Összetört szív szindróma: hogyan gyógyítható?

összetört szív

Az összetört szív szindróma általában valamilyen érzelmi fájdalom kapcsán, egy szeretett társ valamilyen módon való elvesztése során jelentkezik. Legyen szó szakításról, különválásról vagy visszautasításról, ilyenkor mind érzelmi, mind fizikai fájdalmat is érezhet az ember. Nemtől, kortól és a kapcsolat hosszától függetlenül ilyenkor szembe kell nézni a nehézségekkel, még akkor is, ha néha úgy tűnik, hogy a fájdalom fog győzedelmeskedni. Hogyan gyógyítsa meg az összetört szívét és álljon újra talpra?

Mielőtt választ adnánk ezekre a kérdésekre, két dolgot fontos tisztázni: először is, sajnos nincs olyan kész recept a szerelemhez kapcsolódó fájdalmak legyőzésére, amely azonnal elmulasztaná ezeket a fájó érzéseket. Emellett azonban van jó hírünk is: az átélt szenvedés megerősítheti és pozitív változások kiinduló pontja lehet az életében. Ha szeretné megtudni, hogy hogyan lehet meggyógyítani egy összetört szívet és új szerelem elébe nézni, olvasson tovább!

Hogyan gyógyítsuk az összetört szívet? – A fájdalom fázisai

A legtöbb ember legalább életében egyszer átél kisebb-nagyobb szívfájdalmakat egy szakítás, válás vagy visszautasítás után. Ez a fajta fájdalom nagyon hasonlít a fizikai fájdalom érzéséhez, ugyanis az ember agya ugyanolyan módon dolgozza fel a lelki és fizikai fájdalmakat. Fontos tudni azonban, ahogyan a fizikai sérülések, úgy a lelki sebek is gyógyíthatók.

A fájdalom, amelyet akkor érez, amikor összetörték a szívét, nagy hatással van a viselkedésére, társas kapcsolataira. A csalódáson keresztül az új szerelem beteljesüléséig számos lépésen kell keresztül mennie ahhoz, hogy „kigyógyuljon”. Annak érdekében, hogy ismét meglelje az élet örömeit, fontos, hogy megengedje magának, hogy tudatosan átéljen minden fajta érzelmet, attól függetlenül, hogy azok jónak vagy éppen rossznak tűnnek.

összetört szív, szomorúság

1 Amikor az érzelmek hullámvasútján érzi magát

Szörnyen érzi magát, és azt veszi észre, hogy kezdi elveszíteni a talajt a lába alól és minden csúszik ki a kezéből. Megfogadja, hogy soha többé nem bízik senkiben és nem fog vonzódni senkihez sem. Még a legjobb barátai sem tudják kizökkenteni és jókedvre deríteni és a megnyugtató szavak inkább csak tovább idegesítik.

Tipp: Élje át a gyász, a bánat és a düh érzéseit is, higgye el, jót fog tenni. Mondja ki érzéseit és ne fogja vissza a sírást sem – engedje el a negatív érzéseket a könnyekkel. Ne aggódjon, ez az állapot nem fog sokáig tartani, hiszen jól tudja Ön is, hogy még a legnagyobb vihar után is kitisztul az ég.

2 Amikor úgy érzi, itt az ideje a kibeszélésnek

A szakítás utáni első pár napban érthető, ha szeretné kerülni a társaságot és elbújni otthon mindenki elől, ebben nincs is semmi meglepő. Azonban előbb utóbb eljön az a pont, amikor el kell kezdenie vigaszt keresni és az Önhöz közel álló emberek segítségét kérni.

Tipp: Igaz, hogy a barátok és ismerősök sem mindig tudnak választ adni arra a kérdésre, hogy hogyan gyógyítsa a sebeket, amelyet az összetört szív szindrómája okozott. Azonban az bizonyos, hogyha az Önhöz közelállókkal beszélget az érzéseiről, megkönnyebbülést, vigaszt fog találni. Életük során valószínűleg ők is találták már magukat hasonló szituációban és pontosan tudják, hogy milyen érzés a szerelmi bánat, így akár hasznos tippekkel is elláthatják a gyógyulással kapcsolatban.

3 Amikor már látja a fényt az alagút végén

Ilyenkor a legrosszabb perióduson már túl van, és hamarosan eléri azt a pontot, amikor le tudja zárni életének egy bizonyos fejezetét. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy többé nem vár Önre a boldogság! Épp ellenkezőleg, gondoljon arra, hogy a sors új lehetőséget adott a kezébe.

Tipp: Kezdje el élete következő szakaszát, koncentráljon saját vágyaira és álmaira! Egy kis mértékű, egészséges önzőség mindenkinek kijár és nem árt. Tanuljon meg örülni a kis dolgoknak is, bármilyen mértékű sikert ér el, értékelje azt.

4 Amikor búcsút mond a múltnak

Idővel a fájdalom, amit most érez, eltűnik, lassan el is fogja felejteni. Helyébe viszont vágyat fog érezni arra, hogy új embereket ismerjen meg és egy új társra találjon. Mielőtt ismét belekezdene a randizásba, bizonyosodjon meg arról, hogy a régi emlékek a múltból nem lesznek indokolatlanul nagy hatással az új kapcsolatára.

Tipp: Szedje össze az összes dolgot, amely az előző társára emlékezteti, legyen az ajándék, személyes tárgy, vagy fénykép és tegye őket egy dobozba. Tegyen ugyanígy a számítógépén, telefonján található képekkel, másolja át őket egy hordozható tárolóeszközre és rakja azt is ugyanabba a dobozba. Ezzel a lépéssel megszabadulhat a fájdalmas emlékektől, és szimbolikusan is hozzákezdhet az új életéhez.

5 Amikor végleg meggyógyítja összetört szívét és újra kezd élni

Az összetört szív szindrómájának ötödik, utolsó fázisában felismeri, hogy az ilyen fajta fájdalom az életnek egy fontos leckéje. Amikor visszatekint az elmúlt időszakra, egyértelmű lesz, hogy milyen hibákat követettel Ön és milyeneket a volt társa. Amikor ezeket átlátja, eljött az ideje az újrakezdésnek és a jövő tervezésének.

Tipp: Élvezze a pillanatot, figyeljen Önmagára, találjon új dolgokat, amelyek érdeklik, és áldozzon több időt arra, hogy jól érezze magát! A legfontosabb pedig, hogy legyen nyitott, ismerkedjen új emberekkel, végtére is, soha sem tudhatja, hogy mikor és hol talál igaz szerelemre.

Regisztráljon!

Önnek van bevált módszere az összetört szív gyógyítására? Ossza meg velünk a cikk alatt kommentben!