Minden második egyedülálló élt már érzelemmentes párkapcsolatban

Párkapcsolat szerelem nélkül infografika

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Berlin, 2015.12.11.

Egy friss, 746 magyar egyedülálló bevonásával készített nemzetközi felmérés keretében az érzelmek nélküli párkapcsolatok témáját vizsgálták. Az eredmények rámutattak, hogy a magyarok számára mást jelent a szerelem, mint a világ többi országában élőknek, ahogyan más a véleményünk arról is, vajon lehet-e működőképes egy párkapcsolat, ha a két fél között elmúlt a szerelem, esetleg soha nem is volt.

Egyáltalán mi a szerelem? Az ELITTÁRS társkereső által végzett kérdőíves felmérés alapján a legtöbb magyar egyedülálló a szenvedélyt (47 százalék) köti leginkább szerelemhez, de bizalmat (24 százalék), törődést (19 százalék) vagy biztonságot (10 százalék) is magába foglal az érzés. Más országok egyedülállói számára azonban mások a hangsúlyok: az angolszász országokban legtöbben a törődéssel azonosítják a szerelmet, a németek és csehek a bizalommal, a legtöbb francia pedig a magyarokhoz hasonlóan a szenvedéllyel írja le.

Létezik párkapcsolat szerelem nélkül?

A felmérésben résztvevő magyar egyedülállók 46 százalékának volt már olyan kapcsolata, amely nélkülözte az érzelmeket. Ugyan a nők valamivel nagyobb arányban voltak már ilyen helyzetben (a nők 43 százaléka, a férfiak 50 százaléka), a felmérés adataiból az derült ki, hogy a nők jóval később hajlandóak megszakítani egy ilyen viszonyt. A férfiak 41, míg a nők 58 százaléka egy évnél is tovább folytatta kapcsolatát anélkül, hogy szerelmet érzett volna párja iránt, sőt minden harmadik nő (31 százalék) öt évnél tovább tartott ki egy érzelmek nélküli párkapcsolat mellett, míg a férfiaknak csak 15 százaléka tett így.

Gyengülő érzelmek mellett is van ok az együtt maradásra

Magyarázat lehet a fentiekre, hogy a magyar válaszadók 58 százaléka szerint az idő múlásával gyengülnek az érzelmek, közel ugyanennyien (57 százalék) gondolják azt, hogy a szerelem elmúlása után is működőképes maradhat a párkapcsolat. Egy kiegyensúlyozatlan kapcsolatban a válaszadó nők 66 százaléka inkább az a fél lenne, akit a másik szeret, a férfiak pedig fele-fele arányban lennének a szeretett vagy a viszonzásra nem találó szerelmes fél szerepében. Annak okaként, hogy miért maradnak egy szerelem nélküli kapcsolatban a legtöbben az egyedülléttől való félelmet (34 százalék) és a közös gyermekeket (31 százalék) jelölték meg, míg minden ötödik válaszadót a lustasága tart ilyen helyzetben. A pénzügyi okok (10 százalék), a szex (a férfiak 6, a nők 1 százaléka) és mások megítélése (3 százalék) nem játszanak nagy szerepet egy szerelem nélküli párkapcsolat megszakításáról való döntés meghozatalában. Összességében a társkereső válaszadók úgy nyilatkoztak, inkább maradnak továbbra is egyedül (79 százalék) és kivárják, hogy valaki különlegessel találkozzanak, minthogy belemenjenek egy érzelemmentes párkapcsolatba.

***

A szöveg a forrás megjelölésével azonnali közlésre felhasználható, kérjük, forrásként a https://www.elittars.hu/ vagy a https://www.elittars.hu/tanacsadas/parkapcsolat/parkapcsolat-szerelem-nelkul oldalt linkként jelölje meg.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen