Emocionális vagy szexuális hűtlenség: melyik a rosszabb?

hűtlenség

Mi lenne rosszabb, ha a párja beleszeretne valakibe, vagy ha lefeküdne valakivel? – tette fel a kérdést az ELITTÁRS legfrissebb felmérésében. A párkapcsolati hűség és hűtlenség témáját vizsgáló kutatás meglepő különbségeket tárt fel a két nem között: míg a férfiak többsége szerint a testi hűtlenség a rosszabb, a nők 60%-ának jobban fájna, ha a társuk beleszeretne valaki másba.

A fenti eredményekkel szemben, a kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak épp a testi csábításnak nem tudnak ellenállni, 5%-kal több férfi feküdt már le másik nővel, miközben párkapcsolatban élt. A nők inkább emocionálisan kezdtek másik partnerhez kötődni, 31%-uk szeretett már bele valaki másba, a férfiaknál ez az arány csak 21%. Úgy tűnik, a lelkiismeret-furdalás igencsak gyötör bennünket, és amit megtettünk a párunkkal, azt a legkevésbé sem kívánjuk önmagunknak. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a hűtlenek 95%-a megbánta tettét.

Mi a hűtlenség oka?

Az ELITTÁRS felmérése kitért arra is, hogy mi motiválta a félrelépőket, és ebben a kérdésben ugyancsak eltérő a két nem véleménye. A férfiak 39%-a vallotta azt, hogy le akart feküdni valaki mással, míg a nőknek csak 8%-a jelölte meg ezt a lehetőséget. Érdekes, hogy a „szemet szemért” elv inkább a nőkre jellemző: minden negyedik nő bosszúból csalta meg párját, míg a férfiaknak alig 4%-a vett elégtételt így a hűtlen társon. Az unalmas kapcsolat mindkét nemnek okot ad a hűtlenségre. Azonban leggyakrabban nem is volt oka a megcsalásnak, egyszerűen csak megtörtént, állította a férfiak 44 és a nők 36%-a. (Kattintson a képre a nagyobb felbontásért!)

hűtlenség

Melyek a hűtlenség lehetséges jelei

Egy furcsa érzésünk van, hogy a társunk a megszokottól valahogy eltérő módon viselkedik. Lehetséges, hogy megcsalt? Nyilvánvaló, hogy ezt nem tudhatjuk biztosan, amíg nem beszéltünk az érzéseinkről vele és kaptunk egy őszinte választ a kérdéseinkre. Azonban van néhány jel, ami akár arra is utalhat, hogy a párunknak viszonya van.

Ha a társunk valamit titkol előlünk, elrejti a telefonját, az sohasem jó jel. A hűtlenség lehet ennek egy oka, azonban az is előfordulhat, hogy a párunk csak egy meglepetéssel készül, amit nem szeretne leleplezni. Azonban fogadjuk el azt is, ha a partnerünk nem szeretne minden mozzanatot megosztani velünk. Hagyjunk egymásnak teret, valamint bízzunk egymásban. A bizalom, amit együtt felépítettünk nehezen újjáépíthető, ha egyszer elveszik.

Hirtelen sokat kell dolgoznia, új hobbit talált vagy sokat találkozik egy új barátjával, akit nekünk még nem mutatott be. Természetesen ezek nagyon egyértelmű jeleknek tűnhetnek, azonban figyeljünk arra, hogy ne menjünk bele olyan gyanúsítgatásokba, amelyeket később megbánhatunk. A túlzott féltékenység is sok kapcsolatot tett már tönkre. Valamint azt se felejtsük el, hogy kezeljük úgy a társunkat, ahogy szeretnénk, hogy ő kezeljen minket.

Kreatív magyarázatok hétköznapi kérdésekre. Közhely, hogy az apró titkok és hazugságok a hűtlenség jelei. Ha a társunk olyan történeteket mond, amik kevéssé tűnnek reálisnak, fölöslegesen komplikáltak, vagy egyszerűen nem férnek össze más történeteivel, lehetséges, hogy próbál valamit eltitkolni előlünk. Természetesen nincs egyértelmű módja, hogy kiderítsük, hogy hazudott-e, de az összefüggéstelen események utalhatnak akár hűtlenségre is.

Az ártatlanság vélelme a hűtlenség esetében is fennáll

Rengeteg más jele is lehet, ha a társunk megcsal, azonban próbáljuk meg nem mindenben a hűtlenséget látni. Beszéljünk a partnerünkkel, az őszinteség és a bizalom az egészséges, boldog párkapcsolat legfontosabb alappillérei. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk bízni a partnerünkben, vagy a társunk nem kommunikál velünk, érdemes megfontolni egy párkapcsolati terápia lehetőségét is.

A fenti pontokat azonban inkább hűtlenség lehetséges jeleiként kezeljük, és semmiképpen sem tényként vagy bizonyítékként. Hiszen nagy esélye van annak is, hogy a társunk hűséges és eszébe sem jutna megcsalni bennünket.

Mit lépünk, ha a párunk ténylegesen hűtlen volt?

Míg a két nem között nincs teljes egyetértés, hogy az érzelmi vagy a testi hűtlenség a fájóbb, a megbocsátás tekintetében már egységesebb a nézet: a férfiak 31% és a nők 26%-a megbocsátaná párjának a félrelépést. Annak ellenére tennének így, hogy mindkét nem a megbízhatóságot, az őszinteséget és a hűséget említette egy boldog párkapcsolat három alappillérének. Mindeközben úgy tűnik, hogy a kutatás a megkérdezett egyedülállók jelentős hányadánál rátapintott az érzékeny pontokra: a férfiak 20%-a, a nőknek pedig 31%-a ugyanis azért regisztrált az ELITTÁRS oldalra, mert olyan megbízható társra vágyik, aki ugyanúgy, mint ő egy komoly, hosszú távú párkapcsolatban képzeli el az életét.

Önnek mi a véleménye? Írja meg kommentben a cikk alatt!

Regisztráljon!