Egy párkapcsolat szakaszai

párkapcsolat szakaszai

A párkapcsolatok mindegyike különböző fázisokon megy keresztül, két ember egymásra talál, szerelmesek lesznek, majd elkezdik kialakítani a közös életüket. Ha a köztes időben sikerül átvészelni és megoldani a párkapcsolati problémákat, nehézségeket és kételyeket egymással szemben, jó eséllyel indulhatunk neki egy tartós, erős párkapcsolatnak.

„Ahány ház, annyi szokás.” Igaz ez a párkapcsolatok szakaszaira is. Mindenki más állomásokat határoz meg legfontosabbként egy kapcsolatban, az sem biztos, hogy minden párkapcsolat keresztül megy az összes fázison, sőt van olyan is, amely többször visszatér egy-egy szakaszhoz. Egy viszont biztos: minden kapcsolat más, mindegyik folyamatosan alakul és időről időre változik. Éppen ezért nehéz a párkapcsolat során előforduló általános és pontos korszakokat megnevezni, azonban mi most mégis megpróbálkozunk vele:

Párkapcsolati fázis: Egymásra találás

A felgyorsult világban egyre nehezebb megtalálni azt a társat, akivel akár az egész életünket is leélhetjük. A napunk nagy részét munkahelyünkön töltjük, sokszor éppen hogy csak hazaesünk és már nincs energiánk arra, hogy felkerekedjünk, ismerkedjünk és megtaláljuk a párunkat Emiatt egyre többen használunk online társkereső oldalakat a nehézség áthidalására. Egy komoly internetes társkereső oldal nagyban megkönnyíti azt, hogy rátaláljunk valakire, akivel a személyiségjegyeinkben összeillünk és a társsal valamint a párkapcsolattal szembeni elvárásaink megegyeznek. Ezek a tényezők ugyanis nélkülözhetetlen alapjai egy működő, tartós párkapcsolatnak. AZ ELITTÁRS többek között ezekre a problémákra nyújt megoldást: szűrőként funkcionálva csak olyan partnerjelölteket ajánl, akikkel ebben a két kulcsfontosságú faktorban összeillünk. Így ez után már csak arra kell figyelnünk, hogy van-e köztünk vonzódás.

Párkapcsolati fázis: Romantikus szerelem

romantikus szerelem

A szerelemnek ez az a szakasza, amelyet a legtöbb művész és romantikus film is feldolgoz, a párkapcsolat igazi kezdete. Ekkor a pár között egyenesen izzik a levegő, spontán cselekszenek és rendkívül sok érzelem van jelen a párkapcsolatban. Nagyon hamar megjelenik a szexuális vágy is a másik iránt, ami ugyancsak fontos szerepet játszik. Ebben a fázisban a szexuális ingerek gyakran összekeverednek a szerelemmel, hiszen az érzéseink ilyenkor rendkívül intenzívek. Ekkor hajlamosak vagyunk párunkat tökéletesnek látni és legszívesebben minden percünket vele töltenénk. A párkapcsolatnak ebben a fázisában egyik félnek sem kell erőfeszítéseket tennie és nincs szükség komolyabb elkötelezettségre sem: ilyenkor minden természetesen és gyorsan történik, és minden magától értetődőnek tűnik.

Párkapcsolati fázis: Alkalmazkodás a valósághoz

A kezdeti időszak után, amely tele van szenvedéllyel, és arra késztet minket, hogy minden időnket a párunk közelében töltsük, egy olyan szakasz következik, amelyben jobban megismerjük egymást, kialakítjuk a párkapcsolat tudatalatti szabályait, kialakul közöttünk az intimitás, a szenvedély, a vonzalom és a gyengédség a másikkal szemben. A valósággal való találkozás azonban elkerülhetetlen, ugyanis a „rózsaszín köd” nem tart örökké. Sokunk számára ez egy nehéz időszakot jelent és ilyenkor bele kell törődnünk abba, hogy a „gyomrunkban érzett bizsergés” időszaka véget ért. Megtanuljuk kezelni a konfliktusokat, esetleg azt, hogy a társunk máshogy viselkedik bizonyos helyzetekben, mint azt elvárnánk. Ilyenkor jövünk rá, hogy hogyan alakítsuk ki a párkapcsolatot úgy, hogy saját egyéniségünk is egyben maradjon. Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban megtanuljunk kompromisszumokat kötni és mindketten elégedettek legyünk a párkapcsolattal.
Ebben a fázisban kezdődik el valójában a komoly kapcsolat: illúziók nélkül, igazi elkötelezettséggel és intimitással.

Párkapcsolati fázis: Problémák, befolyásolásra törekvés

Minél közvetlenebb aviszonyunk a társunkkal, annál jobban ismerjük egymás és a kapcsolat erősségeit és gyengeségeit. Ilyenkor gyakran kiderülhetnek olyan részletek a másikról, amelyek miatt csalódhatunk benne és akár a vonzódásunk is csökkenhet iránta. Természetesen ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a legkisebb párkapcsolati problémák is hatalmas veszekedésekké csúcsosodnak ki. Ilyenkor sokan gondolunk a szakításra és megkérdőjelezzük az érzéseinket is. Nyilvánvalóan nem minden veszekedés végződik szakítással, azonban ezek mindegyike próbára teszi és edzi a kapcsolatot. A párkapcsolat ezen fázisában a legnagyobb feladat, hogy megtanuljuk megbeszélni és közösen megoldani a problémáinkat.

Párkapcsolati fázis: Értékelés

Néha felmerülhet bennünk a kérdés: tényleg ez az a párkapcsolat, amire vágytunk? Tényleg Ő az igazi? Mi történne, ha…? Előfordulhat, hogy túlságosan is megszoktuk egymást és akár meg is untuk a másikat, valami változásra vágyunk. Sokan ekkor választják a félrelépést, egy viszonyt valaki mással.

párkapcsolat

Nehéz megállapítani, hogy ez a pont mikor következik be egy párkapcsolatban. Előfordulhat, hogy már pár hónap után, gyakran néhány év után, és vannak olyan párkapcsolatok, ahol soha. Azonban minden párkapcsolatban bekövetkezik az a pillanat, amikor úgy érezzük, hogy ismerjük a másikat, tudjuk, hogy mit fog csinálni, miket szeret, így egy fajta állandóság alakul ki, és csak nehezen tudjuk egymást meglepni. Ez biztonságosnak és kényelmesnek tűnik, hiszen szeretjük előre tudni, hogy mire számíthatunk. A szenvedéllyel együtt ilyenkor az érdeklődés is lejjebb hagyhat és előfordulhat, hogy elmúlik a társunk iránti vonzalom, a szex rutinná válik és gyakorisága csökken. Azonban ahhoz, hogy az érzelmek ne hűljenek ki, minden párkapcsolatban szükség van a meglepetés erejére, az ismeretlenre.

Ezért fontos, hogy mindkettőnknek legyenek olyan tevékenységei, amelyeket megtartunk saját magunknak és nem osztjuk meg a társunkkal. Ez lehet főzés, munka, hobbik, sport vagy akár a barátok egy csoportja. Érdemes ezért nem csak a párkapcsolatba időt és energiát fektetni, hanem saját magunk és a társunk érdeklődésének fejlesztésébe is. Intellektuálisan vagy spirituálisan, de adjunk magunknak időt arra, amit igazán fontosnak tartunk! Ennek eredményeként nem csak a saját érdeklődésünket tartjuk fent, hanem a társunkét is.

Párkapcsolati fázis: Békülés, egymás elfogadása

Ha a párnak nem sikerül megoldani a problémákat, az sok esetben a párkapcsolat végét jelenti. Azonban, ha a párnak az értékelés fázisban sikerül megoldani a párkapcsolati problémákat, kérdéseket, a békülés vagy megbékélés szakasza következik, amelyben a ráébredünk, hogy ismét szeretnénk közelebb kerülni a másikhoz. Ilyenkor teljesen elfogadjuk a másikat, azokkal a tulajdonságaival együtt, amelyeket korábban akár a saját szokásainkkal vagy felfogásunkkal teljesen összeegyeztethetetlennek tartottunk.

Ettől a pillanattól kezdve ugyanúgy látjuk a párunkat, mint saját magunkat: koránt sem tökéletesnek. Ha azonban egy sikeres, boldog párkapcsolatra vágyunk, ügyeljünk rá, hogy figyelembe vegyük egymás igényeit valamint a sajátjainkat se hanyagoljuk el.

Készen áll, hogy belevágjon egy kapcsolatba?

Regisztráljon az ELITTÁRS oldalra

Források:

1 5 facts about online dating, 2014. Február 13., Link: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/02/13/5-facts-about-online-dating/

2 http://relationship-institute.com/[email protected]_ID=153.html