9 ok, amiért a könyvek pozitívan befolyásolják a szerelmet

olvasni szexi

Számtalan könyvet írtak már a szerelemről, azonban gondolta volna, hogy a könyvek befolyásolhatják is a szerelmi életét? Többek között azért is, mert sokat tanul az olvasásból, és olyan érdekes hobbija van, amit a legtöbb ember vonzónak talál, és szívesen beszél róla.

A számok magukért beszélnek

Különböző felmérések, köztük a mi felmérésünk is arra a következtetésre jutottak, hogy az egyedülállók, köztük az ELITTÁRS tagjai is szívesen randevúznak olyasvalakivel, aki könyvmolyként definiálja saját magát. A kutatásban1 arra tértünk ki, hogy tagjaink milyen rendszerességgel és milyen típusú könyveket szoktak olvasni, valamint mit várnak el a leendő társuktól, hogyan viszonyuljon a könyvekhez és az olvasáshoz. A válaszadó tagok 91 százaléka szokott csak úgy, élvezetből olvasni és 76 százalékuk szeretne olyan társra találni, aki ugyancsak szeret olvasni. Érdemes tehát belevágni! A legkedveltebb könyvtípusok a férfiaknál a szakkönyvek, történelmi regények és krimik voltak, a nők a romantikus regényeket, a klasszikusokat és a pszichológia témájú könyveket kedvelik leginkább.

Élethosszig tartó tanulás a könyvek segítségével

Nem csak gyerekkorban illetve az iskolában, egyetemen tanul az ember, valójában az olvasással soha nem szűnik meg a tanulás folyamata. A legjobb dolog benne, hogy úgy tanulhat, hogy közben nem kell memorizálnia különböző dolgokat, valamint olyasvalamit tanulhat, ami valóban érdekli. Azok, akik sokat olvasnak, gyakran jobban fejezik ki magukat szóban és írásban is. Ez előnyére válhat minden társkeresőnek is, legyen szó az adatlap megfogalmazásától az első, bemutatkozó levél megírásán keresztül az első randiig. Emellett az egyes könyvek segítenek felfrissíteni a tudást különböző témákban: a történelmi regényekkel ma is érvényben lévő összefüggéseket is felszínre hozhat, idegen nyelvű könyvekből nyelvet tanulhat, illetve más kultúrákat is megismerhet. És mégis ki az, aki nem menne el szívesen randevúzni egy igazán intelligens, olvasott egyedülállóval? Mint azt egy másik cikkünkben is írtuk, az intelligencia sokak szerint az egyik legvonzóbb tulajdonsága lehet valakinek, gyakran fontosabb, mint a külső!

A könyvmolyok többet tudnak a szerelemről

Nem csak jobb fogalmazási készségeket és általános tudást lehet szerezni a könyvekből. Az olvasás sokszor megkönnyíti egyes jó vagy rossz események feldolgozását is. Ha olyan témákban is olvas, mint a szerelem és a párkapcsolatok, sok benyomást szerezhet arról, milyen valóban szerelmesnek lenni, milyen egy jó párkapcsolat, vagy egy igazán nehéz szakítás, hogyan lehet ismét rendbe hozni egy összetört szívet és megtanulni újra bízni. Természetesen a könyvek nem elegendőek a saját érzések és tapasztalatok gyógyítására, azonban a szerelemről szerzett elméleti ismeretek fontos támpontot nyújthatnak az élet bármely szakaszában. Van, aki azonosulni tud egy regény szereplőjével, így valamennyire kívülről is látni tudja saját problémáit, mások pont egy ilyen könyvből világosodhatnak meg arról, mit érdemes elkerülni a szerelmi életükben. Fontos azonban emlékezni arra, hogy az élet nem csak egy romantikus szerelmes történet, ami mindig boldog véget ér. Érdemes inkább azokat a dolgokat megjegyeznie és „magával vinnie” egy-egy könyvből, amelyek realisztikusak és akár az Ön életében is előfordulhatnak.

Vonzó társkereső adatlapolvasni szexi

Amikor az ELITTÁRS oldalon az online társkereső adatlapját tölti ki, hobbijaira is rákérdezünk. A hobbik nagyon fontos információval szolgálnak partnerjelöltjei számára, hiszen amikor ellátogatnak a profiljára, ezek által többet tudhatnak meg Önről. Ha valóban szeret olvasni, emelje ki a kedvelt tevékenységei között, azonban ne csak azért mert divatos hobbi. Nyugodtan pontosíthatja azt is, hogy milyen típusú könyveket olvas szívesen, illetve melyek azok az írók, akiktől szívesen olvas, esetleg azt is, melyik a kedvenc könyve. Ezzel megadja partnerjelöltjeinek azt a lehetőséget, hogy felfedezzék, hogy hasonló az ízlésük és mennyi közös van Önökben. Ha egy partnerjelöltje adatlapján látja, hogy milyen típusú olvasmányokat kedvel, óvatosan következtethet arra is, hogy milyen típusú ember lehet: vajon szeret romantikázni? Álmodozó típus-e esetleg mindig két lábbal jár a földön, szereti-e a rejtélyes újdonságokat vagy inkább a jól ismert és bevált klasszikusokat kedveli?

Tökéletes téma az első randevún

Ha partnerjelöltjével az első randijukra készülnek, a könyvek remek témát nyújthatnak. Talán mindketten olvastak egy friss könyvet, amiről megoszthatják véleményüket, esetleg egy öreg klasszikus mindkettejük kedvence. Nem kell mindenben egyetérteniük a könyvek kapcsán ahhoz, hogy élvezetes legyen a randevú: egy valóban jó beszélgetés kitérhet arra, hogy mennyire eltérően értelmezik egy könyv végét, vagy éppen mit jelentett egyiküknek és mit a másikuknak. A témából remekül lehet következtetni arra, hogy a való életben is megtalálják-e a közös hangot. A könyvekről való beszélgetés során még inkább fény derülhet arra, miként látja a másik az életet, milyen személyiség, vajon összeillik-e az ízlésük vagy ki tudják-e egymást egészíteni.

Olvasni szexi!

Kezdeményezési téma

Nem csak online lehet ismerkedni: ha egy szimpatikus nőt vagy férfit lát olvasni egy kávézóban, azonban nem érzi magát elég magabiztosnak ahhoz, hogy leszólítsa, a könyv, amit a kezében tart, alkalmas lehet arra, hogy kezdeményezzen. Kezdheti például azzal, hogy „elnézést, hogy megzavarlak, de mindig is el akartam olvasni azt a könyvet, amit éppen olvasol, azonban ellentétes véleményeket hallok róla. Mit gondolsz, érdemes megvennem és belekezdenem?” Ha Ön is szimpatikus a másiknak és nem bánja, hogy beszélgessenek, meg fogja osztani Önnel a véleményét, és ha megvan a kémia, akár kölcsön is adhatja a könyvet Önnek és folytatása is lehet az ismerkedésnek.

Egy teli könyvespolc jó benyomást tesz

Ahogyan a vonzó lakásokról készült felmérésünk eredményei is rámutattak, a társkeresők sokszor egy potenciális társ lakásába érve a könyvespolcot nézik meg először. A könyvespolca elárulhatja a lakásába látogatónak, hogy milyen témák érdeklik, mivel tölti szívesen a szabadidejét.

Amikor vendége ránéz a könyvespolcára lesz egy első benyomása arról, milyen dolgokat kedvel igazán. Előfordulhat az, hogy már a könyvespolc tartalmából kiderül, hogy rengeteg ponton egyezik az ízlésük. De természetesen az is előfordulhat, hogy kellemetlen meglepetésben lesz része. A könyvekről készült felmérésünk alapján például kiderült, hogy minden negyedik férfi szerint vonzóbb lesz egy nő attól, ha romantikus regényeket olvas, míg a nőknek csak 5 százaléka látna szívesen ilyen típusú könyvet egy férfi polcán. A férfiakat a klasszikusok, a történelmi regények és a verseskötetek teszik vonzóbbá egy nő szemében, míg a nők a polcaikon lévő romantikus regényekkel, klasszikusokkal és erotikus tartalommal tudják könnyedén elcsavarni a férfiak fejét. Azonban ne aggódjon, ha nem ugyanolyan könyveket lát partnerjelöltje kedvencei között, mint amik Önnek is tetszenek – a könyvek terén nem egyező ízlés is érdekes beszélgetéseket alakíthatnak ki, amelyek elengedhetetlenek egy jól működő párkapcsolathoz.

Az együtt olvasás meghitt pillanatokat teremthet

Egy párkapcsolatban fontos, hogy legyenek közös témák, érdeklődési körök és tevékenységek, még akkor is, ha ezeket nem feltétlenül együtt csinálják, hanem egymástól függetlenül. Ha például mindketten kedvelnek olvasni, ülhetnek együtt a kanapén, belemélyedve saját könyvükbe. Egy párkapcsolat minden szakaszában elengedhetetlen, hogy jókat tudjon beszélgetni a társával. Ezzel mindketten tudnak magukra időt szánni és közben mégis együtt lenni, ezzel teljesen kikapcsolódni és csak élvezni a boldog pillanatokat.

Soha nem fog unatkozni, ha könyvekről beszélneknő tableten olvas

Egy másik ok, amiért két könyvmoly nagy eséllyel tartós kapcsolatot tud kialakítani, hogy kielégíti őket az olvasás és mindig lesz valamilyen témájuk beszélgetni. Jót tesz a léleknek, ha néha belefeledkezhet egy adott könyv világába, elfelejtsen mindent és álmodozzon arról a történetről, amit éppen olvas.

A fent említett felmérés szerint az ELITTÁRS tagok 88 százaléka részesíti előnyben a nyomtatott könyveket az e-könyvekkel szemben. Egy fárasztó nap után is igazi kikapcsolódást nyújthat, ha otthon a TV vagy számítógép helyett egy nyomtatott könyvet vesz a kezébe. Ha sikerül magát teljesen beleélnie abba a történetbe, amit olvas, igazán hiányozni fognak Önnek a karakterek a könyvből. Ha pedig boldog, kiegyensúlyozott és kipihenve érzi magát, automatikusan kedvesebb, nyugodtabb lesz társával, partnerjelöltjeivel és a környezetében lévő más emberekkel is.

A könyvek nem csak az első vagy második randi alkalmával adhatnak jó beszélgető témát, hanem egy hosszú távú párkapcsolatban is jó alapjai lehetnek egy-egy izgalmas diskurzusnak. Mivel a könyvek tárháza gyakorlatilag kifogyhatatlan, sohasem válik unalmassá ezekről beszélni, még akkor sem, ha igazán hosszú ideje van együtt társával.

Ön is szeretne egy olvasni szerető társat? Az ELITTÁRS felmérésében résztvevők 91 százaléka szeret csak úgy, élvezetből olvasni, így a tagok között nagy valószínűséggel találhat ilyen társat! Próbálja ki még ma:

Regisztráljon ingyenesen most!

Ön mit gondol? Milyen jótékony hatása van még az olvasásnak a szerelemre, társkeresésre illetve párkapcsolatokra? Ossza meg velünk a cikk alatt kommentben!

Források:

https://www.elitesingles.no/radgiver/singelliv-og-partnersok/boker-og-dating

1 ELITTÁRS felmérés 2016, 605 regisztrált tag megkérdezésével