A szerelem valóban megvásárolható?

Szerelem és pénz infografika az ELITTÁRS kutatása alapján

Egy friss kutatás eredményei: a férfiak tényleg a szerelmet, a nők pedig a pénzt keresnék?

A szerelem múlhat a pénzen? Erre a kérdésre kereste a választ az ELITTÁRS online társkereső oldal, amely a legfrissebb felmérésében 383 egyedülállót kérdezett meg arról, hogy milyen szerepet játszik a pénz a párkapcsolatokban. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy:

  • A férfiak szívesebben osztják meg a vagyonukat társukkal
  • A nők fontosnak tartják az anyagi függetlenségüket
  • A férfiak szívesen támogatnák a párjukat anyagilag is egy hitel visszafizetésében
  • A nők fontosabbnak értékelik a párjuk fizetését, mint a férfiak

A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy sem a férfiak, sem a nők nem randevúznának senkivel sem csak az illető pénze miatt (a férfiaknak csak 6%-a, a nőknek 7%-a válaszolt igennel a kérdésre). Az utóbbi kapcsán némiképp ellentmondás, hogy ötből négy nő fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja, hogy mennyit keres a párja, míg a megkérdezett férfiaknak csak 64%-a felelt így az ELITTÁRS kérdésére. Úgy tűnik, a nők másképp gondolkodnak a házasságokról is: csak 38%-uk házasodna össze olyan férfival, aki nála kevesebbet keres, míg 45%-uk egyértelműen nem tenne így. A férfiak számára a jövedelem nem kulcstényező, 97%-uk feleségül venne olyan nőt, akinek sokkal kevesebb a fizetése. Hasonló a helyzet a hitelek és adósságok terén: míg a nőknek csak 37%-a támogatná anyagilag is a partnerét egy hitel visszafizetésében, a férfiak közel háromnegyede ezt természetesnek tartja. A férfiak több, mint fele szerint pedig egy igazán jól működő párkapcsolatban mindennek közösnek kell lennie.

Mi az oka annak, hogy a férfiak és a nők ennyire különbözőképpen gondolkodnak a pénzügyekről? Az ELITTÁRS pszichológusa és a kutatás vezetője, Dr. Wiebke Neberich szerint „a felmérés eredményei jól mutatják a nők evolúciós szerepe és a függetlenségi vágya közötti ambivalenciát. A nők sokáig küzdöttek a férfiaktól való szociális és pénzügyi függetlenség eléréséért, ezért is értékelik azt nagyra. Emellett az anyagi és fizikai biztonságot nyújtó pár iránti vágyuk is érthetőnek tűnik első hallásra. A két adat közti ellentmondás azzal magyarázható, hogy a nők természetesen a családalapítás kezdetén sokkal inkább függnek a párjuktól, így evolúciós szempontból teljesen érthető, hogy egy rendezett anyagi hátterrel rendelkező társat keresnek.”

PDF jel Töltse le a sajtóközleményt a pontos adatokkal innen!

Kérdése van? Keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen!