Nehezebb egy sikeres nőnek a társkeresés, mint egy sikeres férfinak?

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Berlin, 2016. március 7.

Az ELITTÁRS társkereső a nemzetközi nőnap alkalmából felmérésben vizsgálta a társkeresés azon nehézségeit, amelyek kifejezetten a sikeres nőket érintik. A kérdőív 842 ELITTÁRS tag bevonásával készült és azt mérte fel, hogy mitől számít sikeresnek egy nő, vajon a sikeres nőknek vagy a sikeres férfiaknak nehezebb szerelemre találniuk és ennek mi a legfőbb oka.

Mitől lesz egy nő sikeres?

Az ELITTÁRS felmérése első lépésben azt vizsgálta, milyen tényezők alapján ítélnek az egyedülállók egy nőt sikeresnek. A megkérdezett nők a boldog magánéletet (36 százalék), a szakmai elismerést (18 százalék) és az intelligenciát (18 százalék) jelölték meg legtöbben a siker kulcsaként. A férfiak is hasonlóan gondolkodnak: a boldog privát életet (48 százalék), az intelligenciát (20 százalék) és a társadalmi elismerést (11 százalék) tartják a női sikeresség három legfőbb paraméterének. Kevésbé számít azonban sikertényezőnek a nőknél a magas beosztás (3 százalék) vagy a jó fizetés (1 százalék).

Egy sikeres nő vagy egy sikeres férfi talál nehezebben szerelemre?

Különbözik a két nem egyedülállóinak véleménye abban a témában, kinek nehezebb szerelemre találnia és miért. Míg majdnem minden nő (97 százalék) szerint a nők vannak nehezebb helyzetben, addig a férfiaknak „csak” háromnegyede gondolja ugyanígy, 24 százalékuk szerint a sikeres férfiak számára okoz több problémát a társkeresés. A nehézségeik okaként is mást jelöltek meg az egyedülállók: a legtöbb nő szerint (57 százalék) a férfiak tartanak a sikeres nőktől, a legtöbb férfi (33 százalék) viszont inkább úgy gondolja, hogy a nők a probléma okozói, mégpedig azáltal, hogy túl magas elvárásokat támasztanak a férfiakkal szemben. A férfiak egynegyede válaszolt úgy, hogy valóban félnének a sikeres nőktől, a nőknek pedig csak 12 százaléka véli úgy, hogy tényleg túl magasak az elvárásaik.

Mi történik, ha a nő sikeresebb egy párkapcsolatban, mint egy férfi?

A felmérésben résztvevő nők 78 százalékának volt már olyan párkapcsolata, amelyben sikeresebb volt, mint a párja, ez a tényező ezeknek az elmúlt kapcsolatoknak több mint háromnegyedében gondot is okozott. Nagy arányban említették okként a válaszadók a nők sikeressége miatt a férfiakban kialakuló önértékelési problémákat és frusztrációt, amelyek állandó vitákhoz vezettek. Az ELITTÁRS pszichológusa, Salama Marine szerint az olyan pároknak, akik hasonló problémával küszködnek az következőkre érdemes figyelnie: „Fontos, hogy a pár tagjai beszéljenek a pénzügyekről, ne legyen tabu a téma. Attól függetlenül, hogy a nő vagy a férfi keres többet, kezeljék egyenlő felekként egymást, valamint közösen döntsenek a nagy kiadásokról. Emellett azonban jó, ha marad szabadságuk saját igényeik kielégítésére és megvásárolhatnak olyasvalamit is, amire vágynak, anélkül, hogy bűntudatot éreznének miatta.” A szakértő tanácsairól bővebben itt olvashat.

***

A szöveg és az infografika a forrás megjelölésével azonnali közlésre felhasználható.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen.