Mégsem az ellentétek vonzzák egymást

ELITTÁRS - Mégsem az ellentétek vonzzák egymást

Berlin, 2014. március 23. – Annak a meggyőződésnek, hogy a férfias férfiak nőies nőkre vágynak kultúrtörténeti oka van. A vonzódás ezen értelmezése a görög mitológiához nyúlik vissza, ahol a bátor trójai királyfi, Párisz megszöktette szép Helénát. Ez az általános vélekedés azonban úgy látszik, hogy a magyarokra mégsem igaz: a feminin jellemvonású nők 74%-a ugyancsak feminin vonású férfiakra vágyik, derült ki az ELITTÁRS online társkereső legfrissebb felméréséből.

Az ELITTÁRS a legújabb kutatásában* először saját jellemvonásaikról kérdezte a felhasználóit, majd azokat a tulajdonságokat kellett értékelniük, amelyeket partnerükben keresnek. Aki arra számít, hogy az érzékeny nők egy rámenős, védelmező férfira vágynak, tévesen ítéli meg a helyzetet. A tipikusan nőies tulajdonságokkal rendelkező nők 74%-a ugyanis olyan férfira vágyik, aki ugyanúgy feminin jellemvonásokkal rendelkezik, mint ő maga. Ehhez hasonlóan, a legtöbb férfi (73%), aki a felmérés szerint pszichológiai szempontból férfias jellemzőkkel bír, inkább egy maszkulin jellemvonású nőre vágyik.

Dr. Wiebke Neberich, a kutatás vezetője a következőképpen indokolta az eredményeket: „a párkapcsolatok sikerét gyakran két egymásnak ellentmondó közmondással szokták magyarázni: „Minden zsák megtalálja a maga foltját” vagy „Az ellentétek vonzzák egymást”. Egy hosszú távú kapcsolatnál sokkal életszerűbb az első mondás, hiszen egy stabil, egészséges párkapcsolatban fontos, hogy a pár megértse és támogassa egymást. A hasonló személyiségjegyekkel bíró férfiak és nők általában jobban összeillenek, ugyanis hasonló elvárásaik vannak, egyformán észlelik az őket körülvevő világot, ami segít a konfliktusok elkerülésében.” Az ELITTÁRS oldal éppen ezért – a részletes személyiségtesztből nyert információk alapján – egy olyan tudományos, személyre szabott társkeresési módszert használ, amely az egyedülállóknak csak a személyiségükhöz illő partnerjelölteket javasolja.

A kutatás háttere

A gendertudomány szerint a nem fogalma a biológiai nemen kívül magában foglalja a pszichológiai jellemvonásokat is. Az ELITTÁRS kutatásában az egyén pszichológiai neme az amerikai genderelmélet, a „BEM Sex Role Inventory” alapján meghatározott maszkulin és feminin jellemzőkön alapszik. A BSRI alapján tipikusan férfias jellemvonás például a dominancia, a függetlenség vagy az agresszió, míg tipikusan nőies tulajdonság a gyengédség, a szívélyesség, valamint a megértés. A kutatásban a megkérdezettek pszichológiai nemét, valamint a partner kívánt jellemzőit vizsgálták, majd hasonlították össze.

* A kutatás 586 ELITTÁRS felhasználó megkérdezésével készült. (Nők: 64%, átlagéletkor: 51 év / Férfiak: 36%, átlagéletkor 45 év)

Kérdése van? Írjon nekünk a [email protected] email címre!