Párkapcsolat szerelem nélkül: érdemes küzdeni vagy inkább továbblépni?

párkapcsolat szerelem nélkül

Ugyan a párkapcsolatoknak nem létezik általános definíciója, alapvetően két olyan ember kapcsolatát jelenti, akiket a szerelem köt össze. Az ideális kép egy szerelmespárról két olyan embert mutat, akik azért vannak együtt, mert szerelmesek egymásba és erős szeretet is éreznek egymás iránt.

Az élet azonban nem mindig hasonlít egy hollywoodi történetre, a valóságban legtöbbször nem ennyire egyszerű a helyzet. Vannak, akik úgy kezdenek bele egy párkapcsolatba, hogy nem éreznek szerelmet a másik iránt mások pedig úgy maradnak benne egy párkapcsolatban, hogy elmúlt a szerelem érzése. Mindkét eset sokszor akkor alakul ki, ha az egyik fél emocionálisan vagy pénzügyileg függ a másik féltől. A való életben arról sem könnyű megbizonyosodni, hogy a szerelem valóban elmúlt-e. Vannak olyanok, akik továbbra is ugyanolyan erős érzelmeket éreznek a társuk iránt, mint korábban, azonban úgy érzékelik, hogy a párkapcsolatból kiveszett az intimitás. Ez jelentheti, hogy felhagytak a meghitt, bizalmas beszélgetésekkel, az ölelkezéssel vagy a szeretkezéssel és ezért egyszerűen hiányzik az igazi társ, annak ellenére, hogy valójában párkapcsolatban vannak.

Normális, ha az ember szerelem nélküli párkapcsolatban van?

Egy szerelem nélküli párkapcsolat nem szükségszerűen boldogtalan vagy rossz párkapcsolat. Vannak olyan párok, akik nagyon jól élik egymás mellett a mindennapi életüket, jól tudnak együttműködni, amikor a családi élet megszervezéséről vagy a gyermekek neveléséről van szó. Ezért értékelik egymást, azonban a párkapcsolat maga inkább praktikusnak és felszínesnek mondható.

Az, hogy egy szerelem nélküli párkapcsolat működik-e vagy sem, attól függ, hogy Ön illetve párja mit tart fontosnak benne. Ha a stabilitás és biztonság számít a legjobban, a szerelem valószínűleg átalakul egy erős barátsággá.

Néha az is megtörténik, hogy a szerelem nem csak elmúlik, hanem épp az ellenkezőjévé alakul át: az évek múlásával számos okból a valaha létezett lángoló szerelmen negatív érzések kerekednek felül. Egy ilyen, átalakult kapcsolat pedig bizonyára egyik fél számára sem előremutató. Ha szülőként alakult át ilyenné a kapcsolatuk, mindenképpen érdemes dolgozni rajta, hiszen a gyerekek is érintettek lesznek ebben az esetben – az ELITTÁRS pszichológusa néhány hasznos tippet adott, amelyeket a cikk folytatásában olvashat.

Érzelemmentes párkapcsolat: elterjedt dolog

Az ELITTÁRS egy felmérésben 746 egyedülálló bevonásával vizsgálta azt, hogy mennyire elterjedtek a szerelem nélküli párkapcsolatok, illetve a tagok milyen arányban tapasztaltak már ilyet.

A felmérésben résztvevők 57 százaléka szerint működhet egy párkapcsolat akkor is, ha pár nem érez szerelmet egymás iránt. Ezt tisztán tapasztalatból válaszolták, ugyanis a nők 43 százaléka és a férfiak 50 százaléka volt már olyan párkapcsolatban, ahol vagy ő, vagy volt párja nem táplált érzelmeket a másik iránt, sőt, mindennek ellenére a válaszadók negyede 5 évnél tovább maradt ilyen kapcsolatban.

Miért marad valaki egy érzelemmentes párkapcsolatban?

Mivel mindenkinek szüksége van a szeretetre, szerelemre, felteheti a kérdést, hogy miért is marad bárki egy olyan kapcsolatban, ahol elmúltak vagy nem is léteztek az érzelmek. Sokaknál szerepet játszik a felelősségtudat: minden harmadik egyedülálló (31 százalék) a közös gyerekeket nevezte meg az érzelemmentes kapcsolatban maradás okaként. A legtöbben (34 százalék) azonban úgy vélték, hogy az egyedülléttől való félelem is gyakran elég az együtt maradáshoz, annak ellenére, hogy érzelmek már nincsenek jelen a kapcsolatban. Ennek ellenére a nők 84 százaléka és a férfiak 69 százaléka inkább élne egyedül, mint egy szerelemmentes párkapcsolatban. Ebből egyértelműen látszik, hogy ugyan kevesen szeretnének szerelem nélküli párkapcsolatban élni, mégis, ha valaki már benne van egy ilyenben, igen nehéz kilépnie belőle.

párkapcsolat szerelem nélkül - ELITTÁRS infografika

A kihűlt érzelmeket lehetséges visszahozni?

Ha azt érzékeli, hogy párja és Ön között kezd kihűlni a szerelem, érdemes végiggondolni, hogy mit szeretnének, mi legyen a kapcsolat jövője. A válaszadók 70 százaléka szerint érdemes lehet dolgozni a párkapcsolaton, mielőtt kimondják, hogy a kapcsolatuk vagy házasságuk ezennel válással véget ért, szerintük ugyanis lehetséges visszahozni a szerelmet egy párkapcsolatba. Ennek mikéntje azonban már nem ilyen egyértelmű. A legtöbben egy közös nyaralást javasolnak (37 százalék), a szünet tartását a válaszadóknak csak 17 százaléka tartja jó megoldásnak, másokkal találkozgatni pedig 6 százalék szerint segíthet. A válaszadóknak csak 1 százaléka gondolja, hogy egy új gyermek vagy háziállat jobbá teheti a kapcsolatot, egy nagyobb közös projekt véghezvitelével a férfiak 20, a nők 12 százaléka próbálkozna. A válaszadók átlagosan 24 százaléka (a nők 28, a férfiak 17 százaléka) szerint viszont szakértő segítségét kell kérni.

utak

Ezért megkérdeztük az ELITTÁRS pszichológusát, Salama Marine-t, hogyan lehet egyáltalán eldönteni azt, hogy érdemes-e harcolni a párkapcsolatért vagy inkább el kell-e engedni, ha az érzelmek elhalványodtak vagy teljesen elmúltak.

A szakértő véleménye szerint, ha nem tudja eldönteni, hogy megéri-e harcolnia a párkapcsolatért, vagy érdemes lenne-e inkább továbblépni, négy fontos kérdést kell önmagában tisztáznia:

1Egy párkapcsolat egy részről az egyén szabadságának valamennyi feladásával jár. Gondolja végig, hogy azok az előnyök, amelyeket e párkapcsolat eredményeként élvez illetve a párkapcsolattal járó lemondások összeegyeztethetőek-e a társával illetve magával a kapcsolattal való elvárásaival. Ennek érdekében tegye fel magának a kérdést: Ugyanolyan fontos még a párja, vagy fontos-e eléggé ahhoz, hogy feladja függetlenségének legalább egy részét?

2Ahogy a felmérésünkből kiderül, vannak, akik sokkal inkább ragaszkodnak párjukhoz, mint a párjuk hozzájuk. Második kérdésként próbáljon meg választ találni arra, hogy: ha nem lennének már együtt, inkább volt párja, vagy maga az állapot, hogy párkapcsolatban van hiányozna-e inkább Önnek?

3Egy párkapcsolatban a felhőtlen időszakok mellett gyakran előfordulnak nehézségek is. A társak közti megértés és támogatás elengedhetetlen része egy boldog párkapcsolatnak. Ezért harmadik kérdésként gondolja végig a következőt: Minden esetben tud támaszkodni társára vagy inkább egyedül érzi magát, ha nehéz helyzetbe kerül vagy bármilyen problémát meg kell oldania?

4A párkapcsolat érzelmi vonala mellett fontos, hogy minden tekintetben összeillő elképzeléseik legyenek társával. Negyedik kérdésként ezért fogalmazza meg magában a következőt: Elégedett, illetve mindketten elégedettek a szexuális életükkel?

„Ha kétségei támadnak, hogy párkapcsolatába érdemes-e még energiát fektetni, esetleg le kellene-e zárnia, válaszolja meg a fenti kérdéseket magában és ki fog derülni, hogy valóban a megfelelő okokból van-e együtt párjával. Elegendő-e az, ami kettőjük között van ahhoz, hogy biztosan lehessen rá a jövőben építeni? Ha amellett dönt vagy döntenek, hogy érdemes küzdeni a párkapcsolatért, ne feledje, hogy egy párkapcsolat mindig változik, nem lehet rá passzív folyamatként tekinteni. A szerelem nem úgy működik, hogy egyik nap még létezik, majd másnapra elmúlik: minden nap, folyamatosan dolgozni kell rajta.” – mondja a szakértő.

Regisztráljon ingyenesen most!