Bájos tud lenni például, ha egyszerűen mosogatás közben vall szerelmet társának.
  • Ha nem érzi magát készen vagy nem szívesen mondja társának, hogy „Szeretlek”, máshogyan is kifejezheti érzéseit. Klasszikus megoldásnak számít a virág, különösen a vörös rózsa jelzi a mély szerelmet. Sokan örülnek annak is, ha a virág mellett egy kártyán találják a bűvös mondatot.
  • Egy másik módja a szerelem szavak nélküli kinyilvánítására, ha valamilyen romantikus ajándékkal lepi meg társát. Lehet ez egy romantikus kettesben töltött hétvége, saját készítésű sütemény vagy olyasvalami, aminek társa igazán örülne.

Milyen gyakran mondjam neki, hogy szeretem?

Ha már egy ideje boldog párkapcsolatban élnek, nem feltétlenül olyan izgalmas minden egyes alkalommal a „Szeretlek” mondatot hallani, sokszor már-már megszokottá válik. Idővel a pár biztosabbá válik abban, hogy miként éreznek egymás iránt, ennek ellenére fontos néha kinyilvánítani, hogy hogyan érez társa iránt. Ebben a kérdésben sem mindenki ért egyet: Lehetséges, hogy túl gyakran mondja, hogy „Szeretlek” és az állandó használattal esetleg elveszíti jelentéstartalmát?

Az erről alkotott vélemény Európa-szerte nagyon különböző, nemzetközi felmérésben vizsgáltuk, hogy mit gondolnak az egyedülállók a témáról: a magyarok 17 százaléka szeretné minden nap hallani a társától a mondatot, a legtöbben (28 százalék) örülnek, ha heti pár alkalommal hallják, hogy párjuk szereti őket. Mindennapos szóbeli megerősítésre a franciák közel fele (46 százalék) és a spanyolok több mint egyharmada (35 százalék) vágyik. Mindeközben a magyarok egynegyedének (26 százalék) egyáltalán nem fontos, hogy társuk ilyen módon nyilvánítsa ki szerelmét.

(Kattintson a képre és nézze meg nagy méretben is, hogy miként fejezik ki a szerelmet egyes európai országokban!)

Valentin nap, szerelem kifejezése: szeretlek

Attól függetlenül, hogy tettekkel vagy szavakkal, magyarul vagy más nyelven fejezi ki érzelmeit, a legfontosabb, hogy valóban komolyan gondolja, amikor kimondja, hogy „Szeretlek”. Az őszinteség igazán fontos egy párkapcsolatban, ha pedig valóban lelki társak és igazán összeillenek, bizonyára meg tudják beszélni azt is, ha a szerelmi vallomás esetleg túl korán érkezett.

Ön is olyasvalakit keres, akinek őszintén mondhatja majd, hogy „Szeretlek”? Regisztráljon még ma az oldalunkon és találja meg ezt a különleges férfit vagy nőt!

Regisztráljon!

Sok sikert kívánunk!

Kérdése van a szerkesztőséghez? Tegye fel a cikk alatt kommentben!

Források:

1 https://www.elitesingles.no/radgiver/forhold/jeg-elsker-deg