Igaz szerelem – álom vagy valóság?

igaz szerelem

Pillangók a gyomrunkban, idegesség, izzadó tenyerek, szerelem –biztosan mindenki átélte valamikor e tünet együttest, nem nehéz felismerni. Azonban előfordul, hogy ez az első, megragadó érzés hirtelen elillan. És mi marad utána? Gyakran kiábrándultság vagy üresség és természetesen az igaz szerelem további kutatása.

Mit jelent számunkra az igaz szerelem?

Az igaz szerelemről számtalan vers, dal és film készült már az idők során. Az így elmesélt történetek bevésődnek a gondolatainkba és sokszor a saját helyzetünkre, életünkre vetítjük le őket. Az érzések hullámvasútja és néhány akadály megoldása után a legtöbb szerelmes sztori boldogan végződik, a főszereplő megtalálja az igaz szerelmet. A valóságban ez általában azért sokkal összetettebb és kevésbé zökkenőmentes folyamat.

Az igaz szerelem definíciója nem csak általános mintákat takar, hanem a saját elvárásainkat is ötvözi a mindennapi megközelítéssel. Míg egyesek a párkapcsolatokat mindenekelőtt az egyéni igénykielégítés módszerének tekintik, addig mások szerint az igaz szerelem azt jelenti, hogy saját szükségleteinket a háttérbe helyezzük és az életünket gyakorlatilag a társunknak szenteljünk.

Az ELITTÁRS pszichológusa, Dr. Wiebke Neberich így vélekedik:

„Az igaz szerelem nem jelentheti, hogy teljesen föladjuk önmagunkat a másik kedvéért, inkább tudatos és átgondolt döntés arról, hogy egymást kölcsönösen támogatjuk, szerelmet adunk egymásnak és szerelmet kapunk egymástól.”

Életre szóló társ

életre szóló, igaz szerelemEgy párkapcsolat, amelynek nem kizárólag a rövidtávú örömök maximalizálása a célja, új értékeket hordoz. Ilyenkor ugyanis az életünk megosztásáról van szó. Ebbe beletartozhat olyasvalami is, mint például, hogy egyszer-egyszer nem a legjobb énünkkel találkozik a másik: nincs kivasalva az ingünk vagy smink nélkül mutatkozunk. Amikor egymás mellett ébredünk, együtt főzünk, egy izgalmas filmet nézve összebújunk vagy akár, amikor új tájakat fedezünk fel, mind rendkívül intim pillanatok lehetnek. Az ilyen pillanatok mind egy hosszú távú párkapcsolat utáni vágyról vallanak és akár az igaz szerelem jelei is lehetnek.

Az elköteleződés és a közös, hosszú távú tervek további egyértelmű jelei annak, hogy igaz szerelem van közöttünk. Minden párkapcsolatban fontos a perspektíva kialakítása, egy közös álom vagy komoly életkép és elképzelések fölvázolása. Ez a közös kép lehet a családalapítás, egy ház építése vagy új élet kezdése együtt egy másik városban, országban vagy akár kontinensen.

Azonban elképzelhető ennél egy, a fentieknél kisebb volumenű vágy is, például egy közös utazás alatt új élményekkel gazdagodni. Mindegy, mi ez a kép vagy álom, a legjobb, ha mindketten közösen álmodunk nagyokat és együtt, közös erővel törekszünk a megvalósításukra.

A tisztelet ugyanígy nagyon fontos része az igaz szerelemnek: kulcsfontosságú, hogy a társunkat elfogadjuk, megbecsüljük és a véleményét, nézeteit fontosnak tartsuk.

Hullámok és hullámvölgyek

Fogadjuk el azonban, hogy az élet nem telhet mindig felhőtlenül boldogan. Az igaz szerelem pedig mindenekelőtt a rosszabb időszakokban mutatkozik meg. Ilyenkor válik egyértelművé, hogy társunkkal hogyan állunk a párkapcsolatunkhoz, készen állunk-e arra, hogy segítsünk egymásnak elfogadni, hogy épp nem a legjobb dolgok történnek velünk és közösen túllépjünk rajtuk.

Ezért épp a nehezebb időszakokban derül fény a párkapcsolatunk igazi mélységére. Megbízunk a társunkban, támogatjuk és támaszt is nyújtunk számára? Ezen pontok mellett fontos szerepe van a párkapcsolatban annak is, hogy a társunkat önálló és független személyként elfogadjuk. Ne próbáljuk meg megváltoztatni, inkább törekedjünk arra, hogy elfogadjuk és szeressük minden gyengeségével és hibájával együtt, csak is saját magáért és azokért a tulajdonságokért, amikért önmaga lehet.

Kapcsolódó cikk: Honnan tudom, hogy Ő az Igazi?

Ennek ellenére egy párkapcsolatban mindig vannak súrlódási pontok és kisebb-nagyobb feszültségek, amelyek leginkább a mindennapos együttlétből fakadnak. Ilyen nehezítő tényező lehet például a lakásban tartott rend kérdése:, lehet, hogy amit az egyik fél egy kis rendetlenségnek lát, azt a másik totális káoszként írja le. Ilyenkor érdemes kompromisszumokat keresni és kötni. Próbáljuk meg a piszkos zoknikat nem elöl hagyni, hajtsuk le a WC deszkát és legyünk megértőbbek és higgadtak, ha a másik szokásairól van szó.

Bizalomigaz szerelem

A fentieken kívül a bizalom az egyik legfontosabb pillére az igaz szerelemnek. Bizalom nélkül ugyanis nincs szerelem és nincs párkapcsolat. Ezért legyünk mindig őszinték a társunkhoz, mondjuk el neki a mindennapi nehézségeinket, amelyekkel szembe kell néznünk, a problémáinkat osszuk meg egymással és semmiképp se térjünk ki az ilyen jellegű beszélgetések elől.

Még akkor se, ha néha nehéznek tűnik, hogy megnyíljunk a társunknak. Mindenkinek lehetnek apró titkai, azonban a fontos kérdések terén a közös életünkben kölcsönösen nyitottnak kell lennünk és egymásban vakon megbíznunk. Dolgozzunk meg az igaz szerelemért újra és újra, mindennap, hogy bármikor egymás ölébe eshessünk tudva , hogy a másik megtart. Az ilyen bizalom pedig biztonságot nyújt, pont olyat, amilyenre az igaz szerelemhez szükség van.

Készen áll arra, hogy Ön is megtalálja az igaz szerelmet?

Regisztráljon!

Kérdése van? Elmondaná véleményét az igaz szerelemről? Írja meg kommentben a cikk alatt!