A szerelem iskolája

diákszerelem

Az 5-7 évesek számára egy izgalmas időszak veszi kezdetét az iskolakezdéssel. Az első tanítási nappal egyfajta utazásra indulnak a gyerekek, mely során nem csak olvasni, írni és számolni tanulnak meg, hanem az elkövetkező 9-12 iskolás év alatt a személyes fejlődés különböző szakaszain mennek keresztül, barátságokat kötnek, szerelmesek lesznek.

Az ELITTÁRS oldalnak adott exkluzív interjúban Dr. Inge Seiffge-Krenke professzor, a mainzi egyetem fejlődéspszichológia tanszék vezetője elárulja, hogyan változnak az iskolai évek alatt a lányok és a fiúk közötti kapcsolatok.

ELITTÁRS: Hogyan viszonyulnak egymáshoz a fiúk és a lányok az iskolás évek kezdetén?

Dr. Seiffge-Krenke: A nagyon kicsi gyerekek, az óvodások, kortól és nemtől függetlenül mindenkivel szívesen játszanak. Miután valamivel idősebbek lesznek, röviddel az iskolakezdés előtt, már egyre inkább az azonos nemű társaikat részesítik előnyben. A szülők például megfigyelhetik, hogy a lányos szülinapi zsúrokon, ekkor már csak egyetlen egy fiú van, aki biztos kellemetlenül érzi magát a lányok körében.

Az általános iskolában a gyerekek nemek szerint erősen elkülönülnek. Az ellenkező neműek gyakran egész negatívan értékelik egymást: A lányok a fiúkat bugyutának, míg a fiúk a lányokat hisztisnek tartják. Ez az úgynevezett nemi szegregáció nagyon fontos a nemi identitás kialakulásában és annak megerősödésében. Az egészen kicsi gyerekek már tudják, hogy ők fiúk vagy lányok. De ehhez több minden hozzátartozik: a helyes viselkedés, a kinézet, a testtartás, a játék… Ezért nagyon fontos ebben a korban az azonos neműekkel való barátság.

ELITTÁRS: Tehát a fiúknak és a lányoknak semmi kapcsolatuk nincsen egymással az általános iskolában?

Nagyon kevés olyan gyerek van, aki nemileg heterogén csoportban játszik. A kutatások 3-10% közé teszik ennek arányát. Azonban vannak olyan rituálék, amikor a lányok és fiúk mégis érintkezésbe kerülnek egymással. A fiúk például sűrűn olyan közel szaladnak a lányok csoportja mellett, hogy fellökik őket. A pszichológiában ezt borderworknek nevezzük, azaz egy játék a határokkal. Íly módon akarják tudatni: Itt mi vagyunk a fiúk, ti pedig a lányok.

ELITTÁRS: Hány évesen változik a nemek között ez a fajta egymáshoz való viszonyulás?

Az iskolaváltást (Németországban az ötödik osztálytól kezdődik a középoktatás), és a nemi érés kezdetét követően, tehát 11 és 13 évesen kezdenek el változni a társas kapcsolatok. Megfigyelhető, hogy a hosszas elkülönülés után egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Gyakran lehet látni, hogy a fiúk és lányok már nyilvános helyeken, (mint például áruházakban, tereken vagy parkokban) találkoznak egymással, de mindig egy nagyobb csoport részeként vannak jelen.

Szerelem iskolájaELITTÁRS: Ebben az életkorban már szerelem is szövődik a fiatalok között?

Az 5-8. osztályosoknál, tehát 11 és 14 éves kor a romantikus jellegű közeledés első szakasza. A szerelem érzése már megjelenik, de a kapcsolatok elsősorban még a képzeletükben játszódnak le, mivel az a személy, akibe a fiú vagy a lány szerelmes, gyakran semmit sem tud az egészről.

Néha leveleket írnak, SMS-t vagy e-mailt küldenek, ami természetesen ilyenkor nagyon izgalmas, de ez a szerelem még nagyon irreális és a valódi kapcsolat kevésbé játszik szerepet. Sok lány és fiú szerelmes ebben az időszakban, ezt követően jön a szakítás, ami sok kiabálással, izgalommal jár, de maga a személy, akibe szerelmesek voltak, ilyenkor igen könnyedén cserélődik.

ELITTÁRS: Akkor hány éves kortól kezdenek a fiatalok kapcsolatot?

Ebben a korai időszakban is kialakulhatnak kapcsolatok, de ezeknek még nincs igazi mélysége. Órákig, 2 napig, 2 hétig is eltarthatnak vagy csak a képzeletben jönnek létre.

Majd később, a különböző szakításokon át, a rövid ideig tartó szerelmeken keresztül fejlődik ki egy valamivel tartósabb kapcsolat. Ekkor kezdenek el a fiatalok közösen szórakozni járni, majd egy idő után már kettesben is találkozgatnak és ebben az időszakban már észrevehető a kapcsolatok minőségének változása. Most már nem az a fontos, hogy például mit mond a legjobb barátnő arról a fiúról, hanem az egyén személyisége számít.

ELITTÁRS: Hány évesen jellemző ez inkább és milyenek ezek a kapcsolatok?

A kutatások szerint ez inkább a 16 és 18 éves fiatalok között jön létre. Ám ezek a kapcsolatok sem teljesen érettek. Észre lehet venni, hogy a kapcsolatok kezdeti szakaszában kevesebb a veszekedés és ha problémák merülnek fel, akkor azokat inkább bagatellizálják, hogy a még törékeny kapcsolat ne kerüljön veszélybe. Ebben az időszakban a kapcsolatok már hosszabbak, akár több mint egy évig is tarthatnak. Ekkorra elérik azt a pontot is, amikor a kapcsolatnak tovább kéne fejlődnie, mert a párkapcsolatban a konfliktusok is fontosak. Ilyenkor a szakítások már nagyon fájdalmasak, mivel tényleg szerelmesek voltak és valóban fontos volt a másik.

ELITTÁRS: Miről ismerhető fel egy már érett kapcsolat és létrejöhet az iskola befejeztével?

Az érett kapcsolat ismertetőjegye, hogy komolyan veszik a partnert. A felnőtt párok inkább képesek arra, hogy mérlegeljenek és eldöntsék, hogy a kapcsolatuk értékes, mert a pozitívumok túlsúlyban vannak. Mindemellett a negatív és kritikus részekkel is tisztában vannak. Sok idősebb pár veszekszik, hatalmas vitákba keveredik, de képesek kompromisszumra jutni és így tovább tud fejlődni a kapcsolatukat.

Ám nem lehet általánosítani, hiszen vannak párok, akiknek – a mi nézőpontunk szerint – nem valami harmonikus a kapcsolatuk, de amíg mindkét fél elégedett, addig az ilyen kapcsolatok is sokáig működhetnek. Nincs jó vagy rossz megoldás. Hogy hány évesen tud valaki igazi felnőtt kapcsolatot kialakítani, azt nem lehet általánosan kijelenteni. Néhány, ám kevés pár az iskolai időszak befejeztével már tényleg eléri ezt az állapotot, azonban ez sokkal gyakrabban inkább egy évekig tartó tanuló folyamat, ami sokak számára még 30 évesen sem zárul le.

Regisztráljon!