Olvasni szexi!

Olvasni szexi!

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Berlin, 2016. február 2.

A nők 75 százaléka és a férfiak 62 százaléka szerint attraktívabbak azok, akik olvasnak

Mit gondol, az olvasás megnövelheti az esélyeit arra, hogy sikeres legyen a randevúzás terén? Az ELITTÁRS friss, 605 fős felmérésének eredményei alapján igen! A válaszadó egyedülállók 76 százaléka szívesebben randevúzna olyasvalakivel, aki sokat olvas. De mennyi az a sok, és pontosan milyen típusú könyveket kell olvasni ahhoz, hogy valóban vonzóbbá váljon a másik szemében? Megmutatjuk, melyek azok a könyv típusok, amelyek kifejezetten felkeltik a másik nem figyelmét!

A sűrű mindennapok közepette gyakran halljuk, hogy nem marad idő az olvasásra, egy fáradságos munkanap után sokan egyszerűen csak lehuppannak a TV elé, hiszen az jóval egyszerűbb megoldásnak tűnhet. Az ELITTÁRS társkereső felmérésében résztvevők is megerősítették ezt, 95 százalékuk véli úgy, hogy manapság általánosan kevesebbet olvasunk, mint 10 éve. Ennek ellenére az oldalon társat kereső egyedülállók 79 százaléka hetente többször is leül olvasni, sőt 37 százalékuk minden nap vesz elő könyvet. 17 százalék havi gyakorisággal tesz így, és 1 százaléknál kevesebben vannak azok, akik sohasem szoktak semmilyen könyvet olvasni. A válaszadók 83 százaléka otthon szokott kezébe venni olvasnivalót, a többség (80 százalék) a nyomtatott könyveket preferálja a digitális, e-könyv olvasókkal szemben.

Mennyire fontos, hogy a leendő társ olvasson?

A nők 85, míg a férfiak 60 százaléka szeretne olyan társat, aki olvas, sőt a hölgyek 13 illetve a férfiak 7 százaléka úgy véli, nem is működne a kapcsolat, ha társuk nem olvasna sokat. A felmérésből kiderült továbbá, hogy olvasni valóban szexi: a férfiak 62 százaléka, a nők 75 százaléka szerint vonzóbb lesz valaki attól, hogy olvas. Nem mindegy azonban, hogy mit vesz a kezébe az ember. Vannak ugyanis olyan könyvek, amelyek még szexibbé teszik az olvasóikat, azonban olyanok is akadnak, amelyeket a másik nem kevéssé tart attraktívnak.

Dosztojevszkij vagy A szürke ötven árnyalata láttán jön lázba a másik nem?

A horrorok és thrillerek a válaszok alapján nem kápráztatják el se a nőket, se a férfiakat. Beindul viszont a férfiak fantáziája, ha egy nő erotikus könyvet olvas. Második legnépszerűbb a férfiak körében, ha a nő egy igazi klasszikust tart a kezében. A legtöbb férfi fejét – hatból egyét mindenképpen – pedig egy romantikus regénnyel a kezükben tudják elcsavarni a nők.

Azoknak a férfiaknak, akik szeretnék felkelteni egy szimpatikus nő figyelmét, más fajta könyvet érdemes választaniuk: egy romantikus regénytől csak a nők 5 százaléka olvad el. Közel egynegyedüknek leginkább azok a férfiak imponálnak, akik egy klasszikust választanak. A történelmi regényeket olvasók a második helyen állnak a népszerűségi listán, a verseskötetet bújókat pedig szintén a három legattraktívabb típus között tartják számon a hölgyek.

Miért tartunk vonzónak valakit, aki olvas?

Salama Marine, az ELITTÁRS pszichológus szakértője a következőképpen magyarázza a helyzetet: „Az egyedülállók olyasvalakit keresnek társként, aki érdekes hobbikat űz, és az olvasás ilyen. Miért? Mert egy jó könyv nagyszerű alapja lehet egy jó beszélgetésnek, valamint sokat elárul az olvasójáról is: inkább romantikus vagy álmodozó típus, esetleg az újdonságokat, a rejtélyeket szereti vagy szívesebben marad a jól bevált, már ismert témáknál. Ha valaki megmutatja, milyen az ízlése a könyvek terén, azzal betekintést enged a saját belső világába is.”

Ennél azonban van egy még kézenfekvőbb oka annak, miért tartják vonzóbbnak az egyedülállók azt, akit olvasni látnak, mégpedig az, hogy a magyarok szeretik a könyveket. Sőt, ahogy a felmérésből kiderült, 91 százalék szeret csak úgy, élvezetből olvasni, 28 százalék pedig akár 15 könyvnél többet is elolvas évente. Hogyan segítenek továbbá a könyvek a szerelemben? Olvassa el itt!

***

A szöveg a forrás megjelölésével azonnali közlésre felhasználható.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel, kérjük, keresse munkatársunkat a [email protected] e-mail címen.