Szerző: Igaz Ágnes
14656

A szerelem receptje – francia különlegesség az első randevún

szerelem receptje
Az ELITTÁRS felmérése* alapján a közös vacsora a legkedveltebb randevúk egyike. Egy romantikus vacsora keretében a hölgyek kihasználhatják, hogy a férfiakhoz a hasukon keresztül vezet az út és a nőket is elvarázsolja, ha a férfi valami különlegességgel készül számukra. Az ELITTÁRS éppen ezért megkereste David Rathgeber** francia mesterszakácsot, hogy ossza meg az általa megálmodott tökéletes receptet, amivel már az első randevún elcsábíthatja partnerét.

Az első közös vacsora jelentősége

Attól függetlenül, hogy az első vacsorára egy étteremben vagy otthonunkban kerül sor, az esemény gyakran kulcsfontosságú és maradandó emlék egy párkapcsolat életében. A mesterszakács így fogalmaz: „Rengeteg időt töltünk étkezéssel, ezért közben számtalan meghatározó dolog történhet velünk: kialakulhat egy igazi szerelem, veszekedhetünk, nevethetünk, eljegyezhetjük párunkat vagy akár szakíthatunk is... Ezek a pillanatok nagyon fontosak. Ha egy fiatal pár első randevújára egy romantikus este keretén belül kerül sor, nagyon nagy az esélye, hogy a vacsora annyira emlékezetes marad számukra, hogy akár még 50 évvel később is fel tudják majd idézni minden egyes pillanatát”. Egy hosszú és gyönyörű szerelmi történet kezdete gyakran néhány hasonló apró részleten múlik.

Első randevú - csábítson a főztjével

 „Tartsa tiszteletben vendége ízlését, csak így tud csábítani főztjével!” –vallja a séf. David Rathgeber nem ajánlja a vágyfokozó ételekkel való kísérletezést, különösen az első randevún nem, habár van egy tippje, amivel valószínűleg sikeresen csábíthatunk már az első vacsora alkalmával: a legtöbbünknek van egy gyermekkori kedvence. Könnyebb ezért kicsit közelebb kerülni a másikhoz, ha valami olyat készítünk, amely felidézi partnerünk egy gyermekkori emlékét vagy életének egy fontos eseményét. Rathgeber szerint „A főzés olyan, mint a zene. Egy illat, egy parfüm mindig emlékeztet valamire, csak úgy, mint egy dallam”.

Különleges kombináció: francia konyha teával párosítva

David Rathgeber

Az ázsiai ételek mellé közkedvelt ital a tea, azonban ritkán hallani, hogy a francia konyhához is illene. Ezzel a kihívással néz szembe nap mint nap Nadja L. Leury tea szakértő, a séf párja. Az ő feladata, hogy megtalálja a tökéletes teát – csak úgy, mint egy borszakértő a tökéletes bort – párja ételeihez. Rathgeber szerint „vannak olyan teák, amelyek természetes íze leginkább a fa, a moha vagy a gomba ízéhez hasonlít. Ezek nagyon jól illenek a trüffelhez, a kacsához vagy akár a libamájhoz”. David receptjéhez Nadja egy sárga kínai teát, a “Mending Huang Ya”-t választotta, amely tökéletesen harmonizál a különleges étellel, amelyet párja az ELITTÁRS számára készített.

David Rathgeber receptje: garnéla tartár

A mesterszakács így indokolja választását: „A kék garnéla egy olyan rák, amely nem igényel főzést. Úgy készítem el, mint egy húsos tartárt, egy késsel szétdarabolom a garnélákat, olajbogyót adok hozzá, majd fenyőmagot és mogyoróhagymát – szeretem variálni a legkülönbözőbb összetevőket. Ezután egy citrusos-bazsalikomos szószt készítek, szezámmagot és végül néhány ropogós nyers zöldséget teszek bele, például retket. Szerintem ez a recept nagyon érzéki: finom, édes és egyben sós is, egy jó kezdet, ha valakit a főztünkkel akarunk elcsábítani az első randin.”- véli David Rathgeber.

 

A recept részletei 2 személyre:

  • David Rathgeber garnéla10 db garnéla rák
  • 1 levél friss bazsalikom
  • fél kanál olívaolaj
  • 1 fél mogyoróhagyma
  • fél kanál magozott olajbogyó
  • fél kanál citromlé
  • fél sárgarépa
  • 1 cl fehér bor
  • fél kanál zsíros tejszín
  • só, bors
  • cékla, saláta

 

    Olvassza ki a garnélákat 5-8 perc alatt hideg vízben, válassza le a fejeket és a páncélokat, de ne dobja ki, mivel a dresszinghez fogjuk felhasználni őket.
    A citrus dresszing: Főzze meg olívaolajban a garnélafejeket és a páncélokat, adja hozzá az előzőleg feldarabolt sárgarépát és a mogyoróhagymát. Folyamatos kevergetés mellett 5 percig főzze, majd adja hozzá a fehérbort, egy kanál tejszínt, valamint annyi vizet, hogy az összes hozzávalót elfedje. Főzze 25 percig, majd szűrje át.
    A tartár: Vágja a garnélákat kis darabokra egy éles késsel és keverje össze a maradék összetevőkkel (kivéve a céklával, salátával és a dresszing egy részével) egy előzőleg lehűtött nagy tálban.
    Tálalás: Tegye a keveréket egy 8-10 cm átmérőjű süteményes formába és borítsa a tartárt egy tányér közepére, így szép alakja lesz. Ízlés szerint helyezze mellé vagy rá a salátát és a céklát, szórja meg egy kevés szezámmaggal, a dresszing többi részét pedig ízlésesen ossza el a tányéron.

Jó étvágyat és remek szórakozást kíván:
Az ELITTÁRS csapata

 

 

Hozzászólások