Nemzetközi szingli körkép: vonzó sztereotípiák

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Berlin, 2015.06.04.

Olasz csábítók, divatos franciák, szép magyar nők – egy nemzetközi kutatás 7300 fős felmérésében azt vizsgálta, hogy mennyire élnek az előítéletek az egyes országok lakóiban. A magyar válaszadók több mint kétharmada nem tartja magát előítéletesnek, azonban 84 százalékuk úgy gondolja, hogy a külföldiek szerint igenis előre megbélyegzünk mindenkit. Vajon szerepet játszanak a szerelemben a különböző nemzetekről alkotott sztereotípiák?

A 20 ország, köztük Magyarország egyedülállóit vizsgáló felmérésben a nemi illetve nemzetiségi előítéleteket elemezték. A kutatásban az ELITTÁRS társkereső 938 tagjának válaszai alapján mérték fel a hazai helyzetet. A megkérdezettek 68 százaléka alapvetően nem tartja magát előítéletesnek, a kutatás részletes eredményei azonban mást mutatnak.

Az erősebb nem

Amikor a férfiak és nők közötti különbségekről kérdezték őket, a magyar férfiak 48 százaléka és a nők 43 százaléka úgy gondolta, hogy a férfiaknak több pénzt kell keresniük, mint a nőknek és a válaszadók átlagosan 54 százaléka (a férfiak 64 százaléka, a nők 43 százaléka) szerint a nők szó szerint a gyengébbik nem. A kérdéskör megítélésében a közép-kelet-európai országok lakói, a lengyelek, csehek, szlovákok és oroszok állnak hozzánk a legközelebb, a nyugat-európai és angolszász országok válaszadói ugyanis egyértelműen úgy gondolták – mindenhol 80 százaléknál többen-, hogy mindkét nemnek azonos összegű pénzt kell keresnie és a nők valójában nem nevezhetők a gyengébbik nemnek.

Nemzetközi szerelmi háromszögek

Vajon valóban a magyar nők a legszebbek a világon? A felmérés eredményei alapján ugyan a magyar nők vonzóbbak a külföldiek szemében, mint a magyar férfiak, azonban egyik nemzet sem választotta a magyarokat a legattraktívabbnak. Az a képzet azonban továbbra is minden országban létezik, hogy a franciák a legdivatosabbak és az olasz férfiak a legszenvedélyesebbek. A magyar nők legnagyobb arányban (35 százalék) hasonlóan vélekednek a többi ország egyedülállóival, az olasz férfiak azok, akik leginkább megdobogtatják a női szíveket. A magyar férfiak válaszai is hasonlóan igazodnak a sztereotípiákhoz, legtöbbjük (47 százalék) egy svéd szőkeséggel randevúzna a legszívesebben. Sajnos azonban az északi nők a tipikus spanyol férfiakra jobban buknak, mint hazánkfiaira, és a nők sem bizakodhatnak, az olasz férfiak ugyanis inkább az orosz nőket (22 százalék) részesítik előnyben a magyarokkal szemben. Álmodozni azonban továbbra is lehet!

Házinyúlra nem lövünk, csak ha később meg is tartjuk?

Annak ellenére, hogy a különböző nemzetiségű egyedülállók elképzeléseiben mind máshogy jelennek meg az egyes országok lakói, egy közös pont bizonyosan fellelhető: világszerte általános, hogy mindenki a számára külföldieket tartotta a legvonzóbbnak, azonban házasodni már inkább a saját honfitársával szeretne – derült ki az ELITTÁRS online társkereső nemzetközi felmérésének eredményeiből.

***

A szöveg a forrás megjelölésével azonnali közlésre felhasználható, kérjük, forrásként a https://www.elittars.hu/ linket adja meg.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen!