A pénz boldogít?

pénz és szerelem

A pénzzel és az anyagiakkal kapcsolatos kérdések még mindig tabunak számítanak, különösen akkor, ha a társunkkal próbálunk beszélni róluk. Az ELITTÁRS most ezt a gyakran kínos témát vette célpontba, ezért felmérést készített a pénz és a szerelem kapcsolatáról. A meglepő eredményekhez néhány jó tanácsot is adunk a párkapcsolaton belüli pénzügyek egyeztetéséhez.

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, apró hibái, amelyek számunkra teljesen ártalmatlannak tűnnek, míg társunk vagy környezetünk rendkívül bosszantónak talál. Az ELITTÁRS tagok válaszai alapján összeszedtük, hogy mely pénzügyekkel kapcsolatos szokásokat tartjuk a legbosszantóbbnak társunkban:

1. Gyakran kölcsönkér kisebb összegeket, de sohasem fizeti vissza
2. Hazudik arról, hogy mi mennyibe került
3. Megmondja, hogy hogyan költsem el a fizetésemet
4. Nagy lábon él, hivalkodó a pénzzel
5. Garasoskodó, minden fillérrel pontosan elszámol anélkül, hogy meghívna vagy hagyná, hogy meghívjam

Pénz – tabu téma egy párkapcsolatban?

Míg sokan úgy gondoljuk, hogy a konfliktusok elkerülése érdekében kínos vagy elfogadhatatlan a pénzügyeinkről beszélni egy párkapcsolatban, általánosságban elmondható, hogy jobb nyíltan és közvetlenül megvitatni a társunkkal. Egy jól működő párkapcsolat alapja, hogy őszinték legyünk a párunkkal a pénz témájában is. A nők 75%-a szeretné tudni, hogy hozzávetőleg mennyit keres a párja, míg a férfiaknál ez az arány 62%. A bizalmat jelzi azonban, hogy a bevételek pontos összegére a nőknek csupán 5%-a, a férfiaknak pedig 2%-a kíváncsi.

Azonban nem csak a jövedelemről érdemes beszélni, hanem általánosságban arról, hogy hogyan állunk a pénzhez, pénzügyekhez, inkább spórolunk, vagy szeretünk költekezni. A válaszadók közel 70%-a inkább takarékos típusnak tartja magát, továbbá a nők 84%-a és a férfiak 97% vonzóbbnak talál egy olyan társat, aki megfontoltan bánik a pénzzel és nem költekezik gondolkodás nélkül. Ennek ellenére minden harmadik nő bevallotta, hogy inkább egy gazdag, de nem vonzó férfivel lennének együtt, mint egy szegény, de jóképű és kedves férfival. Összehasonlításképpen a társkereső férfiaknak alig több mint 2%-a tartotta ezt lehetségesnek.

A felmérésből továbbá kiderült, hogy a nők többsége vonzónak (87%) és sikeresnek (87%) tartja magát. Dr. Wiebke Neberich, az ELITTÁRS kutatásának vezetője szerint a nőknél ennek ellenére még ma is releváns az az evolúciós párválasztási szempont, hogy olyan férfit kell keresni, aki garantálni tudja az ő és gyermekei biztonságát. Mindemellett tény az is, hogy, annak ellenére, hogy egyre több nő van vezető pozícióban, továbbra is sokan nehezebb pénzügyi helyzettel rendelkeznek, mint a hasonló pozícióban dolgozó férfiak. Mivel a férfiak általánosságban jobban keresnek, a nők sokszor függnek a társuktól a családalapítás időszakában.

A pénz lehet egy válás vagy szakítás oka?párkapcoslati probléma pénz

A válások leggyakoribb oka nemenként változik. A Központi Statisztikai Hivatal egy felmérése szerint1 a nők az előző párjuk figyelmességének hiányát, a társ alkoholizmusát és a hűtlenségét jelölték meg leggyakrabban. A megromlott házasságok több mint egy negyedénél azonban a volt házastárs költekezése (27%) illetve anyagi problémák (26%) is szerepet játszottak. Úgy tűnik azonban, hogy a jelentős jövedelemkülönbségek a nőknek nem okoznak nagy gondot a párkapcsolatokban, ez az ok viszonylag ritkán (9%) játszott szerepet a válásokban.

A férfiak azonban már más tényezőket neveztek meg a házasság felbomlásának okaiként. A feleség félrelépése játszotta a legnagyobb szerepet a válásokban az anyagi problémák a hatodik (14%), a házastárs túlzott költekezése pedig a nyolcadik leggyakrabb ok (13%) volt, hogy a férfiak beadták a válópert.

Hogyan tud imponálni társának?

Az ELITTÁRS felmérése nem csak a bosszantó és ellenszenves szokásokra tért ki, hanem arra, is, hogy a társkeresők mit tartanak vonzónak. Az alábbi listában felsorolt pénzzel való bánásmódok a legvonzóbbak az egyedülállóknak:

1. Nagyon odafigyel, hogy mire költ
2. Mindig bőkezűen ad borravalót
3. Rendkívül takarékos

A pénz nem boldogít

A gazdaságilag nehéz időkben kevesebb a válás is, ugyanis a házastársak inkább rá vannak kényszerítve arra, hogy együtt oldják meg a párkapcsolati problémáikat. Egy amerikai kutatásból azonban kiderül, hogy azok a házaspárok, akik számára nem fontos a pénz és a státuszszimbólumok, sokkal boldogabb házasságban élnek. Ezért érdemes nem mindig a pénzen, anyagiakon gondolkodni, hagyjon inkább teret a szerelemnek!

Regisztráljon!

Kérdése van? Szeretné elmondani a véleményét? Írja meg kommentben a cikk alatt!

Források:

1 http://www.demografia.hu/letoltes/kiadvanyok/DemPort/02foldhazi.pdf