Vajon a szerelem legyőzi az előítéletekből épült falat?

2014. november 7.

Vajon a szerelem legyőzi az előítéletekből épült falat?

Sokszor mondják: a németek életében még mindig tetten érhető a berlini fal létezése. Vajon igaz-e, hogy negyed évszázaddal a fal leomlása után is érezhető különbség az egykori kelet- és nyugatnémet gondolkodásmód között? Az ELITTÁRS német partneroldala a fal leomlásának 25 éves évfordulójára készített felmérése szerint: igen.* A kutatásból azonban az is kiderül, hogy van remény: a párválasztásban ugyanis a szerelem erősebbnek látszik, mint az egykori országhatárok.

„A nyugatnémeteknek nincs humorérzékük, a keletnémetek pedig mindig kritizálnak” – ezek a sztereotípiák olyan mélyen rögződtek az egykori két Németország területén élőkben, hogy még 25 évvel a fal leomlása után is jelen vannak. Paradox módon mindkét oldalon a legszélesebb körben elterjedt sztereotípia az, hogy a másik oldal az előítéletes: a keletnémetek több mint fele gondolja, hogy a nyugatnémetek előítéletesek, míg az egykori NSZK területén élők 39%-a véli ugyanezt a keletnémetekről.

A hajdani NDK területén lakó állampolgárok majdnem fele (49%) azt mondta a közvélemény-kutatás során, hogy a nyugatnémeteknek más a humora, önfejűek (30%) és azt gondolják magukról, hogy mindent jobban tudnak (30%). Ezzel ellentétben a volt NSZK-sok állandóan kritizálónak (38%) és különösen bizalmatlannak (33%) tartják az egykori keleti honfitársaikat.

A keletnémetek szerint a nyugatiak… A nyugatnémetek szerint a keletiek…
… nagyon előítéletesek (55%) … nagyon előítéletesek (39%)
… más humorral rendelkeznek (49%) … túlságosan kritikusak (38%)
… tudálékosak (30%) … bizalmatlanok (33%)
… önfejűek (30%) … szeretik a nudizmust (32%)
… pazarlóak (21%) … nagyon spórolósak (29%)

Összenő, ami összetartozik. De mikor?

Az egykori két Németország lakóiban a fal leomlása után is élnek a sztereotípiák a másik oldallal kapcsolatban. Ennek ellenére mind a nyugati, mind a keleti egyedülállók több mint fele (54%) volt már párkapcsolatban olyasvalakivel, aki az egykori német határ másik oldalán lakott. Ugyan a kulturális háttér sokban különbözik a két oldalon, a válaszadók kétharmada (67%) mégis úgy véli, hogy azok a párok sem küzdenek több párkapcsolati problémával, mint a többi, akik a kettészakadt Németország két különböző oldalán nőttek fel.

A fiatal generáció kevésbé előítéletes

Különösen érdekes a generációk közötti különbség: az 55 év felettieknek 77%-a gondolja úgy, hogy van különbség a volt NDK és NSZK területéről származók viselkedése között, míg a 25 évesnél fiatalabbakban már árnyaltabb kép él: csak 33%-uk lát különbséget a kelet,- és nyugatnémetek magatartásában.

Az ELITTÁRS tudományos szóvivője és pszichológusa, Dr. Wiebke Neberich következőképpen magyarázza a felmérés eredményeit: „az előítéletek leküzdése egy hosszas folyamat, amely a fal leomlása után született generáció számára már sokkal könnyebben megy, mint az idősebbeknek. A következő generációnak talán már sikerül teljesen leküzdenie az összes előítéletet.”

*A kutatás az ELITTÁRS német partneroldalán 500 tag megkérdezésével készült. Átlagéletkor: 40 év, 63% férfi.

Kérdése van a sajtóközleménnyel, egy korábbi kutatással kapcsolatban? Keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen!