Libidó csökkenése – 5 dolog, ami visszahozhatja a szexuális vágyat

libidó

Egy egészséges, boldog párkapcsolat egyik kulcsfontosságú tényezője a szex. A libidó elvesztése gyakran nem jelenti egy kapcsolat végét, azonban ha a szex hiányzik egy párkapcsolatból, azt mindkét fél megérzi. Számos oka lehet, hogy a párunk vagy mi elveszítjük a vágyat, most a legfontosabb 5 lehetőséget részletezzük.

Mindenekelőtt érdemes megjegyezni és emlékeztetni magunkat arra, hogy a libidó csökkenése vagy elvesztése általában egy apró dolgon múlik, ami a legtöbb esetben megoldható, orvosolható, ha mindkét fél együtt dolgozik rajta.

1 Fáradtság, kimerültség

Ha hazaesve fáradtan ledőlünk az ágyba és máris alszunk, az nem a libidó növelésének a leghatékonyabb módja, sőt egyenesen megölheti a szexuális vágyat. A mai rohanó világban előfordul, hogy értékesebbnek tekintünk egy kiadós alvást, mint a szexet. Az alvás ugyan nagyon fontos, a hálószobát azonban ne csak erre használjuk.

Tipp: Próbálja meg betartani, hogy legalább kétszer korán elmegy aludni, a hálószobába ne vigye magával a mobiltelefonját, számítógépét és szerencsésebb, ha a tévét is más helyiségben tartja. A hálószoba maradjon a pihenés, kikapcsolódás helyisége.

2 Stressz helyett – relaxáció a libidó növeléséért

A munkahelyi vagy a magánéleti stressz megakadályozza, hogy egészséges mértékű szexuális vággyal rendelkezzünk. Ugyanúgy, ahogy a rendszeres aggódás gátolja, hogy nyugodtan aludjunk vagy koncentráljunk, a stressz megöli a libidót.

Tipp: Szakítson időt önmagára és a partnerére, hogy igazán ki tudjanak kapcsolódni ketten, együtt. Vegyenek egy forró fürdőt, főzzenek együtt, menjenek el vacsorázni, csináljanak olyasvalamit, ami mindkettőjük számára kikapcsolódást jelent.

3 Bizalmatlanság a párkapcsolatban

Ha a bizalom megszűnik egy párkapcsolatban, akár tudatosan vagy tudat alatt is csökkenhet a libidónk. Amennyiben azért veszítettük el a bizalmat párunkban, mert megcsalt és úgy döntöttünk, hogy mégis együtt maradunk és dolgozunk a párkapcsolaton, akkor összpontosítsunk arra, hogy minden újra jó irányba fejlődjön. Amennyiben mi csaltuk meg a párunkat, adjunk neki időt, hogy feldolgozza, hiszen ha együtt vagyunk, az azt jelenti, hogy ő dolgozna a kapcsolaton. Tegyünk egyértelmű lépéseket afelé, hogy visszaszerezzük a bizalmát és ezzel a társunk libidóját is.

Tipp: Egymás érzéseinek átbeszélése, a nyitottság és az őszinteség sokat segítenek a bizalom fokozatos visszaépítésében, ami segít helyreállítani a libidót is.

4 Egészségtelen életmód – a libidó természetes növelése

Rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás nem csak a véráramot serkenti, hanem az endorfintermeléssel a hangulatunk is javítható. Több tanulmány is rámutat , hogy a rendszeresen sportoló párok kevésbé küzdenek a libidó hiányával, ugyanis a mozgás után megemelkedik az ember tesztoszteron szintje és ettől megnő a nemi vágyunk is.

Tipp: A rendszeres sport nem csak a libidó növelésében segít, hanem rendkívül tartalmas közös program is lehet. Egy közös futás a közeli parkban nem igényel sok befektetést, azonban rengeteg energiát adhat minden téren.

Helyes étkezés

helyes étkezésHa a testünk nem kap az igényeinek megfelelő tápanyagokat, azt a szexuális életünk is bánhatja. A vitaminok és antioxidánsok serkentik a véráramlást a nemi szervekhez és számos krónikus betegséget is segítenek megelőzni.

Tipp: Egyen naponta tudatosan több zöldséget és gyümölcsöt, ettől energikusabb lesz és a libidója is növekedni fog.

5 Mély levegő, belégzés – a libidó növelése illatokkal

Egyes illatok különlegesen vonzóak a nők számára. Kutatások alapján gyakran a friss izzadtságszag is növeli a szexuális vágyat. Ezen kívül a virágillat, a különböző gumók, gyökerek, vadnövények, olajak illata is serkentheti a libidót.3 Így egy különleges illattal elcsábíthatjuk társunkat.

Tipp: A fentiek ellenére, próbájuk meg először kitapasztalni, hogy nekünk vagy társunknak melyik illat számít vonzónak, ugyanis ez egyénfüggő lehet.

Források:

1 Deborah Kotz: 5 Natural Ways to Boost Sex Drive: Link: http://health.usnews.com/health-news/blogs/on-women/2008/11/06/5-natural-ways-to-boost-sex-drive

2 Top 10 Natural Ways to Boost Libido Link: http://health.howstuffworks.com/sexual-health/sexual-dysfunction/top-10-natural-ways-to-boost-libido.htm

3 Marcus Peterson: Scents that Attract Women. 2006. Link: http://ezinearticles.com/?Scents-that-Attract-Women&id=304435