Randi kampányidőszakban: politizálunk társkereséskor?

Berlin, 2014. április 2. – Egy hosszú távú, jól működő párkapcsolat alapja, hogy mindkét fél hasonló vagy legalább összeegyeztethető értékrenddel, világnézettel és véleménnyel rendelkezzen az őket meghatározó témakörökről. A kampányidőszak alatt a politikai csatározások élesedésének hatására a politika egyre inkább beszivárog a hétköznapokba és így a házasságokban, de akár a kezdődő kapcsolatokban is könnyen konfliktusforrássá válhat.

A sikeres párkapcsolat kulcsa az egyetértés

Az amerikai Rice Egyetem és a Nebraska-Lincoln Egyetem kutatása megállapította, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében a párválasztás során különösen meghatározó szerepet játszik a politikai meggyőződés. A kutatók több mint 5000 házaspár fizikai tulajdonságait és viselkedési jellemzőit vizsgálva arra a következésre jutottak, hogy ösztönösen olyan társat választunk, akivel hasonló társadalmi és politikai nézeteket vallunk. Sőt, a politikai összeillőség egyértelműen a párkapcsolat egyik legmeghatározóbb tényezője, fontosabbnak bizonyult, mint a személyiség vagy a fizikai vonzalom.1

Politikai lelki társunk nyomában

Az ELITTÁRS legfrissebb kutatásában éppen ezért arra a kérdésre kereste a választ, hogy az internetes társkeresés során miként derítjük ki, hogy kivel vallunk hasonló nézeteket, mikor kerülnek szóba világnézeti kérdések: az adatlapon, az üzenetekben vagy csak a randevún?

Az 1824 felhasználó megkérdezésével készült felmérésből kiderül, hogy bár fontos az egyedülállóknak a politika, mégsem beszélnek róla. A társkeresők több mint 79%-a kifejezetten nagyon érdeklődik a politikai kérdések iránt, 70%-a naponta legalább egyszer olvas újságot vagy tájékozódik televíziós hírműsorból. Sőt, a válaszadók közel 66%-a szerint nagyon fontos, 13%-uk szerint pedig egyenesen elengedhetetlen, hogy leendő társuknak hasonló legyen a világnézete és a gondolkodásmódja. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a magyar társkeresők még a semmiről is szívesebben beszélgetnek, mint a világ aktuális történéseiről.

Az adatlapon az egyedülállók gyakorlatilag bármit szívesebben megosztanak magukról, mint a politikai nézeteiket. A válaszadóknak csak 4%-a tartja lényegesnek, hogy megossza a politikai meggyőződését a profilján, és csupán 3%-uk jelölte meg azon fontos témakörök egyikének, amire odafigyel más adatlapján. A közéleti kérdéseknél még a humor vagy a kedvenc zenék, könyvek és sportok is érdekesebb témának látszanak.

Néhány további érdekes adat:

– Az első randevún legkevésbé a 40 év alattiak hozzák szóba politikát, az életkor előrehaladtával a téma azonban fokozatosan egyre nagyobb teret nyer.

– Nemi sajátosságok is megfigyelhetőek. A férfiak az üzenetekben és az első randin is szívesebben politizálnak, mint a nők.

– képzettség is meghatározó, ugyanis a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők számára fontosabb a leendő társ világnézete, valamint, hogy az ismerkedés során szóba kerüljön a politika.

– Aki gyakrabban olvas újságot és tájékozódik hírműsorokból ugyancsak szívesebben hozza szóba a politikát a társkeresés során.

– Az érdekérvényesítéssel foglalkozó szervezet tevékenységében résztvevők szívesebben említik már az üzenetekben és az első randin is a témát.

– A politikai nézetek alapján pedig megállapíthatjuk, hogy a magukat szocialista gondolkodásúnak vallók beszélnek a legszívesebben a politikáról, a zöldek pedig a legkevésbé, annak ellenére, hogy szerintük épp a legfontosabb a világnézetbeli összeillőség.

John Alford, a Rice egyetem professzorának tanácsa, hogy a társkeresők ugorják át a felesleges köröket és tegyék fel azonnal nyíltan a kérdést: „Obama vagy Palin?” Az ELITTÁRS kutatása alapján azonban óvatos tapogatózással feltehetőleg nagyobb sikerrel járunk, hiszen számos apró jelből is könnyedén ki lehet deríteni, hogy a világnézetek összepasszolnak-e, például, hogy milyen könyveket és újságokat olvas a másik?

A kutatás háttere:

A kutatás 1824 ELITTÁRS felhasználó megkérdezésével készült és olyan kérdésekre tért ki, hogy a társkeresők mikor mit osztanak meg magukról és mit várnak el ugyanezen a téren a leendő partnerüktől. A kérdések arra vonatkoztak, hogy a felhasználók vajon mennyire szívesen beszélnek politikai nézeteikről az adatlapjukon, az üzenetekben vagy akár az első randin, valamint azt mérték, hogy mennyire érdeklik őket a politikai hírek, milyen gyakran tájékozódnak és milyen a politikai irányultságuk.

1 Forrás: http://news.rice.edu/2011/05/11/does-cupid-play-politics-that-something-special-might-be-your-mates-political-ideology-2/

Kérdése van? Írjon nekünk a [email protected] email címre!