Valentin-nap: Nincs szükségük a szerelem szóbeli megerősítésére a magyaroknak

ELITTÁRS infografika: Valentin-nap

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Berlin, 2016. február 10.

Valentin-nap közeledtére való tekintettel az ELITTÁRS 855 tag kérdőíves felmérésével vizsgálta, miként vélekednek a szerelmesek ünnepéről az egyedülállók. Az eredményekből kiderült, hogy a szinglik kétharmada bosszantónak találja a Valentin-napot, 95 százalékuk nem tekint nagy nyomásként egy február 14-i első randevúra, sőt 63 százalékuk szerint elfogadható az is, ha valaki a szerelmesek ünnepén szakít párjával.

Magyarok és a Valentin-nap

Az ELITTÁRS társkereső legfrissebb felmérésében azt vizsgálta, miként vélekednek az egyedülállók a Valentin-napról. Az eredményekből kiderült, hogy a szinglik 35 százaléka társ nélkül is ki van békülve az ünneppel, 65 százalékuk viszont inkább bosszantónak tartja, ennek okaként pedig eltérő érveket jelöltek meg. A válaszadók 2 százalékát párkapcsolatban élő barátaik Valentin-napi romantikus tervei zavarják legjobban, 3 százalékuk számára pedig a szerelmi életükre vonatkozó kérdések és tanácsok a legkellemetlenebbek. 14 százalék nem szereti, hogy ilyenkor a médiában a szerelem a leghangsúlyosabb téma és 18 százalékuknak fáj, hogy egyedül töltik az estét otthon. A legtöbb negatív véleménnyel rendelkező egyedülálló (26 százalék) kulturális okokból nem szereti a Valentin-napot, szerintük ez a nap egyszerűen nem a mi hagyományaink része.

Valentin-nap egyedül vagy egy volt párral?

Egy rossz párkapcsolatot a válaszadók 63 százaléka szerint elfogadható éppen a szerelmesek napján vagy közvetlenül előtte megszakítani. Egy régebbi szakítás után azonban az egyedülállók több mint egyharmadánál felmerül, hogy szívesebben töltenék a február 14-ét volt szerelmükkel, mint egyedül. A tettekig ennek ellenére kevesen merészkednek: Valentin-napra a válaszadóknak csak 8 százaléka küldött valaha üzenetet és 7 százalékuk lepte meg ajándékkal volt párját a szakítás után.

Egy friss kapcsolatban szívesen romantikáznának a jelenlegi szinglik, 30 százalékuk szerint még egy hónapnak sem kell eltelnie, hogy a pár úgy ünnepelhesse együtt a Bálint-napot, hogy az ne tűnjön furcsának, másik 30 százalékuk inkább három hónaphoz helyezné a határt ezen a téren. A válaszadók negyede szerint legalább fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy pár megemlékezzen a szerelmesek napjáról. Ha pedig ismerkedésről van szó, az egyedülállók 95 százalékának nem okozna gondot egy Valentin-napi első randevú sem, még akkor sem, ha később nem alakul ki belőle párkapcsolat.

Hogyan érdemes készülni a Valentin-napra?

A felmérésben résztvevők 35 százaléka szerint a legjobb Valentin-napi program egy kettesben töltött meghitt este filmet nézve, borozgatva. Holtversenyben a második legnépszerűbb ötlet (24 százalék) egy romantikus éttermi vacsora illetve egy teljes estés program. Az egyedülállóknak csak 11 százaléka vágyik olyan aktív randevúra február 14-én, mint például a korcsolyázás. A nők 5, a férfiak 10 százaléka pedig inkább nem csinálna semmit ezen a napon akkor sem, ha lenne társa. Ha ajándékról van szó, a nők 42 százaléka virágnak örülne a legjobban, 17 százalékuk valami saját készítésűnek. A férfiak 39 százaléka ugyancsak házi készítésű ajándékokat, 12 százalékuk bort vagy csokit értékel a leginkább. A nők 19 százaléka és a férfiak 32 százaléka pedig inkább nem kapna semmit, minthogy egy plüssállattal próbáljanak nekik kedveskedni (5 százalék).

Legromantikusabb gesztusként a nők 42, a férfiak 35 százaléka azt tartotta, ha társuk kikapcsolja a mobiltelefonját és csak rájuk figyel. Második legkifejezőbb a nők 26 százaléka szerint egy kedves üzenet, a férfiak negyede pedig a meglepetéseket tartja a legromantikusabbnak.

Európai helyzet: Szeretlek, Je t’aime, Te quiero, Ich liebe Dich

Minden hatodik magyar szingli úgy véli, egy kapcsolatban naponta igényelné, hogy társa szóban is megerősítse szerelmét, ugyanennyien – ha nem is minden nap – hetente többször vágynak rá, 28 százalék pedig megelégedne azzal, ha heti rendszerességgel mondanák neki, hogy „Szeretlek.” Európában vegyes a helyzet, a romantikusnak tartott franciák közel fele, a németeknek több mint 30 százaléka minden nap várja a szóbeli megerősítést. A hollandok harmadának és a magyarok negyedének viszont nincs szüksége arra, hogy társuk kimondja a bűvös szót. A franciák 65, a norvégok 60, míg a csehek 59 százaléka tartja fontosnak, hogy virágot kapjon társától a szerelmesek ünnepén. A spanyolok 35 százalékának viszont elég a szó, mint bizonyíték, csak 28 százalékuk szeretne virágot kapni.

***

A szöveg és az infografika a forrás megjelölésével azonnali közlésre felhasználható.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen.