Szerző: Igaz Ágnes
13224

Egyedülálló? – Tegyen ellene!

egyedülálló
A 2011-es népszámlálás alapján a hajadon nők és nőtlen férfiak aránya 32,6%-ra nőtt hazánkban, a házasságkötések száma pedig nagy mértékben csökkent. Magyarországon a 20 év fölötti lakosság közel fele egyedülálló.1 De vajon miért van ez így, milyen okokra vezethető vissza, és lehet-e ellene valamit tenni?

Egyedülállóként is boldogan?

A mai felgyorsult világban mind a nők, mind a férfiak nagy része konkrét karriercélokkal rendelkezik, amelyek megvalósítása mellett egyre kevesebb idő jut az ismerkedésre, párkapcsolatok kialakítására. A 30 év körüli nők nagyjából 20%-a egyedülálló, az ugyanilyen korú férfiaknak közel az egyharmada él egyedül. Mi lehet ennek az oka?

A társadalom változásával egyre többek számára nyílt meg az út a felsőoktatás felé, így a házasságkötés időpontja is nagy arányban kitolódott. Az egyetemi tanulmányok végeztével azonban a fiataloknak meg kell küzdeniük karrierjük beindításával, valamint egyre többen gondolják úgy, hogy egy alapvető egszisztencia megteremtése nélkül nem vágnának bele a családalapításba.

Mi jellemző a férfiakra és a nőkre?

A férfiakra a karrierépítés mellett leginkább a független, egyedülálló életforma feladásától valamint a magánéleti felelősségvállalástól való félelem jellemző, a harmincas korosztályban még sokan szabadságuk korlátozásaként fognak fel egy állandó kapcsolatot.

A nőknél az életforma fokozatos változásával magyarázható a jelenség, míg 50-100 évvel ezelőtt rendkívül kevés olyan nő akadt, aki saját jövedelméből egy egyszemélyes háztartást fent tudott volna tartani, addig a legtöbb mai nő általában önálló keresettel rendelkezik, így nincs szüksége családfenntartó férfira, egyedülállóként is boldogul.2

Ugyanúgy, mint a karrier terén, a párkapcsolatok témájában is pontos elvárásokkal rendelkezünk, így az egyedül élés manapság egy reális alternatívává vált mind a férfiak, mind a nők számára. Egy megromlott házasság után is sokan gondolják úgy, hogy az egyedülálló élet a legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldás. Így nem kell egy új társhoz igazodni, kényelmesen, a saját beosztásunk szerint tudunk élni és rendezni a mindennapjainkat.  Ilyenkor azonban felmerül a kérdés: nem lenne jobb mégis megosztani élményeinket és sikereinket valakivel?

Egyedülálló életforma vége

Már Arisztotelész is megfogalmazta: „az ember természeténél fogva társas lény”.3 Mindannyiunknak szüksége van egy társra, akiben megbízunk és akivel hosszú távon meg tudjuk osztani gondolatainkat, érzéseinket, kérdéseinket.

De hogyan? A lehetőségek tárháza végtelen, ne szalasszuk el az alkalmat az ismerkedésre, a sportpályán, a szórakozóhelyeken, a közösségünkben, egy kávézóban, az utcán vagy akár a munkahelyünkön is megismerhetjük az Igazit. Ha pedig életformánk nem engedi meg, hogy időt szánjunk arra, hogy egyedülálló embereket ismerjünk meg, érdemes kipróbálni az online társkeresés nyújtotta lehetőségeket.

Regisztráljon!

Kérdése van? Írjon nekünk a szerkesztoseg@elittars.hu e-mail címre!

 

Az Ön értékelése: 5 Értékelések száma: 1250
Értékelés:
A cikk értékelése: "Egyedülálló? – Tegyen ellene!". Átlagos értékelés: 3.24 a maximális 5 pontból. Értékelések száma: 1250
Hozzászólások