A távkapcsolat sikerének titka

távkapcsolat

Sokan vélekednek úgy, hogy a távszerelmek egy idő után kihűlnek, hiszen hiányzik a hétköznapokból az intimitás, egymás közelsége, ami fontos velejárója egy kapcsolatnak. Mégis mit tehetünk, hogy fenntartsuk a lángot? Hogyan hidaljuk át a távolság okozta problémákat?

Bizonyára sokan ismerünk olyan párokat, akik távkapcsolatban, tehát nem egy városban vagy nem ugyanabban az országban élnek. Egy felmérés szerint – meglepő módon – nincs különbség férfiak és nők között, inkább személyiségfüggő, hogy ki, hogy viseli a távkapcsolat nehézségeit.1 Nehéz megszokni a másik hiányát, főleg akkor, ha már együtt éltünk a párunkkal. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy hozzá lehet szokni a másik fél hiányához, ha pár dologra odafigyelünk:

Távkapcsolat – folyamatos, őszinte kommunikáción alapul

Minden kapcsolatnak az alapja a bizalom, és ezt nehezebb fenntartani a távkapcsolat alatt. Ezért tisztázzuk előre, hogy számunkra mit jelent a hűség, mi a megcsalás, és azon dolgok, amelyeket nem tudunk tolerálni ezen időszak alatt sem.

rendszeres találkozás

Rendszeres találkozás

Próbáljunk meg legalább havonta találkozni a kedvesünkkel. Távkapcsolatban élni nem egyszerű, sokszor nehezen telnek a külön töltött napok, ám a havi egyszeri találkozásnak is megvan a maga varázsa, hiszen minden találka alkalmával átélhetjük az izgulós első randi érzését.

Hűség

Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus szerint, a “hűség” alatt legtöbben a szexuális hűséget értik, ezért egy jó beszélgetés és szellemi egyetértés valaki mással még nem sorolható a megcsalás kategóriájába. Azonban az érzelmi hűség legalább ugyanilyen fontos: ha érzelmileg kötődünk a másikhoz, akkor a testünknek is könnyebben tudunk megálljt parancsolni.2

Kitartás

Azt mondják, hogy az igaz szerelem a távolságnak is ellenáll. A lényeg, hogy maradjunk optimisták, mert ha kitartóak vagyunk ebben az időszakban, az a párkapcsolatunkat csak erősebbé és még szilárdabbá teszi.

meglepetésMeglepetés

Sok apróság is színesítheti a távkapcsolatot, melyekre érdemes odafigyelni. Például búcsúzás előtt hagyjunk kis leveleket vagy egy közös fényképet a másik lakásában. A párunknak nagy meglepetést és örömet szerezhetünk, mikor majd megtalálja ezeket!

Közös célok

Bár a távkapcsolat sem tart örökké, fontos, hogy mindvégig legyenek közös céljaink, amelyek érdekében könnyebb kitenni magunkat a távkapcsolat megpróbáltatásainak. Ha nem tudjuk megoldani, hogy közösen építsük a jövőnket, akkor egy idő után érdemes elgondolkozni azon, hogy van-e értelme a kapcsolatnak.

A távollét olyan mint a szél. A kis tüzeket kioltja, a nagyokat fellobbantja. A nagyokat fellobbantja…” Szécsi Pál

Igenis működhet egy távkapcsolat, és még jót is tesz, ha hiányoljuk a szerelmünket. Ám tény, hogy csak ideiglenes megoldásként, hiszen végső soron az a célunk, hogy együtt fejlődjünk és közösen tervezzük a jövőnket.

Regisztráljon!

Ön élt már távkapcsolatban? Hogyan sikerült átvészelni a távolságot vagy miért nem sikrült megmenteni a kapcsolatot?

Források:

1 Működhet a távkapcsolat? (Forrás: http://napidoktor.hu/cikk/49.21020/Mukodhet-a-tavkapcsolat)
2 Távkapcsolat vagy viszony? (Forrás: http://player.hu/eletmod/tavkapcsolat/#.UWv7rHe1WIl)