Boldog születésnapot!

meglepetés

A születésnap ünnepnap! Vagy Ön is úgy gondolja, hogy egyedülállóként inkább szomorúan telik, hiszen hiányzik a társ, akivel együtt ünnepelhetnének? Ez az elgondolás gyakori tévedés. Ne essen ma ebbe a hibába!

Pszichológiai kutatások igazolják, hogy az emberek boldogságszintje nem külső tényezőktől függ, mint a családi állapot, szociális státusz vagy jövedelem. Attól függetlenül, hogy nyer-e valaki a lottón vagy élete esetleg tragikus fordulatot vesz, a megszokott boldogságszint rendszerint 3 – 6 hónap elteltével visszaáll. A kutatók szerint sokkal meghatározóbb, hogy mit tesz Ön a boldogsága érdekében.

Íme 3 hatékony tipp, hogy a születésnapja (és az elkövetkező évek) boldogan teljenek:

Írja össze, miért hálás az életben!

Gyakori tévedés: Születésnapunkon ideje számba venni életünk döntéseit, hogy változtassunk hibáinkon és jövőre boldogan ünnepelhessünk.

Kutatás: Dr. Robert A. Emmons, a kaliforniai egyetem kutatója kimutatta, hogy aki 10 napon át minden nap lejegyez 5 olyan dolgot, amiért hálát érez, számottevően boldogabb lesz. Nem számít, hogy miért is hálás: legyen az csupán egy szép naplemente, egy kedves mosoly vagy megbízható barátok, a kutatásban résztvevők boldogságszintje jelentősen nőtt. Csupán 10 nap elteltével jobban érezték magukat a bőrükben és optimistábban tekintettek a jövőbe.1

Tanács: Nem érdemes a boldogságot a jövőnkben remélni. Vegye számba ma mindazt, amiért már most hálás lehet. Meglepődik, milyen hosszú is a lista! Boldogsággal feltöltődve pedig könnyebben megy a társkeresés is!

Ajándékozzon meg valakit!

Gyakori tévedés: Születésnapunk akkor boldog, ha ajándékokkal lepnek meg minket!

Kutatás: Elizabeth Dunn, Lara Aknin és Michael Norton kutatók azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja az emberek boldogságszintjét, ha saját magukra vagy másokra fordítottak egy adott összeget. A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy másoknak ajándékot venni jelentősen boldogabbá tesz, méghozzá a ráfordított összeg mértékétől függetlenül. Sőt, általánosságban is igaz, hogy ha másokért teszünk valamit, az boldogabbá tesz, mint az öncélú cselekedetek! 2

Tanács: Mi sem könnyebb: lepje meg egy barátját, családtagját vagy egy rászorulót egy kedves aprósággal! Vagy küldjön egy barátságos üzenetet egy partnerjelöltjének, anélkül, hogy pozitív válaszra számítana!

Ünnepeljen semmittevéssel!

Gyakori tévedés: Szomorú, ha születésnapunkat nem ünnepeljük valamilyen különleges programmal.

Kutatás: Norman Farb, a Torontói Egyetem professzorának vizsgálata kimutatta, hogy a befelé forduló figyelem az agy specifikus idegpályáit aktiválja: ezáltal nyugodtabbak leszünk, lelassítjuk rohanó gondolatainkat és végül mélyebb betekintést nyerünk önmagunkba. Az olvasással, meditációval vagy naplóvezetéssel töltött idő belső megnyugváshoz és önmagunk mélyebb megértéséhez vezet, ami javítja a hangulatunkat és közérzetünket, sőt aktívabbá tesz a hétköznapokban.3

Tanács: Ünnepeljen születésnapját édes semmi tevéssel. Miután így feltöltődött, könnyebben vág bele céljai megvalósításába és a társkeresésbe is!

Regisztráljon!

Források:

1 http://www.spring.org.uk/2007/09/practicing-gratitude-can-increase.php
2 http://hbswk.hbs.edu/item/5944.html
3 http://www.psychologytoday.com/blog/feeling-it/201212/the-brains-ability-look-within-secret-self-mastery