Boldog karácsony egyedül? Hogyan hozza ki a legtöbbet belőle?

karácsony egyedül

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Magyarországon több mint 1,3 millió egyszemélyes háztartás létezik*, amely azt mutatja, hogy sokan fogják a karácsonyt társ nélkül tölteni. Azonban szakértőnk véleménye szerint rengeteg pozitív részlete is van annak, ha szingli az ünnepek alatt. Íme, néhány egyszerű lépés, amelyek segítségével könnyedén új erőre kaphat, ha éppen nehezen viseli az egyedüllétet.

Miért érezheti az ünnepek alatt, hogy csalódottnak kellene lennie azért, mert egyedülálló?

A karácsonyfa már feldíszítve áll a szobában, a friss bejgli és mézeskalács illata bejárja a lakást, az adventi koszorún lassan már minden gyertya ég, az ajándékokat már becsomagolta, vagy legalábbis már pontosan tudja, hogy melyik szerettét mivel lepi meg. Az ünnepek hamarosan elkezdődnek, így nincs ok a komorságra. Vagy mégis? Valójában igenis nyomasztó tud lenni azt látni, hogy mosolygó párok együtt vásárolnak, korcsolyáznak és úgy általánosságban mindenki „orra alá dörgölik” a boldogságukat. Ugyancsak zavaróak lehetnek a szokásos karácsonyi, gyakran stresszt okozó kérdések a családtagok és a barátok szájából, hogy miért nincsen társa, miért nem találta még meg az Igazit.

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy az egyedülállók 48 százalékának a legnagyobb év végi félelme, hogy nincs valakijük, akivel az ünnepeket kettesben tölthetnék.2 Természetesen ez érthető: senki sem szeretne egyedül maradni és szilveszterkor csók nélkül kezdeni az új évet. Karácsony idején, amikor sok időt tölt szeretteivel, könnyen elgondolkodhat az ember: hogyan telt az elmúlt év, mi történt ez idő alatt az életében és gyakran hasonlítja össze magát a körülötte lévőkkel is.

karácsony együttHa az ünnepek idején Ön is hajlamos melankolikus hangulatba kerülni, érdemes a következő tanácsokat megfogadnia: tegye meg az első lépéseket, hogy a céljait teljesítse! Vegye a kezébe sorsának irányítását és máris jobban fogja magát érezni. A nyomást nem fogja tudni megszüntetni, ha csak otthon ül és gondolkodik, nyugtalankodik, esetleg szomorkodik a saját helyzetén. Ennél sokkal jobb és célravezetőbb, ha kis lépésekben ugyan, de határozottan és következetesen halad a kitűzött cél irányába. Határozzon meg apró és könnyű lépéseket, azonban ügyeljen arra, hogy ezeket folyamatosan véghez is vigye. A kis lépések pedig lassacskán összeállnak, és egyre közelebb kerül célja eléréséhez.

Az ünnepekkor sokan a kezükbe veszik az irányítást, ez magyarázza többek között azt is, hogy miért nő az ELITTÁRS oldalra regisztráltak száma karácsony és újév között.3 Ez egyben azt is jelenti, hogy ez az időszak kitűnő arra, hogy regisztráljon, hiszen még több friss társkereső közül választhat, mint egyébként.

Regisztráljon!

Téli szomorúságból ünnepi vidámságba

Miután rájött, hogy korántsincs egyedül, hiszen számos ember van Önhöz hasonló helyzetben, sokkal könnyebb felülkerekedni a negatív érésein és elfogadni, hogy egyedül van. Fontos, hogy emlékezzen arra, hogy Magyarországon a háztartások többsége nem követi a hagyományos családmodellt, annak ellenére, hogy nagy társadalmi nyomás helyeződik az egyénre, hogy erre törekedjen. Érdemes ezért az elvárásait is ehhez igazítani a karácsonnyal és a párkapcsolatokkal szemben is. Elaine Rodino, amerikai klinikai pszichológus úgy véli: „olyan sok elvárással szembesülünk, hogy milyennek kell lennie a karácsonynak és az ünnepeknek, hogy rengeteg kérdés merülhet fel bennünk. Ott van például az a gondolat, hogy mindennek tökéletesnek kell lennie, és ha mégsem sikerül minden tökéletesre, rögtön azt kérdezzük magunktól, hogy mit csináltunk rosszul.”

karácsonyfa dísz

Mivel rengetegen vannak, akik karácsony környékén különösen úgy érzik, hogy szeretnék megtalálni a társukat, ez az időszak nagyon jó lehetőségeket nyújt arra, hogy Ön is rátaláljon a szerelemre. Számtalan olyan rendezvény van az év ezen időszakában, ahol párra lelhet: lehet ez egy karácsonyi buli a munkahelyén, találkozó néhány baráttal, esetleg szilveszteri összejövetel. Ezért érdemes kimozdulni a takaró alól és minél több emberrel találkozni! Amellett, hogy aktív az online társkeresők világában, fogja fel ezeket az eseményeket és rendezvényeket úgy, hogy ezek az ünnepi társkeresés további lehetőségei, amelyeket nem érdemes elszalasztania.

Sam Owen, pszichológus szerint „Az, hogy miként foglalkozik önmagával, nagyban befolyásolja azt, hogy hogyan érzi magát. Törekedjen arra, hogy mind kívül, mind belül vonzónak érezze magát, csináltasson egy jó fényképet az online társkereső adatlapjához, így új erővel vághat bele a partnerjelöltek keresésébe is. Kérje meg egy barátját, hogy segítsen a társkereső adatlapjának összeállításában. A következő lépés pedig, hogy (akár együtt) megnézzék pár partnerjelölt adatlapját. Ez segít majd abban, hogy a társkeresés kevésbé tűnjön ijesztőnek, valamint rögtön egy barát véleményét is hallhatja.”4

Ez a magabiztosság és tenni akarás az, amely egy hagyományos karácsonyt olyanná tud varázsolni, amire örökké emlékezni fog. „Továbbá nagyszerű még az ünnepekben, hogy különleges alkalmakként tartjuk őket számon, ezért mindenki törekszik arra, hogy kifejezetten jól nézzen ki. Ha kívülről vonzónak látja önmagát, nagyobb lesz az önbizalma, a magabiztosság pedig remek lehetőségeket nyújt, hogy új ismeretségeket kössön, valamint abban is segít, hogy általánosságban is optimistább legyen. Az optimista szemléletre ugyanis nagy szüksége van akkor is, ha hosszú távú párkapcsolatot keres, ugyanis így könnyebb magát meggyőznie, hogy elnyerje a választottja szívét, majd a pozitív gondolatok lassan-lassan valósággá válnak.” – mondja a szakember.

Hogyan tovább?

karácsonyi ajándékHa regisztrál egy online társkereső oldalra, megtette az első lépést afelé, hogy megtalálja az Igazit, azonban ne várja, hogy ez már rögtön szilveszterkor meg fog történni. Egy kutatásunk azt bizonyítja, hogy a felhasználók átlagosan 82 nap alatt találják meg azt a társat, akivel végül valóban kialakul a kapcsolat kettőjük között.5 Átlagosan nagyjából 60 nap kell ahhoz, hogy az ELITTÁRS algoritmusa felajánlja egymásnak a leendő partnerek adatlapját, majd átlagosan 22 nappal később kerül sor az első randevúra. Ebben a három hétben a két fél átlagosan hatszor telefonál egymással és 44 üzenetet váltanak. Nagyon fontos, hogy emlékeztesse önmagát arra, hogy őszintének kell lennie: azok, akik kitöltötték az ELITTÁRS személyiségtesztjét valóban egy hozzájuk illő társat, komoly kapcsolatot keresnek. Érdemes ezért végig gondolni, hogy ha most vág bele a társkeresésbe, jó eséllyel indul neki annak, hogy a következő karácsonyt már egy különleges társsal töltse együtt.

Regisztráljon!

Ön hogyan ünnepli a karácsonyt? Gondolt már arra, hogy megajándékozza Önmagát?

Források:

* http://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_teruleti_00

2,4 http://www.elitesingles.co.uk/em/from-single-to-couple/alone-at-christmas

3 https://www.elittars.hu/sajto/sajtokozlemenyek/ujevi-rekord

5 http://www.edarling.de/presse/blitzlicht/80-tagen-zum-traumpartner