6 tipp, ha húsfogyasztóként vegetáriánussal vagy vegánnal randizik és 2 ok, hogy így tegyen

randi egy vegetáriánussal

A vegetáriánus és vegán étrend Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezért felmérést készítettünk a témában, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon az étrend befolyásolhatja-e a társkeresés sikerét. Mivel a húsmentes életmód egyre népszerűbb, egyre több azoknak a húsfogyasztóknak a száma is, akiket előbb-utóbb összehoz a sors (vagy az ELITTÁRS módszere) egy vegetáriánussal vagy vegánnal. A felmérésben résztvevők többsége (91 százalék) fogyaszt húst, ezért a cikkünkben azoknak adunk tippeket, akik egy vegetáriánus vagy vegán étrendűvel készülnek éppen randevúra, de ők maguk fogyasztanak húsételeket.

A felmérésünkben közel 1800 ELITTÁRS tag vett részt, 91 százalékuk eszik húst, 7 százalékuk vegetáriánus és a válaszadók 2 százaléka vegán, tehát semmilyen állati eredetű terméket nem fogyaszt. Először is, mielőtt tippekről beszélünk, érdemes tudni, hogy miért lesz valaki vegetáriánus. A vegetáriánusok 36 százaléka egészségügyi okok miatt választotta a húsmentes étkezést, 28 százalékuk egyszerűen nem szereti a hús ízét vagy állagát, 22 százalékuk az állatok iránti szeretet miatt, 11 százalékuk környezetvédelem és 2 százalékuk vallási okokból nem fogyaszt húst. A vegetáriánusok 15 százaléka úgy gondolja, hogy étrendje megnehezíti a társkeresést, mégis a válaszadó vegetáriánusok 42 százaléka említi az adatlapján, hogy nem eszik húst.

Ez is érdekelheti: Milyen a jó adatlap?

Alapvetően egy vegetáriánussal vagy vegánnal randevúzni nem nagyon különbözik attól, ahogyan egy húsfogyasztó egyedülállóval randevúzna, valószínűleg ugyanolyan érdekes témákat találnak az első randevúra, mint, hogy melyik a kedvenc filmjük vagy sorozatuk, esetleg milyen sportokat kedvelnek, mint gondolnak egyes témákról vagy könyvekről. Más kérdés lehet azonban, ha a randevú helyszínéül szolgáló étterem kiválasztásáról van szó. Az alábbiakban pár tippet olvashat, hogyan érdemes nekivágni egy randevúnak akkor, ha partnerjelöltje vagy randevúpartnere fontosnak tartja a húsmentes étkezést.

vega étrend1 Figyeljen randevúpartnere igényeire, de ne feledkezzen meg sajátjairól sem

A legtöbb vegetáriánus (a felmérésünkben résztvevők 68 százaléka) nem próbálná meggyőzni húsfogyasztó randevúpartnerét arról, hogy teljesen hagyja el a húsevést, 31 százalékuk esetleg utalna arra, hogy érdemes kevesebb húst enni, de csak a válaszadó „vegák” 1 százalékának olyan fontos a vegetáriánus étrend, hogy társát is megpróbálná meggyőzni ennek a helyességéről.

Ugyan sok vegetáriánusnak nincs baja azzal, ha más eszik húst, előfordulhat, hogy valamennyi kompromisszumot kell kötnie, ha ilyen étrendű egyedülállóval randizik. Legyen szó arról, hogy milyen étterembe mennek, esetleg extrém esetben, hogy lehet-e hús a házban, az élet számos megoldandó helyzettel állíthatja szembe. Fontos, hogy beszéljenek arról, hogy melyiküknek mi a fontos és olyasvalamiben állapodjanak meg, amely mindkettejük számára elfogadható.

2 Legyen nyitott megbeszélni

A legtöbb húsfogyasztónak van valamilyen elképzelése arról, hogy milyen egy vegetáriánus vagy vegán és sokszor olyasvalaki jut eszébe, aki mindenkit a húsmentes életre akar buzdítani, akár agresszív módon is. A legtöbb vegetáriánus vagy vegán (mint ahogy fent írtuk) nem szeretne senkit meggyőzni. Csakúgy, mint a húsfogyasztók, a vegák és vegánok is különböznek, mindenki más okból választotta ezt az étrendet. Lehet, hogy randevúpartnere jóga guru, esetleg egészségügyi okokból lett vegetáriánus vagy éppen csak nem szereti a hús ízét. Számos oka lehet a húsmentes étrendjének. Legyen nyitott és kérdezzen rá, ki tudja, talán olyan választ kap, amire nem is számított.

3 Legyen nyitott megkóstolni

A legtöbb vegetáriánus és vegán (csakúgy, mint rengeteg húsfogyasztó is) nagy hangsúlyt fektet arra, hogy jókat egyen. Legyen szó húsmentes vagy húsos ételről, az akkor lesz jó, ha jól van elkészítve. Legyen nyitott az újdonságra, ki tudja, talán olyasvalamit kóstol meg, amiről korábban még nem is hallott!

A húsmentes ételek kóstolását próbálja elősegíteni Budapesten Balogh Eszter és Balogh Gyöngyvér is, a Húsmentes Borvacsorák nevű eseménysorozat megálmodói. „Mielőtt a vendégeink kipróbálnák a vacsoráink egyikét, a legtöbben úgy gondolják, hogy nem fognak jól lakni, mert csak salátákat és könnyű ételeket fognak enni nálunk és nem tudják elképzelni, hogy hogyan fér össze a vegetáriánus vacsora a vörösborral, ahhoz ugyanis eddig mindig vörös húst ettek.

Fontos tudni, hogy nem járunk különleges boltokba beszerezni a hozzávalókat, mindent lehet kapni a piacon, ahol a húsos ételekhez is bevásárolnak az emberek. Rengeteget inspirálódunk különböző nemzetek konyhájából és nagyon kreatívan lehet vegetáriánus és vegán ételeket főzni anélkül, hogy hússzerű vagy hús ízű, esetleg arra emlékeztető ételek legyenek a menüben. A vacsorák után a résztvevők mindig azt mondák, hogy nagyon jól laktak, mégsem érzik magukat elnehezedve. Minden törzsvendégünk húsfogyasztó, még sincs nálunk »vega propaganda«. A környezetvédelem a legfontosabb szempont számunkra, de ezt sem erőltetjük rá senkire.”

4 Mutasson érdeklődést!

Nem kell vegetáriánussá vagy vegánná változnia, remélhetőleg randevúpartnere sem várja el Öntől ezt. Ha randevúpartnere nagyon lelkes a húsmentes étkezés iránt, mutassa ki, hogy fontos Önnek, hogy ő is jót egyen. Javasolhatja, hogy próbáljanak ki együtt egy új vegetáriánus vagy vegán éttermet, így kifejezheti, hogy komolyan érdeklődik iránta.

5 Legyen rugalmas!

A legtöbb vegán és vegetáriánus számára a legnehezebb, hogy környezetük is elfogadja és támogassa az életmódjukat. A baráti sütögetések és vacsorák egy vegetáriánus vagy vegán számára néha nehézkesek lehetnek. Ezért legyen rugalmas és megértő, ha randipartnere megkérdezi, hogy fog-e tudni húsmentesen étkezni a helyszínen.

6 Tanulmányozza a következő randihelyet!

Legyen figyelmes, és ha legközelebb Ön választ randihelyet nézze meg, hogy milyen lehetőségei lesznek vegetáriánus vagy vegán partnerének. Különösen érdemes lehet figyelnie például egy ajándék csokoládé vagy friss gyümölcslé összetevőire, ha randipartnere vegán, hiszen meglepően sok termék tartalmaz állati eredetű összetevőket. Ha társra érdekében figyelni tud ilyen részletekre, bizonyára ő is igyekszik majd az Ön kedvében járni.

Végezetül pedig fontos megjegyezni, hogy mindegy, hogy vegán, vegetáriánus vagy húsfogyasztó társra lel, a leglényegesebb, hogy kellő nyitottsággal és odafigyeléssel kezeljék egymást, megbeszéljék a fontos kérdéseket, hiszen így lesz tartós a boldogságuk.

2 ok arra, hogy vegetáriánussal randevúzzon:

Az ELITTÁRES felmérése alapján…

  1. A húsfogyasztók 63 százaléka, míg a vegetáriánusok 70 százaléka vallja azt, hogy nagy libidóval rendelkezik.
  2. A vegetáriánusok 88 százaléka, míg a húsfogyasztóknak csak 79 százaléka nyitott arra, hogy új dolgokat próbáljon ki az ágyban

És hol a legkönnyebb vagy legnehezebb vegetáriánusként társat találni Európában? Az alábbi térképen láthatja:

ELITTÁRS infografika - vegetáriánus világnap

Források:

http://www.huffingtonpost.com/zoe-eisenberg/diet-and-nutrition_b_5631354.html

ELITTÁRS felmérés 1079 egyedülálló bevonásával – 2016. szeptember: https://www.elittars.hu/sajto/sajtokozlemenyek/vegetarianus-etrend-es-tarskereses