Hogyan csökkentse a családban a karácsonyi stresszt?

karácsony stressz nélkül

A karácsony varázslatos időszak: meghitt hangulat a családdal, ajándékozás, karácsonyi dalok… Legalábbis ilyennek kellene lennie a nagy könyv szerint. Néha azonban előfordul, hogy az ünnepek körüli stressz eluralkodik Önön. Van úgy, hogy mindent, ami a karácsonnyal kapcsolatos, teherként él meg, ahelyett, hogy élvezné és kipihenné magát ebben az időszakban? Olvasson tovább!

Ez is érdekelheti: Boldog karácsony egyedül? Így hozza ki a legtöbbet belőle!

Ünnepek stressz nélkül

Szülőként éppen elég felelőssége van a mindennapokban, az ünnepek alatt azonban még inkább sokasodnak a teendők. Mindent tökéletesnek szeretne látni: az ajándékokat, az ebédet és a vacsorát, a hangulatot. Azonban figyeljen magára és ne hagyja, hogy úrrá legyen Önön az ünnepi zűrzavar!

Mondjon nemet a mértéktelen fogyasztásra!

Sokszor nagy a nyomás, hogy a megvásárolt ajándékok révén próbálja kifejezni szeretetét, megmutatni, hogy figyel a szeretteire és a vágyaikra. Azonban valóban a vásárlást és a költekezést jelentené a karácsony? Talán a legnagyobb és legszebb ajándék pont az lenne, ha lehetősége lenne az egész napot a családjával, szeretteivel tölteni és az együttlét közös igényét minél jobban kielégíteni. Miért is ne próbálkozzon meg idén a saját készítésű ajándékokkal vagy azzal, hogy egyáltalán nem adnak egymásnak ajándékot?mézeskalács

Próbálja megmutatni a gyerekeknek, hogy miről is szól valójában ez az ünnep, hiszen nyilvánvalóan nem szeretné, ha számukra a karácsony csak azt jelentené, hogy ajándékot kapnak. Próbálja megmutatni nekik azt, hogy mi a legjobb a karácsonyban: nagy családi találkozók, közös előkészületek, főzés, a közös ebéd vagy vacsora és az, hogy együtt ülnek az asztalnál és élvezik egymás társaságát.

Vonja be az egész családot

Ne próbáljon meg becsületből mindent megcsinálni – takarítás, főzés, a lakás feldíszítése és még rengeteg tennivaló van. Vonjon be mindenkit, a társát, a gyerekeket, az egész családot! Ha a gyerekek már elég idősek, bátorítsa őket például mézeskalács vagy más finomság sütésére! A közös készülődés rendkívül értékes minden családban, ilyen lehet a karácsonyfa feldíszítése is, amely még több szórakozást nyújthat, ha előzőleg közösen készítették el a karácsonyfadíszeket.

Engedje meg magának a pihenést

A nagy készülődés közepette próbáljon meg akár csak egy órácskát is találni a pihenésre és nyugalomra, önmagára. Olvasson egy jó könyvet, vegyen egy forró fürdőt vagy igyon egy csészényit a kedvenc teájából. Tegyen olyasvalamit, ami pihentető, stressz mentes és jól érzi magát tőle. Így nyugodtan vághat bele majd az ünnepi hangulatba és élvezni tudja szerettei társaságát is. Emellett ne feledkezzen meg önmaga megajándékozásáról sem és gazdagodjon csupán kellemes emlékekkel idén karácsonykor!

Felejtse el a szükségtelen konfliktusokat és mellőzze a stresszt

Előfordul, hogy a családból nincs mindenki mindenkivel tökéletes viszonyban, esetleg nem tudja elkerülni, hogy találkozzon testvére társával, aki mindig bántó megjegyzéseket tesz, vagy a volt férje illetve felesége új kedvesével. Karácsony egyszer van egy évben, ügyeljen rá, hogy Ön ne bántson meg másokat, valamint vegye figyelembe, hogy a szerettének igenis fontos ez a bizonyos személy. Valamint gondolja végig a kérdést: valóban megéri veszekedni, vagy akár csak morogni? Amikor a családról van szó, néha megéri egyszerűen mosolyogni és elengedni a füle mellett egy-egy célzott bántást, akár humorral. Hiszen, ki tudja, sokan nem veszik észre, hogy néhány szóval is megbánthatnak másokat vagy az is elképzelhető, hogy mások is stresszes helyzetben vannak.

meghitt karácsony stressz nélkül

Hogyan vágjon bele tehát az ünnepi forgatagba? Próbáljon lassítani, felejtse el az aggódást és a stresszt. Sok sikert kívánunk a békés, boldog karácsonyhoz!

Csak egy társ hiányzik karácsonyra?

Regisztráljon most és találja meg azt, akire vágyik!