Dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós: A tartós kapcsolat alapja a közös jövőkép

Dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós

Az ELITTÁRS legfrissebb, nemzetközi kutatása1 szerint újév környékén és január elején Európa-szerte megnő a partneroldalakra újonnan regisztráltak száma. Hogyan keressünk társat és miként vágjunk bele egy új kapcsolatba? Mivel kell tisztában lennünk? Mire számítsunk? A témáról párkapcsolati szakértőket, dr. Baktay Zelkát és dr. Baktay Miklóst, az ismert pszichológus házaspárt kérdeztük.

ELITTÁRS: Mivel kell tiszában lenni, amikor az ember társat keres vagy egy új kapcsolatba kezd?

Dr. Baktay Zelka: Minél inkább kiforrott identitásom van, kialakultak a saját szokásaim, annál fontosabb, hogy a másik a számomra fontos pontokban hasonlítson. Mert ha mindaketten hasonló értékeket vallunk, akkor már kevésbé kell összecsiszolódni.

Dr. Baktay Miklós: A legfontosabb, amit mi közös identitásnak nevezünk, ennek a kulcsa pedig a jövőkép. Tehát, hogy a pár tudjon egy olyan jövőképet kialakítani együtt, ami aztán segít összerendezni az életüket.

ELITTÁRS: Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a hasonlóságokat, a közös jövőképet keressük? Mit is jelent ez pontosan?

Dr. Baktay Miklós: Az egyik dimenzió, amit vizsgálunk, az a társas dimenzió. Fontos, hogy a két külön világot, amiből jönnek a felek (barátok, rokonok), össze tudják valahogy gyúrni. Ha ez sikeresen működik, akkor óriási esélyük van arra, hogy legyen egy közös identitásuk. Ha nincs meg a társas dimenzió, elhatárolódnak a külvilágtól és csak egy pár maradnak, akkor elporladhat a párkapcsolat.

A második a megélhetés dimenzió, fontos, hogy olyan emberek jöjjenek össze, akiknek nagyjából azonos a megélhetési dimenzióban elfoglalt szerepük. Tehát, hogy legyen már egy egzisztenciájuk, egy státuszuk, egy elfogadottságuk.

Nagyon fontos még a párkapcsolat gondoskodás dimenziója. Van-e valami a kettőjük közös életében, ami úgy jelenik meg, mint, amiről vagy akiről együtt gondoskodhatnak. Ez egy nagyon izgalmas kérdés. Ez a közös gyerektől egyikük nagymamáján át egy kutyáig bármi lehet, de kell lennie. Hogy ezt megtalálják-e, számunkra kulcskérdés.

A negyedik, amit sokat vizsgálunk és döntő kérdés, az érintés dimenzió. Ez megint különbözhet az egyes embereknél: a fiataloknál akkor jöhet létre a párkapcsolat, ha működik az érintés dimenzió, ha folyamatosan érintik egymást, ha van szex. A 30 év felettiek korosztályában már inkább az a fontos, hogy megvan-e a lehetősége, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, de már kevésbé fontos, hogy azonnal működjön, itt már lehetnek türelmesek. Mi ezt a 4 dimenziót vizsgáljuk és a terápiában arra törekszünk, hogy ezek egyensúlyban legyenek.

ELITTÁRS személyiségtesztELITTÁRS: Annak az egyedülállónak, aki egy új kapcsolatot keres, mennyire kell tisztában lennie saját magával és az elvárásaival kapcsolatban? Vagy inkább az a fontos, hogy tisztában legyen a saját jövőképével? Tudja pontosan, hogy mit szeretne, kit szeretne maga mellé?

Dr. Baktay Miklós: Ez egy jó felvetés. Inkább az a fontos, hogy ki mindenki lehet? Az ELITTÁRS oldalon nagyon jó a regisztrálási folyamat, mert segít énképet alkotni, segít meglátni magunkat valamilyen kérdések tükrében. Valamint meglátjuk azt is, hogy ki mindenkik lehetünk még.

Dr. Baktay Zelka: Igen, fontos dolog, hogy én tisztában legyek azzal, hogy ki vagyok és mi az identitásom, de az is, hogy hová szeretnék menni. Tehát, ha a személyiség öt dimenziója alapján ábrázoljuk magunkat egy koordinátarendszerben, azt várjuk, hogy a másik fél ahhoz a ponthoz minél jobban passzoljon. Bizonyos tulajdonságokban a partnerem ugyanolyan legyen mint én, ezzel szemben más tulajdonságokban, amik komplementert igényelnek, mint például az irányítás és az együttműködés, az a fontos, hogy ne domináljuk egymást.

De a hosszútávú tartós párkapcsolatnak az egy legfontosabb szempontja, hogy együtt, egy irányba változzunk.

Ezért is kell a jövőkép, hogy legyen egy képem arról, hogy hogyan, milyen irányba szeretnék mozdulni. Például, ha most egy harmadik emeleti lakásban lakom, de az a vágyam, hogy kiköltözzek a zöldbe, egy tanyára, a másiknak pedig az az álma, hogy még jobban beköltözzünk a városba, az Opera mellé, akkor az hogyan fog működni?

Igazán az a vágyunk, hogy akit végre egyszer megtalálunk, az legyen olyan akire vágytunk és működjön a kapcsolat hosszútávon is. Ebben segít az ELITTÁRS is.

Regisztráljon!

Források:

ELITTÁRS kutatás, 2013. december: Internetes társkeresés: Boomol az online társkeresés újév környékén