Megnyílik a férfiak pénztárcája az ünnepek alatt

ELITTÁRS karácsonyi felmérés - infografika

Berlin, 2014. 12.18.

Igyekeznek kitenni magukért a férfiak az ünnepek idején: egy friss kutatás szerint többet költenek karácsonyi ajándékokra, mint a hölgyek, különösen, ha a párjuk meglepetéséről gondoskodnak. Mivel azonban a nők közel kétharmada valamilyen személyes, sajátkészítésű ajándékra vágyik, nem érdemes túlzásokba esni. Milyen ajándékok nyűgözik le a másik nemet és melyek azok, amelyeknek nincs helye a karácsonyfa alatt?

Az ELITTÁRS legújabb felmérésében* a férfiak 36 százaléka vallotta, hogy a társára szánná a legtöbb pénzt, míg a nőknek csak egytizede gondolkodik így, ők inkább a családjukra áldoznának. Az, hogy a férfiak számára nagyobb prioritást élvez a társuknak adott ajándék, a költésekben is visszatükröződik: a többség 10 ezer forintnál többet költene társa megajándékozására, míg a nők 79 százaléka ennél kevesebbet szánna a párjára.

Milyen ajándékra érdemes költeni?

A kreativitás a sláger az idén: felmérésben résztvevők kétharmada a szeretettel, saját kezűleg készült ajándékoknak örül a legjobban. Sőt, a férfiak talán még jobban is értékelik ezeket, 77 százalékuk ugyanis szívvel-lélekkel készült meglepetést kap legszívesebben, míg a nők 61 százaléka boldog az ilyen ajándékoktól.

Azok, akik nem barkácsmesterek, koncert vagy színházjegyhez, esetleg valamilyen tárgyi ajándékhoz folyamodnak. Azonban nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb ötlet: a felmérés eredményei alapján a nők kívánságlistájának második helyén ugyanis a társsal közös utazás áll. A férfiak jóval materiálisabbak: olyan tárgyi dolgokkal is elégedettek lennének, mint egy minőségi parfüm, vagy egy jó könyv (36 százalék), míg az utazás (19 százalék) és a művelődéssel kapcsolatos ajándékok (16 százalék) kevésbé számítanak a kedvelt meglepetések közé.

Kínos mosolyok a csomagbontás után

Kedves férfiak, ezeket az ajándék bakikat ne kövessék el: a nők közel fele szerint a szexuális segédeszközök egyáltalán nem valók a karácsonyi meglepetésnek és ugyancsak hamis lelkesedéssel fogadnak kuponokat (35 százalék), tanácsadó könyveket (34 százalék) és silány parfümöket (33 százalék).

Kedves nők, figyelem! A plüssállatok (35 százalék), tanácsadó könyvek (32 százalék) a férfiak kívánságlistájáról is hiányoznak, sőt 32 százalékuk a szexuális segédeszközöket sem a fa alatt képzeli el. Ezeken kívül a különböző kuponok és utalványok a válaszadó férfiak 30 százalékánál is legfeljebb egy kínos mosolyt csal az arcra, az igazi öröm viszont elmarad.

Ha nincs kit megajándékozni…

A válaszadóknak csak 9 százaléka utazik el az ünnepekre, a többség, 91 százalékuk otthon marad. A felmérés kitért az ideális karácsony képére is: a megkérdezettek alig 12 százaléka a párjával kettesben, míg 85 százalékuk a családjával és a társával együtt képzeli el a tökéletes ünneplést. Ennek ellenére sokak számára a karácsony vidám ünnep helyett csendes éj marad: az egyedülállók közel negyede ugyanis egymagában tölti az ünnepeket.

Olvasson tovább a témában: Boldog karácsony egyedül? Hogyan hozza ki belőle a legtöbbet?

* A felmérés 2014 november-december hónapban 553 ELITTÁRS felhasználó megkérdezésével készült. 64% nő, 36% férfi. Átlagéletkor: 49 év.

Kérdése van a sajtóközleménnyel, egy korábbi kutatással kapcsolatban? Keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen!