Szerző: Békési Katalin
17651

A távkapcsolat sikerének titka

távkapcsolat
Sokan vélekednek úgy, hogy a távszerelmek egy idő után kihűlnek, hiszen hiányzik a hétköznapokból az intimitás, egymás közelsége, ami fontos velejárója egy kapcsolatnak. Mégis mit tehetünk, hogy fenntartsuk a lángot? Hogyan hidaljuk át a távolság okozta problémákat?

Bizonyára sokan ismerünk olyan párokat, akik távkapcsolatban, tehát nem egy városban vagy nem ugyanabban az országban élnek. Egy felmérés szerint – meglepő módon – nincs különbség férfiak és nők között, inkább személyiségfüggő, hogy ki, hogy viseli a távkapcsolat nehézségeit.1  Nehéz megszokni a másik hiányát, főleg akkor, ha már együtt éltünk a párunkkal. Ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy hozzá lehet szokni a másik fél hiányához, ha pár dologra odafigyelünk:

Távkapcsolat - folyamatos, őszinte kommunikáción alapul

Minden kapcsolatnak az alapja a bizalom, és ezt nehezebb fenntartani a távkapcsolat alatt. Ezért tisztázzuk előre, hogy számunkra mit jelent a hűség, mi a megcsalás, és azon dolgok, amelyeket nem tudunk tolerálni ezen időszak alatt sem.

rendszeres találkozás

Rendszeres találkozás

Próbáljunk meg legalább havonta találkozni a kedvesünkkel. Távkapcsolatban élni nem egyszerű, sokszor nehezen telnek a külön töltött napok, ám a havi egyszeri találkozásnak is megvan a maga varázsa, hiszen minden találka alkalmával átélhetjük az izgulós első randi érzését.

Hűség

Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus szerint, a “hűség” alatt legtöbben a szexuális hűséget értik, ezért egy jó beszélgetés és szellemi egyetértés valaki mással még nem sorolható a megcsalás kategóriájába. Azonban az érzelmi hűség legalább ugyanilyen fontos: ha érzelmileg kötődünk a másikhoz, akkor a testünknek is könnyebben tudunk megálljt parancsolni.2

Kitartás

Azt mondják, hogy az igaz szerelem a távolságnak is ellenáll. A lényeg, hogy maradjunk optimisták, mert ha kitartóak vagyunk ebben az időszakban, az a párkapcsolatunkat csak erősebbé és még szilárdabbá teszi.

meglepetésMeglepetés

Sok apróság is színesítheti a távkapcsolatot, melyekre érdemes odafigyelni. Például búcsúzás előtt hagyjunk kis leveleket vagy egy közös fényképet a másik lakásában. A párunknak nagy meglepetést és örömet szerezhetünk, mikor majd megtalálja ezeket!

Közös célok

Bár a távkapcsolat sem tart örökké, fontos, hogy mindvégig legyenek közös céljaink, amelyek érdekében könnyebb kitenni magunkat a távkapcsolat megpróbáltatásainak. Ha nem tudjuk megoldani, hogy közösen építsük a jövőnket, akkor egy idő után érdemes elgondolkozni azon, hogy van-e értelme a kapcsolatnak.

 

A távollét olyan mint a szél. A kis tüzeket kioltja, a nagyokat fellobbantja. A nagyokat fellobbantja..."  Szécsi Pál

 

Igenis működhet egy távkapcsolat, és még jót is tesz, ha hiányoljuk a szerelmünket. Ám tény, hogy csak ideiglenes megoldásként, hiszen végső soron az a célunk, hogy együtt fejlődjünk és közösen tervezzük a jövőnket.

 

Regisztráljon!

Ön élt már távkapcsolatban? Hogyan sikerült átvészelni a távolságot vagy miért nem sikrült megmenteni a kapcsolatot?

 

Hozzászólások

Én egy ilyenben élek most. A párom még csak nem is magyar. Magyarul sem tud, angolul beszélünk egymással. Papíron szundai, de csörgedez benne holland vér is. Kint él Indonéziában. Budapesten ismerkedtünk meg. A munkahelyemen óvva intettek mindenkit, hogy nehogy bárki a szívünkhöz nőjön. Mert ha elmegy, hiányozni fog. Hát, annyira hiányzott, hogy elvállaltam ott egy hasonló munkát, s kint szerelmesek lettünk egymásba. Aztán idén megint kimentem, mert nem bírtam nélküle. Az utolsó napon, a reptéren, a helyi szokások szerint, a családja jelenlétében megkértem a kezét. S azt mondta, hogy IGEN!

Nem működhet. 4-szer próbáltam, sosem ment. Persze meglehet magyarázni hogy de igen, meg minden találkozás = első randi.... ez nem igaz. Aki tartós és komoly kapcsolatra vágyik, annak ez nem megy, mert amit egy olyan kapcsolat tud adni, azt nem lehet megadni kéthetente vagy havonta 24-48 órában. Az nem kapcsolat, csak eü szex.

Nagyon sok idős ember szeretne ismerkedni, társat keresni a neten. Azok a tanácsok, amelyeket adnak, gyakorlatilag nem foglalkoznak az idős emberek speciális problémáival, amelyeket talán nem kell részleteznem, különösen a szakértőknek nem kell.

Kedves Péter! Szerkesztőségünk próbál minden korosztály problémáira, kérdéseire választ illetve tanácsot adni. Amennyiben kérdései vagy témafelvetései merülnek fel, kérjük ossza meg velünk őket és egy cikk keretében szakértőink a legjobb tudásuk szerint megválaszolják őket. Kérdéseit illetve témafelvetéseit megoszthatja egyszerűen a cikkek alatt kommentben, vagy megírhatja a szerkesztoseg@elittars.hu e-mail címre is. Üdvözlettel: Az ELITTÁRS csapata