Viszonzatlan szerelem: hogyan értelmezzük és hogyan viselkedjünk?

viszonzatlan szerelem

Találkozott valakivel, akit nem tud kiverni a fejéből? Gyakran gondol rá és tudat alatt is arról álmodozik, hogy nem sokára újra találkozik vele és boldogan múlatják közösen az időt?

Ha ezeket a jeleket veszi észre magán, Ön közel áll hozzá, hogy újra szerelmes legyen. Problémát okozhat azonban, ha rajongása tárgya másképp áll a bimbózó kapcsolathoz: mit tegyen, ha érzelmei viszonzatlanok maradnak?

Beleszeretni valakibe… viszonzatlanul

Beleszeretni valakibe furcsa érzés, ugyanis a boldogság mellett, számos kétség és bizonytalanság merülhet fel Önben: valóban Ő-e az, akit keresett, a tökéletes partner, aki viszonozza majd a szerelmét. A visszautasítástól való félelem teljesen mindennapos, amely a romantikus érzések mellett néha előtérbe kerül. Ha azonban sikerül leküzdenie a kétségek által állított akadályokat, máris jóval közelebb kerülhet az igaz szerelemhez.

Kölcsönös érzelmek és viszonzatlan szerelem: mi lenne, ha…

Néhányan elkezdenek álmodozni, mások viszont egyből a visszautasításra gondolnak. Akármi legyen is, az ilyenkor a fejében kavargó gondolatokat érdemes megpróbálnia higgadtan kontrollálni. A lelkesedés helyén kezelésével megvédheti magát, de nem érdemes túl nagy teret engednie a félelmeknek sem.

Az indokolatlanul lelkes gondolatok kontrollálásával lehetősége nyílik egy fajta önvédelemre, amivel szívét biztonságban tudhatja, szerelmét, valamint érzéseit sem pazarolja. A lépés ugyanis, hogy a másik fél (vagy akár Ön) kimutassa az érzelmeit, valamint hajlandó legyen vagy akarjon egy új kapcsolatba kezdeni, nem mindig megy egyszerűen. Mindenki akaratlanul is cipel magával egy csomagot, amelyben azokat a részben keserű tapasztalatokat, érzéseket hordozza, amelyeket a korábbi kapcsolatai, szerelmei alatt szerzett. Fontos azonban, hogy ahelyett, hogy a csalódástól, visszautasítástól való félelemmel kezd neki a társkeresésnek, próbáljon figyelni a másik fél által közvetített jelekre.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket: Párkapcsolat szerelem nélkül: érdemes küzdeni vagy tovább kell lépni?

Tippek ikon Tipp: Ha úgy érzi, nem biztos abban, hogy jól olvassa a másik fél által küldött jeleket, kérdezzen rá nyíltan a terveire. Egy hosszú távú, jól működő párkapcsolat alapja az őszinteség, így a helyzet tisztázásával csak nyerhet: kapcsolata új szintre ér, vagy elkezdheti máshol keresni a boldogságot, mielőtt túl sok energiát fektetne egy olyan emberbe, akivel valójában nincs közös jövője. Ha pedig Ön az, aki a másik fél érzéseit nem tudja viszonozni, legyen őszinte vele és lépjen tovább. Mindkettőjükre kölcsönös szerelem vár egy másik partner oldalán.

Érdemes az érzelmeket kimutatni vagy inkább nem?

A romantikus kapcsolatoknak általában nincsenek szabályaik, nem alkalmazható rájuk egy általános séma vagy minta. Minden szituáció és minden párkapcsolat különböző, kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni egyik-másik élethelyzetben. Azonban van, hogy a személy, aki épp megdobogtatja a szívét a viselkedésével egyértelműen utal arra, hogy egy viszonzatlan szerelem szituációjában találja-e majd magát vagy számíthat egy boldog kapcsolat kialakulására.

1 Első jel: A találkozási lehetőségek kihasználása

A dohányos ember anélkül, hogy észrevenné, egyszer csak kint találja magát az udvaron és már gyújt is rá a cigarettára. Hasonlóképpen működik ez a vonzalommal, érzelmekkel is. Ha valakivel randevúzott már és megtudott róla néhány dolgot, néha akaratlanul is azokra a helyekre viszi a lába, amelyekről beszéltek, vagy ahol az illető sokszor megfordul: legyen az egy kedvenc kávézó, az edzőterem, a megszokott séta útvonal, a reggelente használt közlekedési vonal vagy akár a sarki kisbolt.

Figyelje azonban a jeleket, amelyeket a másik fél mutat. Ha kerüli Önt vagy kínosan érzi magát, ha véletlenül összefutnak, azt jelentheti, hogy nem érdeklődik Ön iránt. Fontos, hogy ne legyen tolakodó, és ha visszautasítást tapasztal, lépjen tovább!

2 Második jel: A mélyebb megismerés lehetőségének keresése

Talán emlékszik még az iskolapadból, hogy amikor számonkérésre került a sor, nagy figyelemmel kísérte a kérdéseket, amelyeket más diákok vagy hallgatók kaptak a tanártól, hogy jobban átlássa a témát és következtessen arra, hogy mi lesz az Ön kérdése. Ugyan a párhuzam kicsit szokatlan, azonban az érzelmek terén is működik ez a módszer.

A szituáció nagyon is hasonlít az előbb említettekre: hogyan gyűjtsön minél több információt egy bizonyos témában (jelenleg a vágyott partnerről), hogy megértse vagy megjósolja, hogy mi fog történni, hogy fog cselekedni. Ha az, akivel randizik valóban tetszik Önnek, a beszélgetéseik minden egyes mozzanatára és szavára emlékezni fog. Ezzel ugyanúgy lesz a másik fél is, ezért ha ő is lelkesen érdeklődik Ön iránt, ne féljen attól, hogy a viszonzatlan szerelem érzését kell átélnie.

3 Harmadik jel: Önkifejezés és a testbeszéd aktív használata

Az előzőek mellett fontos, hogy figyeljen a másik kifejezéseire és általánosan a testbeszédére. Ha például a másik fél nem közeledik Ön felé, elképzelhető, hogy nem érdeklődik Ön, mint leendő társ iránt, csak barátként kezeli. Azonban ez a viselkedés nem feltétlenül a viszonzatlan szerelem jele, az érzelmeket mindenki máshogy fejezi ki, így lehetséges, ha a másik fél csupán csak félős kifejezni, amit valójában érez. Ezért próbáljon több jelre egyszerre figyelni és az egész szituációból következtetéseket levonni.

A szemek például nehezen hazudnak, ezért talán a gesztikuláció értelmezése során a legnagyobb segítségére lehetnek abban, hogy véget vessen a viszonzatlan szerelemtől való félelemnek. Jól jelzi, hogy a másik nagyon is érdeklődik Ön iránt, ha minden mozdulatát lesi, hogy kitalálja az Ön lehetséges kívánságait.

Hogyan vallja be az érdeklődést?

Úgy gondolja, hogy a kapcsolatnak kettejük között lenne jövője? Szeretne tiszta lappal indulni, azonban nem tudja, hogy a másik fél hogy viszonyul Önhöz? Itt az idő, hogy valljon a kialakuló érzéseiről, vagy éppen a szerelemről!

Válasszon egy olyan időpontot, amikor kettesben tudnak lenni, így elkerülheti, hogy nagy nyilvánosság előtt kelljen megélnie a kínos szituációt, ha véletlenül valami nem úgy sikerül, ahogy Ön tervezte. Ha úgy döntött, hogy megteszi ezt a lépést, szedje össze minden bátorságát a cél érdekében és valljon őszintén az érzéseiről, céljairól, jövőbeli terveiről a másiknak.

Ön is átélte már a viszonzatlan szerelem érzését? Írja meg történetét a cikk alatt kommentben!

Regisztráljon!