Miért köteleződünk el nehezen a 30-as éveinkben?

Dr. Baktay Zelka

A KSH adatai szerint ma kb. 3 millió egyedülálló él Magyarországon.1 Az ELITTÁRS szerkesztősége Dr. Baktay Zelka párkapcsolati szakértőt kérdezte meg arról, hogy vajon mi okozza a legnagyobb problémát Magyarországon a 30-as egyedülállóknak?

Dr. Baktay Zelka: Dr. Baktay Zelka, párkapcsolati szakértő. Férjével, Dr. Baktay Miklóssal, az együtt megszerzett tudásukkal az ELITTÁRS szerkesztőségének kérdéseire válaszoltak.

ELITTÁRS: Miért találnak nehezen társat a mai 30-asok és miért köteleződnek el nehezen?

Dr. Baktay Zelka: Akik most 30 év körüliek, azok a 80-as években születtek, ami azt jelenti, hogy az ő szüleik pedig az 50-es években születtek. A mostani 30-asok szülei úgy nőttek fel, hogy kevés figyelmet kaptak, ugyanis olyan gazdasági és működési rendszer volt az országban, ahol a gyerek még máshol szerepelt a figyelmi rangsorban. Gyerekkorukban kevés játékuk volt, korlátozott volt az élelmiszer-, valamint a cipőellátás, ezért annak idején azt tűzték ki célul, hogy ha egyszer gyerekük lesz, akkor mindent megadnak neki és számukra a gyerek lesz az első.

Inkább nézzük, ahogy a gyerek eszi a téliszalámit, de mi nem kérünk, csak gyönyörködünk, hogy ő eszi, mert csak annyi van, hogy neki jusson. Vagy oda adjuk neki az epret és azt mondjuk, hogy mi nem is szeretjük. Tehát a gyereket részesítjük előnyben, ő az első és mi szülők, csak utána jövünk.

ELITTÁRS: Ez hogyan hat a mostani 30-asok párkapcsolataira?

Dr. Baktay Zelka: A mostani 30-as generáció a fentiekből azt élte meg, hogy gyereknek lenni nagyon, nagyon jó dolog. Szuper, hiszen a gyerek az első, mindenki rá figyel, érte vannak a felnőttek. Ugyanakkor azt is látta, hogy szülőnek lenni viszont nagy gond, hiszen a szülőnek már nem sok jut se örömből, se erőforrásból. Emiatt, amikor valaki odakerül, hogy át kellene lépnie a gyerek szerepből, – amikor ő az első – egy olyan párkapcsolati szerepbe, amelynek ott lebeg a végén a szülőség, akkor sokan inkább azt mondják, hogy még élni szeretnének egy kicsit.

Ha pedig még élni szeretnének egy kicsit mielőtt elköteleződnek vagy mielőtt gyerekük lesz, az azt is jelenti, hogy az is bennük van, hogy amikor nekik elkötelezett kapcsolatuk vagy gyerekük lesz, akkor vége van az életüknek. Érthető, hiszen azt látták, hogy a szüleik már nem élik a saját életüket, hanem csak a gyerekeiken keresztül léteznek.

ELITTÁRS: Mi lehet a megoldás? Hogyan változtathatjuk meg az emberek attitűdjeit a tartós kapcsolatokkal és a családalapítással kapcsolatban?

elköteleződés, családalapításDr. Baktay Zelka: Ez nagyon nehéz. Ennek a generációnak most azt kell megtanítani, azt kell sugallani, hogy úgy neveljék a gyerekeiket és az legyen a szemléletük, hogy a családi rendszer akkor működik jól, ha mindenkinek megvan az öröme. Fontos tehát, hogy a párnak akkor is legyenek meg a saját jó programjaik, élményeik, az arany pillanataik, ha már szülők. Persze a gyereknek is legyen jó, de mindenki tegyen is hozzá a család életminőségéhez.

Mivel a mai 30-asok nem ebben nőttek fel, ezért nagyon nehéz ebből oda visszamenni, hogy nem a gyerek az első, hiszen a gyereknek sem az a jó, hogy ha azt hangsúlyozzuk, hogy mi nem számítunk. A gyereknek az a jó, ha kap egy jó modellt a felnőtt lét működéséről, ha azt látja, hogy szülőnek lenni is nagyon jó, meg férjnek lenni is nagyon jó, meg feleségnek lenni is nagyon jó.

Mivel a mai 30-asok nem ezt látták, nagyon nehéz az a lépés, hogy elhiggyék, hogy lehet ezt így is csinálni. Fontos tudniuk, hogy ha elköteleződnek valaki mellett, attól még nekik is meglehetnek a maguk örömei. Sőt, a saját, a másik valamint egymás életminőségéhez is hozzájárulhatnak, hiszen nem csak az alkalmazkodásról szól egy komoly, hosszú távú kapcsolat.

Kérdése vagy megjegyzése van a témában? Kérjük ossza meg velünk kommentben a cikk alatt!

Regisztráljon!

Források:

1 http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepsz2011/nepszelo2011_2.pdf