5 ok, amiért a hosszú távú kapcsolat az egészségünknek is kedvez

hosszú távú kapcsolat

Április 7-e az egészség világnapja. A rendszeres orvosi kivizsgálás, a napi mozgás és a helyes étkezés mellett egy komoly, hosszú távú kapcsolat is az egészséget szolgálja. De hogyan?

Számos kutatás szól arról, hogy egy kiegyensúlyozott, hosszú távú kapcsolat rendkívül jó hatással van az egészségre. David és John Gallacher a Cardiff Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a házas férfiak egészségesebbek, a házas nők pedig boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint az egyedülállók. Ennek az oka valószínűleg abban rejlik, hogy a nők számára fontosabb az egészség ezért jó hatással vannak a férfiak életmódjára, valamint a férfiak kiegyensúlyozottsága is átragad a nőkre.1

Hogyan segít konkrétan az egészségünkön egy hosszú távú kapcsolat?

Rendszeres, egészséges étkezés

Egy nemzetközi kutatás szerint2 a párkapcsolatban élők átlagosan 15 %-kal rendszeresebben étkeznek, mint az egyedülállók. Ez nem meglepő, ugyanis egy közös vacsora vagy egy vasárnapi ebéd alkalmával vesszük a fáradságot, hogy akár közös programként egészséges ételeket főzzünk. Ezeknek az étkezéseknek a táplálkozáson kívül is fontos szerepük van, hiszen a beszélgetés egyrészt segíti feldolgozni a napi stresszt és másrészt magát a párkapcsolatot is fejleszti, ugyanis lehetőséget nyújtanak arra, hogy még jobban megismerjük egymást, a mindennapok, érdekességek átbeszélésére valamint kellemes időtöltést is jelentenek egyben.

Javul az alvás minősége

A fent említett nemzetközi kutatás a felhasználók alvásminőségét is vizsgálta. A férfiak esetében 20%-kal többen vallották azt, hogy amióta kapcsolatban élnek, jobban és mélyebben alszanak, mint mikor egyedülállók voltak. Ez teljesen érthető, hiszen majdnem mindenki jobban szeret szerelme mellett aludni, mint egyedül. Ráadásul ha valakivel együtt alszunk nem érezzük magunkat magányosnak sem.

Kisebb fájdalomérzet

5 egészségügyi érv a hosszú távú kapcsolat mellett

A New York-i állami egyetem kutatói MRI gépek segítségével érdekes folyamatokat figyeltek meg a szerelmesek agyában. Arra a megállapításra jutottak, hogy az agy fájdalomcsillapításért felelős területe aktívabb azoknál, akik hosszú távú kapcsolatban élnek.3 A 127 ezer felnőtt bevonásával készült vizsgálat megállapította, hogy a házasok sokkal ritkábban panaszkodtak fej- vagy hátfájásra, mint azok, akik egyedülállók voltak.

Egy másik kutatásban 16 feleség elektrosokkra való reakcióját vizsgálták és azt figyelték meg, hogy ha az eljárás alatt a nők fogták a férjük kezét, az agy kisebb aktivitást mutatott a fájdalomközpontban, tehát kevesebb fájdalmat érzett a hölgy a sokk hatására. Ezen kívül azt az összefüggést is ki tudták mutatni, hogy minél boldogabb házasságban él a pár, annál kisebb fájdalmat érez a nő. Ezek szerint van, hogy egy harmonikus, hosszú távú kapcsolat jobban működik, mint egy fájdalomcsillapító.

Jobb stresszkezelés

Ha boldog, tartós párkapcsolatban élünk, ahol a partnerünk támogat, nem csak jobban alszunk és egészségesebben táplálkozunk, hanem a feszültségeket, a stresszes szituációkat is jobban tudjuk kezelni. Dr. Aron Arthur, aki a korábban említett MRI gépes kutatásokat is készítette így nyilatkozott: „Ha valamilyen megrázkódtatással szembesülünk és ilyenkor olyasvalaki támogat, aki szeret minket, egyszerűen jobban kezeljük a helyzetet. Például, ha elveszítjük a munkánkat, egy jól működő, hosszú távú kapcsolatban a partnerünk nem csak pénzügyileg, hanem lelkileg is támogat.”4

Hosszabb élettartam

Köztudott és bizonyított, hogy a házaspárok tovább élnek. Egy 8 éven keresztül folytatott kutatás, amelyhez egy nemzetközi egészségfelmérés adatait is felhasználták azt igazolta, hogy a boldog párkapcsolatban vagy házasságban élőknek 58%-kal több esélyük van a hosszabb életre, mint az egyedülállóknak.5 Dr. Aron Arthur szerint ennek oka leginkább a kölcsönös támogatásban, az anyagi előnyökben és természetesen a támogató családban és a gyerekekben keresendő.

Hosszú távú kapcsolatban élni tehát nem csak lelkünknek, hanem a testünknek is előnyös! Regisztráljon most és keresse meg azt a társat, akivel megoszthatja életét!

Regisztráljon!

Források:

1,4 Marriage is good for physical and mental health, study finds, Sciencedaily.com, 28. 1. 2011. Link: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110127205853.htm

2 http://www.edarling.de/presse/blitzlicht/single-leben-langweilig-und-ungesund

3,5 Sherry Rauh, Surprising Health Benefits of Love, Medicine.Net.com, 2009, Link: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=97679.