Array

Mi a szerelem? Ez a tudományos megfejtés! | ELITTÁRS

Mi a szerelem?

mi a szerelem

Létezik fontosabb, összetettebb vagy jelentősebb jelenség a szerelemnél? Mégis mi a szerelem? Az ELITTÁRS szerkesztősége most megpróbálja megfejteni a kérdést a tudomány és a pszichológia legfrissebb állása alapján.

A szerelem már magában egy tudomány, azonban csak nemrég kezdték el tudományos szemszögből is vizsgálni. Az 1900-as évek elejéig úgy tartották, hogy a szerelemmel elsősorban csak az íróknak és költőknek kell foglalkozniuk. Akkoriban azt gondolták, hogy a szerelem túl elvont és irracionális ahhoz, hogy a tudomány foglalkozzon vele. Sok minden történt azóta. (Alig száz év alatt,) a 2000-es évek elejére már rengeteg tanulmány, kutatás és elemzés készült a témában. Az ELITTÁRS most összeszedte azokat a fő pontokat, amelyeket eddig megtudhattunk a szerelemről. Mi történik, ha a testünket és a szellemünket legyőzi Ámor?

A másodperc egyötöde alatt szerelmesek leszünk

Stephanie Ortigue, az amerikai Syracuse Egyetem professzorának tanulmánya úttörő volt 2010-ben, amikor egy teljesen új módszerrel kereste a választ arra a kérdésre, hogy „Mi a szerelem?”. Ez volt az első kutatás, amely többek között kimutatta, hogy a szerelemnek közvetlen hatása van az agyunkra. A tanulmány többek között rávilágított arra, hogy a szerelem az agy intellektuális részét befolyásolja és azonos eufórikus érzéseket kelt, mint például kokain fogyasztás.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy ahhoz, hogy beleszeressünk valakibe, akár a másodperc ötöde is elegendő idő. A szerelem valójában egy, az agyban lejátszódó kémiai reakció, hiszen megélése során egyszerre 12 különböző anyag (például dopamin, adrenalin és oxitocin) szabadul fel az agyunkban, amelyek eufórikus állapotot eredményeznek, és ezért nagy hatással vannak az egyéb kognitív tulajdonságainkra is, mint például az önmagunkról alkotott képünkre.1 A szerelem agyi funkciókra való nagy hatása segíteni tudja a kutatók és pszichológusok munkáját olyan téren is, hogy megértsék, pontosan milyen folyamatok játszódnak le bennünk, amikor összetörték a szívünket, milyen hatása van az érzelmi stressznek, depressziónak és szerelmi bánatnak, amit ilyenkor átélünk.

Az agyunk vagy a szívünk lesz szerelmes?

Hogy mi a szerelem és hogyan vélekednek róla azok, akik a karrierjüket arra szentelték, hogy kutassák? Zick Tubin, szociálpszichológus az igaz szerelmet a következő három pont szerint határozta meg: vonzalom, törődés, bizalom. 2 Mindemellett valószínűleg arra a kérdésre, hogy mi is a szerelem, annyi definíció közül választhatunk, ahány ember a Földön él. Egy kérdés azonban nagyon foglalkoztatja a tudósokat, mégpedig, hogy vajon a szerelem biológiai eredetű vagy kulturális. Megállapításaik szerint a szerelem biológiai vágyak és kulturális folyamatok kombinációja, hiszen általános és nemzetiségeken átívelő.3

Mindezek ellenére, természetesen a szerelem kimutatása a világon mindenhol más és más, attól függően, hogy milyen faktorok játszanak benne szerepet, például a szokások, a nevelés vagy az életmód is változtathat rajta. Egy azonban mindenhol azonos, mégpedig az érzés, ami két embert összeköt.

Regisztráljon!

Önnek mit jelent a szerelem? Ossza meg gondolatait a cikk alatt kommentben!

Források:

1 http://www.syr.edu/news/articles/2010/ortigue-neuroimaging-of-love-10-10.html

2 http://psychology.about.com/od/loveandattraction/a/likingloving.htm

3 http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,161039,00.html