Házasság: 4 téma, amit érdemes tisztázni a jövendőbelinkkel mielőtt összekötjük az életünket

házasság

A KSH adatai szerint 2013-ban Magyarországon, az előző évihez képest 2%-kal több, körülbelül 36.900 házasságot kötöttek, azonban a válások száma is magas, nagyjából 20.000 volt.1 Egy válás sokszor köszönhető annak, hogy a pár egy olyan kritikus témában nem ért egyet, ami már kiderülhetett volna a házasság előtt is. Az ELITTÁRS szerkesztősége összegyűjtötte a négy legfontosabb kérdést, amit érdemes tisztázni, mielőtt összekötjük valakivel az életünket.

Az ELITTÁRS szerkesztősége a felhasználók véleményére volt kíváncsi: ők mit tartanak a legfontosabbnak, amit tisztázni kell egy kapcsolatban? Melyek azok a kritikus kérdések, amelyek egy hosszú távú kapcsolat alapjául szolgálnak? A legtöbb társkereső a pénz, a gyerekek és a közös lakhely témakört tartotta legfontosabbnak. Íme 4 téma, amit házasság előtt érdemes tisztázni partnerünkkel:

Közös kassza vagy külön kassza?

A pénz általában fontos kérdés az emberi kapcsolatokban, rengeteg barátság, párkapcsolat, házasság vagy család tud tönkremenni a pénz körüli vitában, így akár még válással is végződhet egy e körüli nézeteltérés. Éppen ezért amikor szóba kerül a téma, érdemes alaposan átbeszélni az elképzeléseinket. Bármilyen megoldás elképzelhető, létrehozhatunk egy közös bankszámlát vagy megtarthatjuk a két külön számlát is, esetleg kombinálhatjuk a két megoldást. Sőt, manapság már nem szokatlan a házassági szerződés kötése sem. Minden párnak a saját igényeinek, életének és céljainak megfelelően kell kialakítani a pénzzel, számlákkal kapcsolatos szokásait, azonban semmiképp sem szabad elszaladni a kérdés mellett.

Mik a közös célok és tervek?gyűrűk

Az évek során mindenki változik, azonban a hosszú távú párkapcsolatnak és a házasságnak az egyik legfontosabb alapja, hogy a pár együtt, egy irányba változzon.

Kell egy hosszú távú terv, ami alapján a két fél a család jövőjét eltervezi. Ez után pedig igyekezni kell, hogy a tervhez tartsa magát mindkét fél.”
Miklós, 37 éves, debreceni társkereső

Ezért fontos, hogy a párkapcsolatban egy közös célt, jövőképet tűzzünk ki magunk elé, amelyben megállapítjuk, hogy merre szeretnénk mozdulni. Az egyik központi kérdés, hogy szeretnénk-e gyereket, és ha igen, akkor mikor és hányat? Valamint a közös lakhely kérdése is érdekes, együtt költözzünk egy új lakásba, vagy csak az egyikünk költözzön a másik már meglévő lakásába?

Dr. Baktay Zelka, párkapcsolati szakértő szerint az egyik legfontosabb, hogy a célok megegyezzenek: „ha most egy harmadik emeleti lakásban lakom, de az a vágyam, hogy kiköltözzek a zöldbe, egy tanyára, a másiknak pedig az az álma, hogy még jobban beköltözzünk a városba, az Opera mellé, akkor az hogyan fog működni?”.

Mik az egyéni célok?

A közös célok mellett érdemes átbeszélnünk a párunkkal azt is, hogy mik az egyéni terveink a jövőben. Amellett, hogy elfogadjuk egymás szokásait, barátait és a párkapcsolaton kívüli életét, beszéljük meg azt is, hogy mik a karrier terveink. Optimális esetben mindkét fél ugyanúgy gondolkodik a kérdésről, azonban ha a véleményünk teljesen különbözik, például a férj háztartásbeliként képzeli el a feleségét, a feleség pedig dolgozó anyaként képzeli el a saját életét, az hosszú távon egy konfliktus forrása is lehet.

„Az egyéni érdeklődési körök hasonlóak legyenek. Egymás elfogadása. A társ szokásainak elfogadása, tolerálása, egyéni szabadságának bizonyos fokú elfogadása.”
Edit, 62 éves, Sopron

„Mindegyik félnek legyen joga ahhoz, hogy dolgozhasson akkor is, ha már családot alapítottak. Akár egy, két vagy több gyerek esetén is.”
Mária, 60 éves, győri párkereső

házasságMik az elképzeléseink egy működő házasságról?

Bármelyik párkapcsolatban előfordul egy nézeteltérés vagy veszekedés, a kérdés az, hogy a pár ezt hogyan tudja megoldani. Ezért mindenképpen érdemes tisztázni, hogy mit várunk el egymástól, a kapcsolattól vagy a jövőtől, hogyan fogjuk élni a közös életünket és megoldani a közös problémáinkat.

„Hogyan jelezzük egymásnak, ha valami nem tetszik.”
Andrea, 37 éves, Szeged

„Féltékenység, bizalom, hűség.”
Katalin, 52 éves, szolnoki társkereső

„Vannak-e közös platformok, amikre építkezni lehet. Egyensúlyban van-e a kapcsolatban az adok-kapok. Tudunk-e egymásban bízni? A szexuális igényeknek is stimmelniük kell”.

Ildikó, 43 éves, Budapest

Regisztráljon!

Ön mit gondol a témáról? Mik azok a kérdések, amiket mindenképpen tisztázni kell a házasság előtt? Írja meg véleményét kommentben a cikk alatt.

Források:

1 Statisztikai Tükör 2014/28, Népmozgalom 2013, Link: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmoz13.pdf