Tudatos online társkeresés 2015-ben

Online társkeresési trendek 2015 ELITTÁRS

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Berlin, 2015.02.10.

Jó tanácsok a Biztonságosabb Internet Napján

Az idén február 10-én esedékes Biztonságosabb Internet Nap az online technológiák tudatos használatát hivatott népszerűsíteni. Az online társkeresés rohamosan növekvő népszerűsége és személyes szférát érintő jellege miatt ezen a napon az internetes ismerkedés biztonságos módszerei különleges figyelmet érdemelnek. Az ELITTÁRS összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani 2015-ben azoknak, akik a világhálón keresik a szerelmet.

Az interneten ismerkedni egyre divatosabb

Egyes becslések szerint Európában közel 49 millió felhasználó látogat el online társkereső oldalakra havi rendszerességgel1, az Egyesült Államokban pedig interneten kezdődő kapcsolatokból eredeztethető az új házasságkötések több mint harmada2. A Biztonságosabb Internet Nap időszaka egyben az év legintenzívebb része az online társkereső oldalak számára, hiszen a forgalom a téli ünnepek és Valentin-nap között a legnagyobb. Az ELITTÁRS hálózatában például a december első három hetében mért adatokhoz viszonyítva közel 65 százalékkal nőtt a regisztrációk száma karácsony és január második hete között3.

Ahogy az internetes ismerkedés társadalmilag egyre elfogadottabbá és sokak életének részévé válik, a stigma, amellyel korábban az online társkereső oldalak felhasználóit megbélyegezték eltűnni látszik. Az online társkereső cégek egyre személyre szabottabb, biztonságosabb és hatékonyabb ajánlatokat nyújtanak, ám a sikeres kapcsolatok kialakításához és a magánszféra védelméhez fontos, hogy mind az új, mind a rutinosabb felhasználók tisztában legyenek azzal, hogyan használhatják az egyes rendszereket a lehető legtudatosabban.

Mire figyeljünk 2015-ben: online társkereső trendek

Az ELITTÁRS a 2015-ös év online társkereső trendjeihez kapcsolódóan összegyűjtötte a legfontosabb jó tanácsokat a biztonságos internetes ismerkedéshez.

1. A mobilos társkeresés átveszi a vezetést

A társkereső alkalmazások mindinkább népszerűek lesznek és könnyű elérhetőségüknek köszönhetően egyre vonzóbbá válnak mindazok számára, akiknek nem fér bele az idejébe, hogy az asztali gép mellett ülve kutassanak következő partnerük után. Bizonyos számítások szerint már ötből négy társkereső a mobilos ismerkedést részesíti előnyben az asztali gépen való kapcsolatépítés helyett4.

A privát adatok védelme a mobil eszközök használata során kiemelten fontos. A minőségi szolgáltatást ígérő oldalak és alkalmazások titkosítva kezelik a regisztrációkor megadott személyes információkat. Ettől függetlenül fontos tudatosan kialakítani az egyéni védelmi rendszert is: azokon az oldalakon, ahol az e-mail cím is látható, érdemes olyan elérhetőséget megadni, amelyből nem derül ki egyértelműen a teljes név a kevésbé szimpatikus érdeklődők számára. A belépéshez szükséges jelszó rendszeres, számokkal és betűkkel kombinált frissítése pedig megnehezíti az illetéktelenek hozzáférését a személyes profilhoz.

2. Algoritmusok segítségével hatékonyabbá válik az ismerkedés

A társkereső oldalak algoritmusai az idei évben is fejlődni fognak, így egyre pontosabban megtalálják a felhasználókhoz leginkább illő partnerjelölteket. Akik nem tudnak, vagy nem akarnak időt szakítani az érdektelen adatlapok átvizsgálására, egyre magabiztosabban bízhatják magukat a megfelelő társ megtalálására fejlesztett digitális megoldásokra.

Ha a profilok össze is illenek, hasznos lehet ellenőrizni, hogy a javasolt társ által megadott adatok egymással is összhangban vannak-e. Szokatlan kombinációk esetén – mint például egy mester diplomával rendelkező 21 éves közgazdász adatlapja – az ismerkedés során érdemes utánajárni, hogy minek köszönhető a furcsaság.

3. A rövid üzenetek népszerűbbek lesznek

A társkereső oldalakon váltott üzenetek igazodva a mobil kommunikációs trendekhez egyre rövidebbé válnak. Kevesebben ülnek le hosszabb, több bekezdést tartalmazó szöveget megfogalmazni, így a játékos, mégis egyértelmű üzenetek lassan felváltják a tradicionális leveleket, e-maileket.

Fontos azonban, hogy az ismerkedés szakaszában a beszélgetés biztonságos csatornákon történjen. Érdemes a személyes elérhetőségek, vagy közösségi oldal profil adatainak kiadása helyett a társkereső oldalak levelezőrendszerét használni egészen addig, amíg a partner megbízhatósága be nem igazolódik.

4. Eljön a hiteles képek ideje

Az idei évben a fotók legfontosabb célja, hogy megmutassák az emberek valódi énjét, így a bemutatkozás és egyben a megbízhatóság igazolásának leghatékonyabb módszerévé válnak. 2015 már nem a napszemüvegek, csoportképek és sokat mutató „szelfik” éve lesz.

Egy csinos idegennel való találkozás előtt érdemes egy jellegzetes, személyre szóló képet kérni egy rózsával, vagy egy cetlire írt személyes üzenettel, esetleg az internet előnyeit kihasználva közösségi oldalakon ellenőrizni a választottat, így elkerülhető, hogy a társkereső oldalon látott személy helyett valaki teljesen más jelenjen meg a randin.

5. Az elváltak és egyedülálló szülők nagyobb eséllyel indulnak

Ahogy a válások és a csonka családok száma nő, úgy lesz egyre elfogadottabb elváltakkal és egyedülálló szülőkkel randevúzni és új kapcsolatot kialakítani. Egyes adatok szerint az elmúlt 5 évben 44 százalékról 65 százalékra nőtt azoknak a száma, akik gyermekkel rendelkező partnerrel is szívesen ismerkednének5.

Ha a társkeresés folyamata nem csak két személy összeszokásáról szól, különösen fontos, hogy az ismerkedés egyéni ütemét ne törje meg egy túl határozott, vagy túl kitartó partnerjelölt. Az közeledés tempóját mindenkinek joga van egyénileg meghatározni és senkinek sem kötelessége tolerálni, ha valaki nem tartja azt tiszteletben.

6. 2015 az őszinteség éve

Korábban az online ismerkedés a tökéletesnek beállított személyes jellemzőkről szólt. Az adatlapok hibátlan életrajzokat tartalmaztak, csupa különleges hobbival és érdeklődési körrel. 2015-ben azonban a társkeresés kulcsa az őszinteség lesz, a szépítés és hazugságmentes önkifejezés áll majd a középpontban, hiszen csak ez vezethet jól működő, hosszú távú kapcsolatokhoz.

Az ismerkedés során könnyen előfordulnak gonosz szándék nélküli félreértések is, a későn frissített adatlapok vagy elírások nem tudatos ferdítésekhez vezetnek. Ha azonban komolyabb gyanú merül fel azzal kapcsolatban, hogy a partnerjelölt nem mond igazat, érdemes az adott társkereső oldal üzemeltetőihez fordulni, vagy akár különösebb indoklás nélkül megszakítani a kapcsolatot.

Források:

1 “Europeans Over 45 Spend Most Time Looking for Their Perfect Match Online”, Comscore.com, 2013 Link: http://www.comscore.com/Insights/Data-Mine/Europeans-Over-45-Spend-Most-Time-Looking-for-Their-Perfect-Match-Online

2 “Study: More than a third of new marriages start online”, UsaToday, 2013

3 Regisztrációk száma az Affinitas GmbH 26 platformján, a 2014. december 1. és december 24. közötti időszak és 2014. december 25. és 2015. január 12. között.

4 “Mobile dating is a rising trend” Data from Snap Interactive and IDC, 2011, Link: http://cdn2.ticbeat.com/wp-content/uploads/2011/11/MobileDatingTrends_4eb9ea1026a7c.jpg

5 Registrations in the Italian platform of eDarling, 2010-2015 (NL 2010-2015/ES 2009-2015)

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen!