Párok az Eurovíziós Dalfesztiválon: Szerelem a színpadon

eurovision 2013

Magyarországot képviselő énekesek eddig még csak egyedül léptek a döntő napján a színpadra. Ebben az évben sem lesz ez nálunk másképp, mivel ByeAlex a “Kedvesem” című dalával fogja országunkat képviselni május 14. és 18. között Malmőben. Viszont számos külföldi párt ismerünk, akik együtt jutottak be a végső megmérettetésre. Néhányat bemutatunk most közülük, betekintve kicsit a kulisszák mögé.

Nicole és Hugo

Nicole Josy-t és Hugo Sigal-t választották ki az Euróvíziós Dalfesztiválon Belgiumban 1971-ben, de Nicole betegsége miatt nem tudtak a döntőn színpadra lépni. Két évvel később ismét jelentkeztek és újra ők képviselhették Belgiumot a “Baby, baby” című számmal, de sajnos kevés sikerrel. Azonban ez nem jelentette karrierjük végét, hiszen azóta sok saját lemezzel és CD-vel lettek gazdagabbak.

ABBA, két pár egy csoportban az Eurovíziós Dalfesztiválon

1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor „Waterloo” című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, mellyel az ABBA lett az első, aki együttesként győzni tudott és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit.
Agnetha és Björn között az együtt töltött idő szerelemmé szövődött és 1971-ben össze is házasodtak. Majd Björn és Agnetha példáját követve Anni-Frid és Benny is 8 évnyi jegyesség után összekötötték életüket. Ám mind a két pár házassága megromlott és 1979-ben Björn és Agnetha, majd 1981-ben Benny és Anni-Frid is elváltak. Ez az ABBA végét is jelenthette volna, de megegyeztek, hogy a szétválás ellenére tovább folytatják a munkát, ami 1982-ig működött, mely az ABBA utolsó éve volt.

Sergio és Estíbaliz

1975-ben rendezték meg a huszadik Eurovíziós Dalfesztivált, ahol ők is a színpadra léptek a „Tú volverás” (Visszatérsz) című számukkal. Sergio és Estíbaliz volt az első duó Spanyolországból, de nem nagy sikerrel, hiszen a 10. helyen végeztek. Azonban Spanyolországban és Latin-Amerikában is imádták őket.
1968-ban találkoztak, és már 1970-ben jelentkeztek az Eurovíziós Dalfesztiválra. Ám ebben az évben Julio Iglesias lett Spanyolországban a verseny győztese.
Az Eurovíziós Dalfesztivál után, Sergio és Estíbaliz folytatta zenei karrierjét és 11 albumot adtak ki. 1993-ban csatlakozott hozzájuk Youth, és ennek eredményeként megalakult az El Consorcio zenekar.

Romina és Al Bano

Ez a népszerű olasz házaspár kétszer vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Első alkalommal 1976-ban, amikor is a „We’ll live it all again” című olasz és angol kevert nyelvű dallal versenyeztek, majd a 1985-ös Dalfesztiválon a „Magic, oh magic” dalukkal vettek részt nagyobbik lányuk kíséretében. Mindkét alkalommal a hetedik helyen végeztek.
Romina és Albano 18 évesen, 1970-ben házasodtak össze, 4 közös gyermekük született és számos albumot adtak ki. Ám Ylenia lányuk elvesztése feldolgozhatatlan traumát okozott a művészházaspár életében, akik különbözőképpen vélekedtek az esetről, majd ez vezette őket 1999-ben a különváláshoz.

Platin

2004-ben Törökországban, Isztambul adott otthont az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Ekkor vált először kétnapossá ez a verseny és az elődöntő bevezetése lehetővé tette, hogy a korábbinál lényegesen több ország versenyezzen.
A szlovén Platin ekkor a “Stay forever” dallal indult, de 22 országból, csak a 21. helyet szerezte meg 5 ponttal. Ennek ellenére nem veszítettek lelkesedésükből és bátorságukból, és úgy döntöttek, hogy a Dalfesztivál ideje alatt egybekelnek Isztambulban.

Saskia és Serge

Ennek a holland párnak az első próbálkozása egy tehetségkutatón indult 1967-ben, amit meg is nyertek.
Majd 1971-ben Dublinban résztvettek a Dalfesztiválon a “Tijd” (Idő) dallal. Ám az éneklés elején gondok akadtak Saskia mikrofonjával és végül a 6. helyet szerezték meg.
Később a country zene irányába folytatták karrierjük építését és 2004-ben elnyerték az “Order of Orange-Nassau” díjat. 2008-ban pedig megjelent az 50. albumuk.

Secret Garden

Az 1995-ös Eurovíziós Dalfesztiválon a norvég Secret Garden érdekes színfolt volt a verseny mezőnyében, ugyanis Fionnuala Sherry és Rolf Lovand dala mindössze huszonnégy szóból állt, ám a szabályzat kötelezte őket, hogy a versenyre írjanak hozzá szöveget is. Ezt követően a “Nocturne” dal meg is nyerte a Dalfesztivált, mely a leghosszabb instrumentális résszel rendelkező dal a verseny történetében.

Stone & Stone

1995-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon a “Verliebt in Dich” (Szerelmes beléd) című dallal képviselte Glen J. Penniston és Tatjana Cheyenne Penniston Németországot.
A pár 1985-ben házasodott össze, mikor is eldöntötték, hogy együtt alapítanak duót. Ám sajnos a versenyen csak 1 pontot értek el és így vissza is vonultak a zenei világból, ami után útjaik különváltak.

Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov

2007-ben a Dalfesztiválon Bulgáriát képviselve az 5. helyezetet érték el Helsinkiben a “Water” című dalukkal. Idén 2013-bean ismét őket választották a megmérettetésre.

Ők voltak a válogatott párjaink, de a lista még folytatódhatna tovább akár Pearl Carr és Teddy Johnson-nal(Egyesült Királyság, 1959) vagy Jahn Teigen és Anita Skorgan-nal (Norvégia, 1982), vagy akár Linné és Willy-vel(Monaco, 1966).

Regisztráljon!