Dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós: „Tudásunkkal már a párválasztáskor segítenénk a párok életét.”

Dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós

Dr. Baktay Zelka és Dr. Baktay Miklós, párkapcsolati szakértők 2013-ban és 2014-ben szakszerű tanácsokkal segítették az ELITTÁRS felhasználóit a társkeresés, párválasztás és párkapcsolat témakörökben. Mindketten több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a párkapcsolati tanácsadás és pszichoterápia területén. Első interjúnkban tanácsadói tevékenységükről beszélgettünk.

ELITTÁRS: Mindketten elismert párkapcsolati szakértők. Mivel foglalkoznak pontosan?

Dr. Baktay Miklós: Van egy magánpraxisunk, ahol párkapcsolatokkal foglalkozunk. Azt gondoljuk, hogy a párkapcsolat, az a családi rendszer egészében értelmezhető, olyan kapcsolat, amit folyamatosan gazdagítani kell. Miután egy párkapcsolat létrejött, fontos, hogy a pár folyamatosan dolgozzon a kapcsolat intenzitásán.

Dr. Baktay Zelka: Ha egyedül jön el valaki hozzánk, mert éppen egyedülálló vagy, mert szakítás után keresi az útját, akkor is meg kell nézni azt a kapcsolati rendszert, amiben ő él és azzal számolva kell fölépíteni vagy megtalálni az ő útját.

Dr. Baktay Miklós: Ha szélsőségesen akarunk fogalmazni, akkor a magány elégséges ok arra, hogy valaki pszichológushoz járjon, de csak egy párkapcsolat jelent majd számára életminőségbeli javulást.

ELITTÁRS: Miért specializálódtak a párkapcsolatokra? Mi az, ami Önöket ebben a témában különösen megfogta?

Dr. Baktay Zelka: Ennek magánéleti oka van. Szeretünk együtt lenni és szeretünk együtt dolgozni. A pszichológiában a párterápia az a műfaj, ahol ha valaki komolyan veszi a szakmai szempontokat, akkor párban dolgozik. A legideálisabb, ha egy férfi és egy nő a terapeuta, ez is amellett szólt, hogy jó, ha együtt dolgozunk. Az pedig nagy előny, hogy mellesleg mi még párkapcsolatban is vagyunk.

Dr. Baktay Zelka és

Dr. Baktay Miklós

Házasok, két gyermek szülei
Legfontosabb írásaik:
Szegény nők – Szegény férfiak. (2012)
Párkapcsolat gazdagítás. Férjemmel másként (2010)
Szeretők (2009)
Párkapcsolati krízisek – Hogyan jöttünk ki jól? (2008)
Boldogtalan kapcsolatok – döntés, felelősség, gyávaság (2007)
Az önmagát kereső ember. Bűntudat és feloldozás (2007)
Eseteink – Páratlan párkapcsolatok (2007)

ELITTÁRS: Mi az, amivel többet nyújt egy párkapcsolati terápia, ha azt párok végzik?

Dr. Baktay Miklós: Egy terápiás folyamatnak körülbelül a fele nehézség onnan származik, hogy a terapeuta magányos a folyamatban, és hogy aki hozzá fordul, az nehezen találja az utat egy ilyen magányos emberhez. Mi beszélünk a saját konfliktusainkról és fölvállaljuk őket. A terápia során fontos a munkamegosztás, így ha az egyikünk beszél, a másik figyeli, hogy a pár hogyan reagál.

Dr. Baktay Zelka: Az a régi szemlélet a pszichológiában, hogy a pszichológus a magánéletét és a szakmaiságát teljesen különválasztja. Mi ebben egész másképp működünk. Hogyha valaki rákérdez arra, hogy mi van a mi magánéletünket illetően, akkor megmondjuk vagy elmondjuk, hogy a saját konfliktusunkat vagy problémahelyzetünket hogyan oldottuk meg. Nem azért, mert azt kell követni, hanem hogy lássák, hogy nekünk is vannak konfliktusaink és hogy a konfliktus azért jó, mert tudunk alkotni egy szabályt arra, hogy legközelebb hogyan kerüljük el azt. Így egy modellt tudunk mutatni a kommunikáció és az együttműködés lehetőségeire azoknak a pároknak, akik terápiára jönnek hozzánk.

ELITTÁRS: Miért fogadták el az ELITTÁRS felkérését, és döntöttek úgy, hogy az oldal felhasználóit is szeretnék támogatni szakértelmükkel?

Dr. Baktay Miklós: Van egy tudásunk a párkapcsolatról, és a legszívesebben azt már a legelején beletennénk a párok életébe. Vagy még a párválasztás előtt. A folyamatnak egy nagyon fontos állomása a kapcsolat kezdete. Az a jó, ha minél nagyobb a hozzáadott tudás és szerintem ebben a tekintetben az ELITTÁRS a legjobb.

Dr. Baktay Zelka: Tulajdonképpen első körben úgy tűnik, hogy ellenérdekeltek vagyunk, hiszen a jó párok jól működnek, így nekünk kevés kliensünk lesz, mert mi párterápiával foglalkozunk. Valójában az a helyzet, hogy mi a párkapcsolat gazdagítást sokkal szívesebben végezzük, mint a terápiát. Ha jobban összepasszoló, jobban működő párok találkoznak, akkor nagyobb esélyünk van rá, hogy több lesz a párkapcsolat gazdagító feladat és kevesebb a terápia.

ELITTÁRS: Mi a legfontosabb üzenetük az ELITTÁRS társkeresői számára? Hogyan találják meg azt, akivel hosszútávon, jól fog működni a kapcsolatuk?

Dr. Baktay Miklós: Én azt mondom, hogy bátran. Tehát célozzanak fölé! Sok párkapcsolat megy rá, hogy az egyik fél nem hiszi el, hogy neki járhat ilyen férfi vagy nem hiszi el, hogy neki járhat ilyen nő. Emiatt saját magát is leértékeli az illető és a párkapcsolat is elkezd leértékelődni.

Dr. Baktay Zelka: Mit javasolnánk? Hogy nagyon őszintén mondják meg, hogy mit szeretnének. Szánjanak arra időt, hogy az a kép, amit magukról kialakítanak és amit elvárnak, igazán passzoljon ahhoz, amit elképzeltek. És amikor találkoznak valakivel, akkor már csak arra kelljen figyelni, hogy van-e egy kis kémia, vagy nincs. És abban is nagyon őszintének kell lenni. Ha van kémia, akkor pedig nem kell tovább keresgélni.

Regisztráljon!