Szerző: Békési Katalin
47991

Szerelmi bánat – Hogyan gyógyítsuk a lelkünket?

szerelmi bánat
A szerelmi bánat az egyik legfájdalmasabb érzés, amit emberi szív érezhet. Ezzel az érzéssel mindannyian találkozunk életünk során. Ezt a bánatot fel kell dolgozni - melyhez idő kell - hiszen a szakítással nem csak a múltat veszítjük el, hanem a közös jövőt is, amit eddig együtt képzeltünk el. Hogy lehet egészségesen kezelni ezt az elviselhetetlennek tűnő bánatot?

Emlékezz arra, hogy a boldogság nem attól függ, hogy ki vagy mi van veled. Egyedül attól függ, hogy mit gondolsz. -  Dale Carnegie

Ne hibáztassuk magunkat!

Egy kapcsolat két emberen múlik. Nem csak mi tehetünk a kialakult helyzetről, ezért is fölösleges energiát pazarolnunk arra, hogy magunkat vádoljuk mindenért. A bűntudat nem vezet sehova. Inkább gondoljuk végig, hogy mit kaptunk a kapcsolattól és azt próbáljuk meg értékelni!

Nézzünk szembe vele!

A szerelmi bánat ellen a leghasznosabb módszer, ha kibeszéljük magunkból mindazt, ami a lelkünket nyomja. Aki ugyanis kiszomorkodja magát, az tudja a szakítást ténylegesen is feldolgozni. Ne fogjuk vissza a dühöt, a haragot, mert különben felemészt minket belülről. Ilyenkor a barátok és a család közelsége nagyon sokat tud segíteni, tőlük tudunk energiát meríteni. A hallgatóság pedig nemcsak hasznos tanácsokkal tud szolgálni, de rávilágíthat olyan tényekre is, amelyeket eddig nem vettünk vagy nem akartunk észre venni. A szerelmi bánat ellen a naplóírás is egy megoldás lehet, hogy szembe nézhessünk a fájdalmunkkal és kiírhassuk magunkból azt.

Mozogjunk!

Ismerjük a mondást „Ép testben ép lélek”. Észre fogjuk venni, hogy már néhány percnyi aktív sportolás után frissebbek, éberebbek leszünk, melyet a hormonok hatásának köszönhetünk. Az oxigénfeleslegben végzett mozgás hatására testünk endorfinokat szabadít fel, ami az agyban termelődő "belső kábítószer". A mozgás bizonyítottan oldja a stresszt, növeli a vágyat, erősíti az immunrendszert.1

Kapcsolódjunk ki!kikapcsolódás

Utazzunk el néhány napra! Ennek a lényege, hogy kiszakadjunk a megszokott környezetből, friss levegőt szívjunk, új élményekkel töltődjünk fel. Ilyenkor, szakítás után szükségünk van arra, hogy többet törődjünk magunkkal. Menjünk el fodrászhoz, masszőrhöz vagy manikűröshöz, hiszen, ami jót tesz a testnek, az jót fog tenni a lelkünknek is.

Orvosság szerelmi bánatra?

Milyen kár, hogy szerelmi bánat ellen nem létezik szó szerinti orvosság, vagy mégis? Az észt főváros egyik patinás patikája édes gyógyírt kínál a meghasadt szívre: az állítólag a szerelmi bánatot enyhítő mandulás készítmény gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza.
"A mai napig készítjük a különleges marcipánt, mivel az évszázadok során nem csökkent az effajta gyógyírok iránti kereslet, és a szerelmi bánatban szenvedők még mindig felkeresnek bennünket a csodaszerért." - mesélte Ulle Noodapera, a Tallinn óvárosában 1422-ben megnyílt Raeapteek nevű patika egyik gyógyszerésze.2

Legfontosabb - Értékeljük önmagunkat!

Fontos lépés a szerelmi bánat kigyógyulásából, hogy ismét elkezdjük értékelni, szeretni magunkat. Örüljünk annak, akik vagyunk, amilyenek vagyunk, hiszen ez a legfontosabb lépés ahhoz, hogy boldog emberek lehessünk.

A szerelmi bánat egy szükséges rossz, amely mindannyiunkat legalább egyszer utolér az életben. Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy ez a fájdalom ránk nézve nem bír semmi jelentőséggel. Tudományosan bizonyított, hogy fontos szerepe van az egészséges személyiségfejlődésben és világszemléletünket is befolyásolhatja azáltal, hogy érettebbé, bölcsebbé tesz bennünket.  

Regisztráljon!

 

Hozzászólások

Nehéz dolog, mert ilyenkor a legfontosabb embert veszitjük el. Erre nincsenek szavak.

Nagyon jó írás! Sajnos vannak bonyolultabb helyzetek, amiben több gyerek és több család is érintett. Én most eléggé kétségbeesett vagyok...