Egyedülálló? – Tegyen ellene!

egyedülálló

A 2011-es népszámlálás alapján a hajadon nők és nőtlen férfiak aránya 32,6%-ra nőtt hazánkban, a házasságkötések száma pedig nagy mértékben csökkent. Magyarországon a 20 év fölötti lakosság közel fele egyedülálló.1 De vajon miért van ez így, milyen okokra vezethető vissza, és lehet-e ellene valamit tenni?

Egyedülállóként is boldogan?

A mai felgyorsult világban mind a nők, mind a férfiak nagy része konkrét karriercélokkal rendelkezik, amelyek megvalósítása mellett egyre kevesebb idő jut az ismerkedésre, párkapcsolatok kialakítására. A 30 év körüli nők nagyjából 20%-a egyedülálló, az ugyanilyen korú férfiaknak közel az egyharmada él egyedül. Mi lehet ennek az oka?

A társadalom változásával egyre többek számára nyílt meg az út a felsőoktatás felé, így a házasságkötés időpontja is nagy arányban kitolódott. Az egyetemi tanulmányok végeztével azonban a fiataloknak meg kell küzdeniük karrierjük beindításával, valamint egyre többen gondolják úgy, hogy egy alapvető egszisztencia megteremtése nélkül nem vágnának bele a családalapításba.

Mi jellemző a férfiakra és a nőkre?

A férfiakra a karrierépítés mellett leginkább a független, egyedülálló életforma feladásától valamint a magánéleti felelősségvállalástól való félelem jellemző, a harmincas korosztályban még sokan szabadságuk korlátozásaként fognak fel egy állandó kapcsolatot.

A nőknél az életforma fokozatos változásával magyarázható a jelenség, míg 50-100 évvel ezelőtt rendkívül kevés olyan nő akadt, aki saját jövedelméből egy egyszemélyes háztartást fent tudott volna tartani, addig a legtöbb mai nő általában önálló keresettel rendelkezik, így nincs szüksége családfenntartó férfira, egyedülállóként is boldogul.2

Ugyanúgy, mint a karrier terén, a párkapcsolatok témájában is pontos elvárásokkal rendelkezünk, így az egyedül élés manapság egy reális alternatívává vált mind a férfiak, mind a nők számára. Egy megromlott házasság után is sokan gondolják úgy, hogy az egyedülálló élet a legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldás. Így nem kell egy új társhoz igazodni, kényelmesen, a saját beosztásunk szerint tudunk élni és rendezni a mindennapjainkat. Ilyenkor azonban felmerül a kérdés: nem lenne jobb mégis megosztani élményeinket és sikereinket valakivel?

Egyedülálló életforma vége

Már Arisztotelész is megfogalmazta: „az ember természeténél fogva társas lény”.3 Mindannyiunknak szüksége van egy társra, akiben megbízunk és akivel hosszú távon meg tudjuk osztani gondolatainkat, érzéseinket, kérdéseinket.

De hogyan? A lehetőségek tárháza végtelen, ne szalasszuk el az alkalmat az ismerkedésre, a sportpályán, a szórakozóhelyeken, a közösségünkben, egy kávézóban, az utcán vagy akár a munkahelyünkön is megismerhetjük az Igazit. Ha pedig életformánk nem engedi meg, hogy időt szánjunk arra, hogy egyedülálló embereket ismerjünk meg, érdemes kipróbálni az online társkeresés nyújtotta lehetőségeket.

Regisztráljon!

Források:

1 http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepsz2011/nepszelo2011_2.pdf
2 http://www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/a507.pdf
3 Arisztotelész: Politika i.e. 328 körül