Szerelmi bánat – Hogyan gyógyítsuk a lelkünket?

szerelmi bánat

A szerelmi bánat az egyik legfájdalmasabb érzés, amit emberi szív érezhet. Ezzel az érzéssel mindannyian találkozunk életünk során. Ezt a bánatot fel kell dolgozni – melyhez idő kell – hiszen a szakítással nem csak a múltat veszítjük el, hanem a közös jövőt is, amit eddig együtt képzeltünk el. Hogy lehet egészségesen kezelni ezt az elviselhetetlennek tűnő bánatot?

Emlékezz arra, hogy a boldogság nem attól függ, hogy ki vagy mi van veled. Egyedül attól függ, hogy mit gondolsz. – Dale Carnegie

Ne hibáztassuk magunkat!

Egy kapcsolat két emberen múlik. Nem csak mi tehetünk a kialakult helyzetről, ezért is fölösleges energiát pazarolnunk arra, hogy magunkat vádoljuk mindenért. A bűntudat nem vezet sehova. Inkább gondoljuk végig, hogy mit kaptunk a kapcsolattól és azt próbáljuk meg értékelni!

Nézzünk szembe vele!

A szerelmi bánat ellen a leghasznosabb módszer, ha kibeszéljük magunkból mindazt, ami a lelkünket nyomja. Aki ugyanis kiszomorkodja magát, az tudja a szakítást ténylegesen is feldolgozni. Ne fogjuk vissza a dühöt, a haragot, mert különben felemészt minket belülről. Ilyenkor a barátok és a család közelsége nagyon sokat tud segíteni, tőlük tudunk energiát meríteni. A hallgatóság pedig nemcsak hasznos tanácsokkal tud szolgálni, de rávilágíthat olyan tényekre is, amelyeket eddig nem vettünk vagy nem akartunk észre venni. A szerelmi bánat ellen a naplóírás is egy megoldás lehet, hogy szembe nézhessünk a fájdalmunkkal és kiírhassuk magunkból azt.

Mozogjunk!

Ismerjük a mondást „Ép testben ép lélek”. Észre fogjuk venni, hogy már néhány percnyi aktív sportolás után frissebbek, éberebbek leszünk, melyet a hormonok hatásának köszönhetünk. Az oxigénfeleslegben végzett mozgás hatására testünk endorfinokat szabadít fel, ami az agyban termelődő “belső kábítószer”. A mozgás bizonyítottan oldja a stresszt, növeli a vágyat, erősíti az immunrendszert.1

Kapcsolódjunk ki!kikapcsolódás

Utazzunk el néhány napra! Ennek a lényege, hogy kiszakadjunk a megszokott környezetből, friss levegőt szívjunk, új élményekkel töltődjünk fel. Ilyenkor, szakítás után szükségünk van arra, hogy többet törődjünk magunkkal. Menjünk el fodrászhoz, masszőrhöz vagy manikűröshöz, hiszen, ami jót tesz a testnek, az jót fog tenni a lelkünknek is.

Orvosság szerelmi bánatra?

Milyen kár, hogy szerelmi bánat ellen nem létezik szó szerinti orvosság, vagy mégis? Az észt főváros egyik patinás patikája édes gyógyírt kínál a meghasadt szívre: az állítólag a szerelmi bánatot enyhítő mandulás készítmény gyökerei egészen a középkorig nyúlnak vissza.
“A mai napig készítjük a különleges marcipánt, mivel az évszázadok során nem csökkent az effajta gyógyírok iránti kereslet, és a szerelmi bánatban szenvedők még mindig felkeresnek bennünket a csodaszerért.” – mesélte Ulle Noodapera, a Tallinn óvárosában 1422-ben megnyílt Raeapteek nevű patika egyik gyógyszerésze.2

Legfontosabb – Értékeljük önmagunkat!

Fontos lépés a szerelmi bánat kigyógyulásából, hogy ismét elkezdjük értékelni, szeretni magunkat. Örüljünk annak, akik vagyunk, amilyenek vagyunk, hiszen ez a legfontosabb lépés ahhoz, hogy boldog emberek lehessünk.

A szerelmi bánat egy szükséges rossz, amely mindannyiunkat legalább egyszer utolér az életben. Tévedés, ha azt gondoljuk, hogy ez a fájdalom ránk nézve nem bír semmi jelentőséggel. Tudományosan bizonyított, hogy fontos szerepe van az egészséges személyiségfejlődésben és világszemléletünket is befolyásolhatja azáltal, hogy érettebbé, bölcsebbé tesz bennünket.

Regisztráljon!

Források:

1 Miért mondjuk, hogy a mozgás boldogít? (Forrás: http://herbaelet.hu/testmozgas.html)
2 Szerelmi bánatra is van orvosság! (Forrás: http://www.betegszoba.hu/hirek/szerelmi_banatra_is_van_orvossag!/)