Nem zavarja a Valentin nap a szingliket

diagram

Az ELITTÁRS legújabb, egyedülállók körében végzett kutatása betekintést enged a szinglik mindennapjaiba. A kutatásban résztvevő 2847 magyar ELITTÁRS tag olyan kérdésekre válaszolt, mint például mennyire zavarják őket a turbékoló párok, a Valentin nap, vagy általánosságban az egyszemélyes élet költségei, és fény derül arra, hogy az egyedülállók az élet több területén is hátrányosan megkülönböztetve érzik magukat.

Talán nem nagy meglepetés, hogy a legbosszantóbb az egyszemélyes háztartások magas rezsije (a válaszadók 57%-át zavarja), ezt követi az egyágyas hotelszobák ára (40%). Természetesen, ha keveset utazik az ember, az egyágyas szobák ára kevésbé zavaró, míg az egyedül bérelt lakás hosszú távú kiadást jelent. Kevés válaszadó tartja elfogadhatatlannak azonban, hogy az élelmiszerboltokban nem léteznek egyszemélyes háztartásoknak szánt ételadagok.

A kérdésre, miszerint zavarják-e hogy túl nagy élelmiszeradagokat tartalmaznak a csomagolások, mindössze 24% válaszolt egyöntetű igennel. Talán ezt nem tartják felesleges kiadásnak, amennyiben az adott élelmiszer egy későbbi időpontban is elfogyasztható? Az emocionálisabb töltetű kérdésekhez érkezve, „Mennyire zavarja a Valentin nap” vagy „a moziban turbékoló párok” azt hinnénk, hogy ezek különösen nagy bosszúságot okoznak az egyedülállóknak, és az esetleges magányukra emlékeztetik őket. A válaszok azonban valami egészen mást mutatnak: a kérdőívet kitöltők fele (50% és 55%) mindkét kérdésre az egyértelmű „egyáltalán nem zavar” választ jelölte meg. A válaszadók csupán 35%-a tartja Valentin napot, 25%-a pedig a turbékoló párokat bosszantónak.

Ami a ház körüli teendőket illeti, ahogy az várható is volt, több férfi ellenzi az egyedül végzett házimunkát, mint nő: a férfiak 27%-a míg a nők 17%-a tartja ezt zavarónak. Bár a különbség nem nagy, az eredmény utalhat arra, hogy a hagyományos nemi szerepek továbbra is érvényesek a magyar társadalomban: amikor a házimunka tradicionálisan a nő feladata, függetlenül attól, hogy egyedülálló, vagy éppen kapcsolatban van. Arra a kérdésre, hogy „a hét melyik napján zavarja a leginkább, hogy egyedülálló” a hétvége feltűnően sok szavazatot kapott: a szombat és a vasárnap összességében a férfiak 77%-a, a nők 85% számára jelent kihívást.

A hétköznapok ennél jóval elviselhetőbbek, csak minden 10. férfi és feleannyi nő választotta például a hétfőt, míg a hét további napjai ennél is elenyészőbb szavazatot kaptak. Ennek talán az lehet oka, hogy hétköznap kevés szabadideje van az embernek programokat szervezni, egy fárasztó munkanap után akár könnyebb is egyedülállóként visszavonulni és a következő nap fáradalmaira felkészülni. Azonban hétvégén már sokkal szembetűnőbb a magány, amikor az egyedülállók nem tudnak mit kezdeni a hirtelen felszabaduló szabadidővel.

Mi könnyítené meg az életet?

Nem feltétlenül a párkapcsolat a válasz a felmerülő nehézségekre, akadnak olyan praktikus és ésszerű megoldások, amelyek segítségével egykettőre könnyebbé válna az egyedülállók élete. Ezek közül a legjobbnak a szupermarketekben felállított gyorskasszák ötlete bizonyult (48%) – ez magától értetődik, hiszen egyetlen ember alkalmanként kevesebbet vásárol, mint például egy négyszemélyes háztartás. Továbbá az exkluzívan szingliknek szervezett rendezvények (44%), vagy a nekik dedikált hivatalos nap (39%) tetszene még a válaszadóknak. A külön számukra fenntartott parkolóhelyek, vagy étteremben elkülönített termek már kevésbé nyerték el a tetszésüket – talán erre az a magyarázat, hogy nyilvános helyeken ilyen előnyöket élvezni, pont fordítva sülne el: ők az egyedüllétet nem hiányosságnak fogják fel, nem különleges, hanem egyenrangú bánásmódot várnak.