5+1 tipp a magány leküzdésére

magány

A magányt sokan lehangoló érzésként írják le, ürességet, csalódottságot és depressziót is érezhetnek. De mit tehetünk ellene? A legfrissebb brit kutatások szerint a boldogságunk érdekében csupán néhány dolgot kell szem előtt tartanunk, majd ezeket lépésről lépésre beépítenünk a mindennapjainkba.

A University of Hertfordshire legfrissebb kutatása alapján a boldogság kulcsa, hogy néhány dolognak az eddiginél nagyobb figyelmet kell szentelnünk.1 A tanulmány az életünk négy fontos részére tér ki:

Társas kapcsolatok: tegyünk másokért és ápoljuk kapcsolatainkat

Önkép: figyeljünk mind a testünkre, mind a lelkünkre és fogadjuk el önmagunkat

Jövőkép: folyamatosan próbáljunk ki új dolgokat, legyenek céljaink, legyünk rugalmasak

Pozitív világkép: értékeljük a minket körülvevő világot, gondolkozzunk pozitívan és legyünk részesei valami jelentőségteljesnek

Azonban a fent említett dolgokat alkalmaznunk is kell annak érdekében, hogy változni, változtatni tudjunk. De mégis hogyan? 5 cselekedetet kell beépítenünk a hétköznapjainkba, amelyek a magányból kivezető út első lépései lehetnek.

Az ELITTÁRS tippjei a magány legyőzésére:

1 Értékelje és szeresse Önmagát!

magányAz első és egyben a legfontosabb pont a magány leküzdésére, azonban gyakran ezt hanyagoljuk el a leginkább2. Legyen olyan jó önmagával, mint másokkal, a hibáit kezelje lehetőségként, hogy valami újat tanuljon, valamint vegye észre és értékelje azokat az akár apró dolgokat is, amikben igazán jó!

Fogadja el, hogy most épp egyedül van és élvezze azt! Ehhez mindenekelőtt szakítson időt Önmagára: főzze meg kedvenc ételeit, olvassa el azokat a könyveket, amiket már régóta szeretne. Mozduljon ki, használja ki a jó időt és sétáljon, sportoljon a napsütésben, keressen szabadtéri programokat! Ne sajnáljon semmit önmagától és csak akkor vágjon bele egy új kapcsolatba, ha úgy érzi, készen áll rá!

2 Tegyen másokért!

Mások segítése hozzájárul, hogy a magány ne legyen úrrá rajtunk. Ne gondoljon nagy erőfeszítésekre ilyenkor, gyakran már egy-egy kedves mosoly vagy az odafigyelés is sokat segít valakin. Ha pedig társadalmilag hasznosan szeretné felhasználni energiáit és idejét, számos lehetőséget talál az önkénteskedésre, ahol akár hasonló értékrenddel bíró emberekkel is megismerkedhet.

2 Járjon társaságba!

Keresse fel rég nem látott barátait, családtagjait, akikkel a találkozást valamilyen oknál fogva mindig elhalasztotta. A régi történetek, a nevetés, a pozitív gondolatok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy leküzdjük a magányt és boldogak legyünk minden nap, amíg meg nem találjuk azt, akivel hosszú távon el tudjuk képzelni az életünket.

4 Tanuljon, alkosson!

A tanulás nem csak lefoglal, de rövid és hosszú távon is hasznos, hiszen az agyműködést is serkenti. Az alkotás, legyen az rajzolás vagy írás az önkifejezés egy eszköze és sokaknak segít a magány feldolgozásában és leküzdésében. Próbáljon ki valami újat Ön is! A tanulás vagy alkotás megoldható otthon vagy akár egy kávézóban, egy csoportos tanfolyamon azonban még új embereket is megismerhet, akikkel egy közös témája már biztosan lesz.

magány

5 Fogadjon örökbe egy háziállatot!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a háziállatok segítenek a stressz csökkentésében és pszichológiai szempontból egyfajta antidepresszánsként hatnak.3 Éppen ezért sokan védekeznek azzal a magány ellen, hogy örökbe fogadnak egy háziállatot. Ez egy felelősségteljes döntés, azonban rendkívüli boldogsággal töltheti el, ha egy kutya vagy egy macska már az ajtó előtt várja, hogy hazaérkezzen. A kutyasétáltatás pedig remek elfoglaltság, akár egy első randevúra!

A magány igazi ellenszere: társ egy életre

Az ELITTÁRS arra törekszik, hogy minden egyedülálló megtalálja a hozzá leginkább illő partnert, akivel hosszú távú kapcsolatot tudnak kialakítani. Használja ki a lehetőséget és regisztráljon most ingyenesen!

ELITTÁRS regisztráció

Források:

1,2 Self-acceptance could be the key to a happier life, yet it’s the happy habit many people practise the least. – 2014. márc. 7., University of Hertfordshire, Link: http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=139718&CultureCode=en

3 http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/heart/hypertension/?article_hid=24039