Így riasszon el valakit egy második randitól (vagy már az elsőtől)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Berlin, 2016. május 26.

Ballépések, amelyek miatt a magyarok nem jutnak egyről a kettőre a randevúzásban

Mindenki ismeri az első randik tízparancsolatának legfontosabb pontjait: öltözzön megfelelően, ne késsen, legyen kedves és udvarias, ne csak magáról beszéljen… Az ELITTÁRS 687 egyedülálló bevonásával készített felmérést, amelyben három lépésben vizsgálta, hogy hol fordulhat rossz irányba egy első randevú, vagy egyáltalán az ahhoz vezető út.

Út az első randevúig

Az ELITTÁRS felmérése elsőként arra tért ki, hogy melyek azok a tényezők, amelyek kizárják, hogy a társkeresőn az egyedülállók felvegyék valakivel a kapcsolatot vagy válaszoljanak az üzenetére. A férfiak 42 százalékát a túl kihívó vagy igénytelen profilképek riasztják el leginkább, 22 százalékuk a helyesírási és nyelvtani hibákat, 18 százalékuk pedig a személytelen üzeneteket küldő partnerjelölteknek nem ad esélyt. A nők ezzel szemben legtöbben (43 százalék) a nyelvtani vagy helyesírási hibákkal rendelkező adatlap tulajdonosokat utasítják vissza, 33 százalékuk a profilképet tartja a legmeghatározóbbnak, 20 százalék pedig a nem személyre szóló üzenetekre nem válaszol szívesen. Nem zavarják viszont különösebben az egyedülállókat a giccses idézetek (3 százalék) és az olyan rövidítések, mint a „vok”, „szted”, „vmi”, ezeket a válaszadóknak csak 6 százaléka jelölte meg kizáró oknak.

Első benyomások az első randevún

A felmérés második lépésként azt vizsgálta, hogy az első randevún mi sülhet el balul. Az eredményekből kiderült, hogy a férfiakat mindennél jobban zavarja, ha randevúpartnerük a telefonját nézegeti (52 százalék), a nőknek csak 20 százaléka tartja ezt zavarónak, szerintük a legriasztóbb, ha a randevúpartnerük túl sok alkoholt fogyaszt (60 százalék). Ezt a két tényezőt átlagosan rosszabbnak ítélték az egyedülállók, mint a kellemetlen testszagot (49 százalék) vagy leheletet (37 százalék). A válaszadó társkeresők 36 százaléka gondolja úgy, hogy kizárja a második randevút, ha kínos a beszélgetés, valamint az is kiderült, hogy a férfiak 84 százaléka és a nők 72 százaléka rosszabbnak tartja, ha a randipartner túl keveset beszél, mintha be nem áll a szája.

Kevésbé zavaró tényezők

A fentiekkel szemben a randevúról való késés átlagosan csak a válaszadók 7 százaléka szerint elfogadhatatlan, és 4 százalékuk nem találkozna a másikkal még egyszer, ha az túl – vagy alulöltözötten érkezne a randevú helyszínére. Az egyedülállóknak csak 2 százaléka szerint kizáró ok, ha a randipartner rosszul csókol és a nőknek átlagosan kevesebb, mint 3 százaléka nem menne második randevúra valakivel, aki nem ajánlja fel, hogy fizeti a számlát vagy felezzék azt. Inkább számít riasztónak, ha a randevúpartner illetlen a felszolgálóval (13 százalék), esetleg rémesen eszik (16 százalék). A nők 32 százalékát az is elriasztja egy második randevútól, ha a férfi az első találkozás végén szeretkezni akar, a férfiaknak viszont csak 8 százalékát zavarná ez.

Ha vége sincs az első randevúnak, de már menne

Az egyedülálló nők 31 százalékával fordult már elő, hogy egy zavaró tényező miatt a tervezettnél korábban befejezett egy randevút. A nők 51 százaléka még nem csinált ilyet, de úgy gondolja, hogy szükség esetén megtenné, ilyenkor azonban kétharmaduk őszintén elmondaná, hogy miért hagyja ott a randipartnert, csak 17 százalékuk keresne valamilyen kibúvót annak érdekében, hogy gyorsabban elmehessen a randiról. A férfiak 80 százaléka még nem fejezett be a tervezettnél korábban randevút, de 38 százalékuk megtenné, ha szükséges lenne, ilyenkor azonban a többség náluk is inkább őszinte lenne, csak 7 százalékuk keresne valamilyen fals indokot a távozásra.

Az első randevút követően

Az után is el lehet rontani a második randevúra való esélyt, hogy jól sikerült az első. A nők 37 százaléka nem találkozna még egyszer szívesen olyasvalakivel, aki már az első randit követően szerelmet vall neki, a férfiak 31 százaléka gondolkodik ugyanígy. A férfiak közel fele (49 százalék) pedig attól riad el, ha a randevúpartner üzenetekkel árasztja el anélkül, hogy megvárná a válaszait. Mindkét nem második legsúlyosabb okként azt látja (átlagosan 16 százalék), ha a másik fél nem válaszol nyomban az üzeneteire. Nem számít azonban kizáró oknak, ha a randevúpartner rögtön ismerősnek jelöli a Facebookon: a férfiaknak 5, a nőknek csak 2 százaléka jelölte ezt taszítónak.

***

A szöveg a forrás megjelölésével azonnali közlésre felhasználható.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen.