Európai füstfelhő: Mennyit dohányoznak az európai szinglik?

dohányzó férfi

A hétvégi dohányzásellenes világnap (május 31.) alkalmából az ELITTÁRS az európai szinglik dohányzási szokásait vizsgálta. A dohányzók rangsorát Oroszország (35%) és Olaszország (32%) vezeti, míg Nagy-Britanniában él a legkevesebb cigarettázó egyedülálló (12%). Hogy állnak a magyar szinglik a nemzetközi összehasonlításban és milyen tanácsokat érdemes megfogadniuk a dohányzóknak és nemdohányzóknak egy randevú alkalmával? Az ELITTÁRS összegyűjtötte a legérdekesebb adatokat és megalkotta a cigarettázó szinglik Európa térképét.*

Magyarország – a szép nők és a nemdohányzó szinglik országa? Az ELITTÁRS legfrissebb felmérése szerint hazánk az 5. helyen végzett a nemdohányzók rangsorában (24%), holtversenyben Svájccal és szorosan követve a sztereotípia alapján legegészségesebb skandinávokat.

A nemdohányzásban Magyarország lekörözte a környező országokat is, Ausztriában és Szlovákiában 6%-kal többen vallották magukat dohányzónak. Szignifikáns különbség figyelhető meg azonban a nők és a férfiak között: a magyar nőknek csak 18%-a, míg a férfiaknak 28%-a állítja magáról, hogy dohányzik. Azonban nem csak a magyaroknál, hanem nemzetközi összehasonlításban is egyértelműen magasabb az erősebbik nem aránya a cigarettázók körében. A svájci és az orosz férfiak tűnnek ki leginkább a mezőnyből, ahol több mint kétszerannyi egyedülálló férfi dohányzik, mint nő. Az orosz férfiaknak például 54%-a, míg a nőknek csak 22%-a vallotta magát dohányosnak.

dohányzás térkép európa

Nagy-Britannia, a leszokás és leszoktatás példaképe

A legnagyobb dohányos nemzetek listáját Oroszország vezeti (35%), ahol a Duma csak tavaly hozta meg az első dohányzás elleni törvényt, amelynek jó része, csak idén június 1-től lépett életbe. Ugyanezen a listán 12%-os aránnyal Nagy-Britannia a sereghajtó. A szigetországban a dohányzás visszaszorítását célzó törvények jelentős szerepet játszottak a cigarettafüggők számának csökkenésében. Nyilvános helyen már 2007 óta tilos rágyújtani, továbbá a nikotinfüggők leszoktatásáért a kormány pénzügyi támogatást nyújtott az egészségpénztáraknak. Anna Teigler, az ELITTÁRS felmérésének vezetője az eredményekhez azonban hozzáfűzte: „Egyes országokban a függők arányát magyarázhatja továbbá a dohány ára is: például Nagy-Britanniában a dohánytermékek ára nagyon magas, míg más európai országokhoz képest Oroszországban a legolcsóbb a cigaretta.”

Randi tanácsok dohányzóknak és nem dohányzóknak

A dohányzás az első randin mindig kényes kérdés. Lehet egy randevún dohányozni? Ha igen, mennyit, mikor és hol gyújtsunk rá? Mi fér bele egy randevúba és mi számít már illetlenségnek? Ha nem tudjuk eldönteni, alapvető szabály, hogy tartsuk tiszteletben egymást!

Randi tanácsok, ha Ön dohányzik és egy nem dohányzóval randevúzikboldog pár

Ugyan Magyarországon a nyilvános, zárt területeken tilos a dohányzás, a randi hely kiválasztásánál legyen tekintettel a partnerére is. Ha úgy gondolja, hogy nem bírja ki dohányzás nélkül a találkát, válasszon randevúhelyszínnek egy parkot, vagy egy olyan kávézót, amelynek van terasza.

Amennyiben mégis zárt helyet választottak, és mindenképpen szeretne rágyújtani, kérdezze meg partnerét, hogy nem folytatják-e a beszélgetést a friss levegőn, amíg Ön elszív egy cigarettát. Ha azonban partnere nemmel válaszol, kérdezze meg, hogy zavarná-e ha Ön mégis kimenne pár percre. Ekkor azonban ne várassa sokáig.

Kerülje a láncdohányzást a randevún. Partnere biztosan nem bánja, ha 1-2 szál cigarettát elszív a találka alatt, egy egész dobozt viszont sokan túlzásnak tartanak.

Amennyiben szabad téren randevúznak, ügyeljen arra, hogy a füstöt ne a partnerére fújja, esetleg ajánlja fel, hogy cseréljenek helyet. A partnere biztosan értékelni fogja a figyelmességét.

A nem dohányzók számára a cigarettaszag kellemetlen lehet, ezért legyen Önnél rágógumi vagy mentolos cukorka arra az esetre, ha el akarná csábítani partnerét.

Leginkább azonban azzal tudna imponálni partnerének, ha leszokna.

Randi tanácsok, ha Ön nem dohányzik, és egy dohányzóval randevúzik

Legyen nyitott: amennyiben nem szeretne olyan helyre menni, ahol cigaretta füst érheti, vegye át a kezdeményezést és javasoljon Ön egy randevú helyszínt, a partnere biztosan megértő lesz.

Legyen tekintettel partnerére, néhány szál cigarettát megengedhet neki a randevú alatt.

Ha úgy gondolja, hogy a partnere túl gyakran megy ki a szabad levegőre dohányozni, tegye azt szóvá. Ne legyen olyan érzése, hogy a cigaretta fontosabb, mint Ön.

Ha a partnere cigaretta füstjét a szél Önre fújja, figyelmeztesse kedvesen, hogy Önt zavarja, esetleg ajánlja fel, hogy cseréljenek helyet.

Ha zavarja a cigaretta szag, legyen Önnél rágógumi vagy mentolos cukorka és kínálja meg udvariasan partnerét a megfelelő szituációban.

Önnek vannak tippjei? Írja meg őket a cikk alatt kommentben!

Regisztráljon!

Források:

*Minta: 11,3 millió nemzetközi felhasználó adatai az Affinitas GmbH 19 európai országából.